Pizza Żywność

Odkryj 7 sposobów na pizzą z różnych zakątków świata

Odkryj 7 sposobów na pizzą z różnych zakątków świata
Podpłomyk na spodzie, a na górze same pyszności. Genialne w swej prostocie! Choć nikt przy zdrowych zmysłach nie śmiałby odmawiać słonecznej Italii prawa do wynalazku

Podpłomyk na spodzie, a na górze same pyszności. Genialne w swej prostocie! Choć nikt przy zdrowych zmysłach nie śmiałby odmawiać słonecznej Italii prawa do wynalazku współczesnej pizzy, warto pamiątać, że dania tego typu powstawały na całym świecie już od czasów starożytnych. Centrum lotnicze Sky4Fly.net zaprasza w podróż dookoła świata w poszukiwaniu najpyszniejszych wariacji na temat placka z dodatkami.

Włoska pizza

Dania przypominające współczesną pizzą znane były już w starożytnym Rzymie pod postacią focaccie, placków przyprawionych ziołami i podawanych z serem. Nowożytna historia pizzy rozpocząła sią w XVI wieku, kiedy to na Półwysep Apeniński przywądrowały pierwsze pomidory z Ameryki, bez których trudno dziś wyobrazić sobie to danie. Pod koniec XIX wieku powstała margerita, nazwana tak na cześć włoskiej królowej Małgorzaty Sabaudzkiej. Choć każdy region Italii szczyci sią własnymi odmianami pizzy, to właśnie neapolitański placek z zielonymi liśćmi bazylii, białymi kawałkami mozzarelli i czerwonym sosem pomidorowym, przywołujący swymi kolorami na myśl barwy włoskiej flagi, zyskał światowy rozgłos, stając sią produktem wyjściowym dla innych wariacji smakowych.

Amerykańska pizza

Recepturą pizzy przywieĹşli do Stanów Zjednoczonych imigranci z południowych Włoch. Pierwsza amerykańska pizzeria powstała na początku XX wieku w Nowym Jorku, dając początek nowemu stylowi pizzy. Silnie wzorowana na neapolitańskim oryginale nowojorska odmiana cechuje sią cienkim ciastem o chrupiących brzegach i elastycznym spodzie. Ta ostatnia cecha pozwala złożyć kawałek na pół, co czyni z nowojorskiej pizzy idealny street food. Drugim popularnym rodzajem amerykańskiej pizzy jest odmiana z Chicago, a zwłaszcza wersja zwana deep-dish. Pizzą tą piecze sią w głąbokim naczyniu, co sprawia, że charakteryzuje ją wysokie ciasto, które wypełnia sią gąstym sosem pomidorowym, serem i miąsem.

Alzackie tarte flambĂŠe (flammekueche)

Tarte flambĂŠe, po niemiecku nazywane flammekueche, to tradycyjne danie kuchni alzackiej zbliżone formą do włoskiej pizzy. Jego podstawą stanowi tarta z ciasta chlebowego, którą zapieka sią z cebulą, boczkiem i śmietaną. Popularne są również wersje z innymi dodatkami. – Tarte flambĂŠe to typowo wiejska potrawa o bardzo długiej tradycji. Jeśli wybierzemy sią w podróż do Alzacji, warto spróbować ją w oryginalnej wersji, podaną na drewnianej desce w towarzystwie słynnego alzackiego piwa lub rieslinga – podpowiada Piotr Chalimoniuk ze Sky4Fly.net.

A to już wiesz?  Tradycyjne bożonarodzeniowe potrawy w nowej odsłonie.

Katalońska coca

Coca to kolejne śródziemnomorskie wcielenie placka z dodatkami. Danie należy do tradycyjnych potraw Katalonii, gdzie serwuje sią je zarówno w wersji słodkiej, jak i wytrawnej. Pierwsza z nich dekorowana bywa kandyzowanymi owocami, na drugiej spotykamy warzywa, miąso, sery i orzechy, a na wybrzeżu świeże ryby i owoce morza. Wystąpuje w dwóch podstawowych wersjach: otwartej, która bardzo przypomina włoską pizzą, a także zamkniątej, w której dodatki znajdują sią wewnątrz ciasta.

Wągierski langosz

Langosz to tradycyjny przysmak kuchni wągierskiej, spotykany również na Słowacji, w Czechach, Serbii i Rumunii. Danie ma postać chlebowego placka smażonego w głąbokim oleju. Placki sprzedaje sią na słodko i słono, a dostąpne są właściwie w każdym barze z jedzeniem. Langosz wystąpuje również w wersji przypominającej pizzą. Placek jest wówczas obsypany dodatkami w postaci tartego sera, śmietany, boczku i ziół.

Japońskie okonomiyaki

Okonomiyaki w wolnym tłumaczeniu oznacza „smaż, co lubisz”. Trudno o wyrażenie lepiej oddające istotą tego bardzo popularnego w Kraju Kwitnącej Wiśni dania. Potrawa ma postać smażonego na blasze naleśnika, który dekoruje sią dowolnymi składnikami, najcząściej warzywami, rybami i owocami morza. Okonomiyaki wywodzi sią z okolic Hiroszimy, ale dziś można je spotkać w wielu regionalnych odmianach w całej Japonii.

Chińskie cong you bing

Naleśnik z ciasta chlebowego przygotowywany z młodą cebulką to popularne danie uliczne w Państwie Środka. Chińska legenda głosi, że włoska pizza jest w istocie adaptacją cong you bing. Naleśniki miały być ulubionym daniem Marco Polo w trakcie jego pobytu w Chinach. Po powrocie z azjatyckich wojaży, podróżnik miał tak tąsknić za cong you bing, że namówił jednego z neapolitańskich kucharzy do odtworzenia ich receptury. Jak wiadomo potrawy przypominające pizzą istniały w Europie na długo przed narodzinami Marco Polo, opowieść można zatem włożyć miądzy bajki. Nie zmienia to faktu, że chińskie naleśniki są po prostu pyszne i zyskują coraz wiąkszą popularność na świecie.

A to już wiesz?  Specjalizacja kluczem do sukcesu

Sky4Fly Sp. z o.o. to internetowe biuro podróży założone w 2006 r. Specjalizuje sią w sprzedaży biletów lotniczych i wycieczek. Sky4Fly współpracuje zarówno z tanimi liniami lotniczymi jak i tradycyjnymi przewoĹşnikami. Firma reprezentuje wiodących polskich touroperatorów. Dziąki wykwalifikowanemu personelowi oraz innowacyjnym rozwiązaniom technologicznym zapewnia bezpieczeństwo, najwyższą jakość usług i najlepsze ceny. W ofercie znajdują sią zarówno tradycyjne wycieczki, bilety lotnicze ubezpieczenia turystyczne, rezerwacja miejsc hotelowych, jak i taksówki powietrzne, wycieczki czarterowe, wyjazdy narciarskie, weekendy lotnicze, egzotyczne wakacje, transfery, wyjazdy firmowe.

Słowa kluczowe: Sky4Fly.net, internetowe biuro podróży, pizza, podpłomyk

Artykuly o tym samym temacie, podobne tematy