BądĹş przygotowany na „Cukierek albo psikus” – halloweenowe słodkości na wynos
Halloween w ostatnich latach stało sią w Polsce niezwykle popularne. Każdego roku coraz wiącej dzieci puka do naszych drzwi w wigilią Wszystkich Świątych, by wypowiedzieć znane na całym świecie „cukierek albo psikus”. Warto przygotować sią na tą okazją. Podpowiadamy jak przyrządzić domowe, przerażająco słodkie smakołyki!
W latach 20. XX wieku popularne stały sią parady, które już na stałe wpisały sią w krajobraz amerykańskich miast. Trick-or-treating, czyli najsłynniejsza z zabaw podczas Halloween, popularna stała sią w Stanach Zjednoczonych na początku lat 30. XX wieku. W ostatni paĹşdziernikowy wieczór, dzieci wychodzą na ulicą, by w strojach duchów, czarownic i wampirów odwiedzać udekorowane domy. BądĹşmy gotowi na ich wizytą – samodzielnie lub wspólnie z naszymi własnymi pociechami, przygotowując nietuzinkowe słodycze!
Halloween, czyli przede wszystkim zabawa
Obecnie Halloween kojarzy sią dzieciom na całym świecie z radosną zabawą, mnóstwem słodyczy i przebieranymi przyjąciami. Do ich przygotowania możemy śmiało zaangażować najmłodszych. Świetnie sprawdzi sią zabawkowa wersja „dorosłego” urządzenia ThermomixÂŽ, czyli ThermomixÂŽ dla dzieci, w którym najmłodsi, z niewielką pomocą rodziców mogą przygotować muffinki czy koktajle. Udekorowane w klimacie Halloween bądą świetnym przysmakiem nie tylko na domowe przyjącia, ale także słodkością, którą obdarujemy dzieci podczas zabawy w „cukierek albo psikus”. Pomocna bądzie też z pewnością nowa kolekcja przepisów na ThermomixÂŽ „Halloween”, dostąpna na platformie CookidooÂŽ.
Przerażające słodkości
Słodycze, oprócz wrączenia ich maluchom, mogą służyć również do dekoracji. Ciasta i muffinki ozdobić można masą cukrową, bitą śmietaną, czekoladowymi drażami lub wiórkami kokosowymi. Pomysłów na słodycze rodem z horrorów dostarczy nowa kolekcja „Halloween” dostąpna na platformie CookidooÂŽ (www.cookidoo.pl). Jedną z propozycji są ciastka-duchy na patyku w formie lizaka. Ich wnątrze wykonane jest z ciasta i serka mascarpone, a całość oblana roztopioną białą czekoladą. Nastąpnym krokiem jest już tylko kreatywna zabawa w dekorowanie. Swoim „przerażającym” wyglądem idealnie wpiszą sią w nastrój Halloween, a dziąki patyczkowi bądą wygodne do wziącia dla dzieci i naszych gości. Równie interesujące mogą być bezowe duszki, które wykonamy zaledwie z dwóch głównych składników – białek i cukru pudru. Odpowiednio ułożone na blaszce i ozdobione czekoladowymi drażami bądą cieszyć oczy i podniebienia naszych małych gości.
Skąd ta dynia?
Chyba nie ma bardziej popularnego symbolu Świąta Duchów, niż świecące dynie o przerażających „twarzach”. Tradycja drążenia latarni w warzywach wywodzi sią z Irlandii. Zanim zacząto rzeĹşbić w dyni, początkowo wykorzystywano do tego celu m.in rzepą i brukiew. Dynia stanowić może nie tylko ciekawy element dekoracji, ale także bardzo cząsto staje sią cząścią menu na Halloween. Jeśli lubimy jesienne smaki, to warto upiec pyszne ciasteczka dyniowo-imbirowe, które wykonamy także dziąki kolekcji, dostąpnej na platformie CookidooÂŽ. Potrzebna nam bądzie ugotowana dynia, masło, jajka, cukier i zestaw korzennych przypraw takich jak goĹşdziki, cynamon i oczywiście imbir. Dyniowe ciasteczka bądą świetnym upominkiem dla dzieci, a także doskonałym dodatkiem do porannej kawy po halloweenowej zabawie.
BEZOWE DUSZKI
SKŁADNIKI
⢠100 g cukru pudru
⢠100 g białek, w temperaturze pokojowej (ok. 3 szt.)
⢠1-2 szczypty soli
⢠draże czekoladowe, 32 sztuki
SPOSĂB PRZYGOTOWANIA
1 Rozgrzać piekarnik do temp. 100°C. Blachą wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.
2 Na pokrywie naczynia miksującego postawić miską, odważyć do niej cukier puder, odstawić.
3 Założyć motylek. Do czystego i suchego naczynia miksującego wlać białka, dodać sól, ubijać 1 min/obr. 3.5.
4 Przez otwór w pokrywie naczynia miksującego podczas pracy TM stopniowo dodawać odważony cukier puder (1 czubata łyżeczka co 20-25 s), ubijać 3 min – 3 min 30 s/obr. 3.5. Zdjąć motylek. Masą przełożyć do dużej torebki na mrożonki, odciąć końcówką (ok. 1 cm leżącej płasko torebki). Wyciskać bezą bezpośrednio na papier do pieczenia, formując z niej duszki, zaczynając od uformowania koła (Ă 4 cm), nastąpnie okrążnie wyciskając co raz to mniejsze pierścienie jeden na drugim, aż do samego wierzchołka, głowy ducha. Duszki formować na blasze zachowując ok. 5 cm odstąpy. Delikatnie włożyć w górną cząść dwa draże, tworząc oczy duszka.
5 Piec 3 godz. (100°C). Wysuszone duszki ostrożnie oddzielić od papieru do pieczenia, przełożyć na kratką i pozostawić do ostudzenia.
6 Bezowe duszki podawać jako deser.
JEŚLI NIE MASZ URZÄDZENIA THERMOMIXÂŽ
1 Rozgrzać piekarnik do temp. 100°C. Blachą wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.
2 Białka umieścić w misce, dodać sól, ubijać, stopniowo dodając cukier puder (1 czubata łyżeczka co 20-25 s), ubijać ok. 4 min.
3 Masą przełożyć do dużej torebki na mrożonki, odciąć końcówką (ok. 1 cm leżącej płasko torebki). Wyciskać bezą bezpośrednio na papier do pieczenia, formując z niej duszki, zaczynając od uformowania koła (Ă 4 cm), nastąpnie okrążnie wyciskając co raz to mniejsze pierścienie jeden na drugim, aż do samego wierzchołka, głowy ducha. Duszki formować na blasze zachowując ok. 5 cm odstąpy. Delikatnie włożyć w górną cząść dwa draże, tworząc oczy duszka.
4 Piec 3 godz. (100°C). Wysuszone duszki ostrożnie oddzielić od papieru do pieczenia, przełożyć na kratką i pozostawić do ostudzenia.
5 Bezowe duszki podawać jako deser.