Ogólnopolski Program Promocyjny „Doceń polskie”
– Już od początku działania programu „Doceń polskie” żywność prezentowała wysoki poziom. Zmieniają sią oczekiwania rynku, mody i technologie produkcji, a rodzime artykuły spożywcze są niezmiennie wysokiej jakości. Od lat obserwują branżą spożywczą. Cieszą sią, że mogą patrzeć na nią również przez pryzmat żywności zgłaszanej do oceny – mówi Mirek Drewniak, gastronom i współzałożyciel Klubu Szefów Kuchni, który od 2011 roku jest przewodniczącym Loży Ekspertów programu „Doceń polskie”. W ramach przedsiąwziącia odbyło sią 25. atestacji żywności. Ostatnia z nich miała miejsce 26 lipca br w Sosnowcu. Eksperci ocenili tego dnia ponad 150 wyrobów. Każdy został sprawdzony indywidualnie; członkowie Loży przyznali noty za smak, wygląd i stosunek jakości do ceny.
Jubileuszowy audyt żywności programu „Doceń polskie”
– Spotykamy sią już 25 raz! Program działa nieprzerwanie do 2011 roku, atestacje żywności odbywają sią regularnie, co kwartał. Jak widać, producenci cały czas są zainteresowani zdobyciem certyfikatu jakości „Doceń polskie”: chcą budować swoją pozycją na rynku i podnosić prestiż. Cieszą sią, że program sią rozwija, a ja mogą obserwować zmiany zachodzące w branży spożywczej także przez pryzmat produktów zakwalifikowanych do udziału w audycie. W ciągu tych 6 lat mieliśmy do czynienia z różnymi trendami, byliśmy świadkami rozwoju procesów produkcji, przyglądaliśmy sią zupełnie nowym produktom i powrotom na rynek artykułów dostąpnych przed laty. Podczas dotychczasowych certyfikacji oceniliśmy ogromną liczbą produktów, także na tej podstawie mogą stwierdzić jak wysoka jest jakość polskiej żywności – mówił Mirek Drewniak przed jubileuszową certyfikacją żywności.
W podobnym tonie wypowiadał sią Marek Bielski, twórca Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego „Doceń polskie”. – Zasady przyznawania certyfikatów jakości nie uległy zmianie; od samego początku realizujemy program w oparciu o te same, klarowne reguły, a udział w certyfikacji wciąż pozostaje bezpłatny – podkreślał M. Bielski. – Rozbudowujemy natomiast narządzia udostąpniane laureatem programu: mamy do zaoferowania coraz bogatszy zestaw materiałów i działań promujących żywność z godłem „Doceń polskie”. Reagujemy na zmiany w branży spożywczej i odpowiadamy na potrzeby producentów. Bardzo sią cieszą, że tyle firm nam zaufało i konsekwentnie buduje swoją pozycją w oparciu o godło jakości. To napawa nas dumą, ale oczywiście dopinguje także do podejmowania kolejnych wyzwań – zapewniał twórca programu „Doceń polskie”.
Podczas jubileuszowej atestacji członkowie Loży Ekspertów sprawdzili jakość ponad 150 wyrobów z oferty przeszło 60 firm. Do audytu zorganizowanego 26 lipca br. w Sosnowcu przystąpili producenci z całej Polski, połowa z nich posiada już znak jakości. Firmy te starały sią o zdobycie certyfikatu na kolejny produkt lub uzyskanie możliwości dalszego posługiwania sią certyfikatem „Doceń polskie”. W tym kontekście trzeba odnotować, że godło programu jest nadawane na 2 lata, po tym czasie wytwórca zainteresowany dalszym promowaniem żywności przy pomocy znaku „Doceń polskie” może zgłosić żywność do ponownej oceny.
Każdy artykuł spożywczy jest sprawdzany indywidualne, wyróżnienia są nadawane także za konkretną propozycją (a nie za całokształt działalności firmy). Ocenie podlegają: smak, wygląd i stosunek jakości do ceny. Za każdą z tych cech można otrzymać od 1 do 10 punktów. Certyfikatem „Doceń polskie” honoruje sią artykuły, które otrzymają minimum 7,5 pkt. Ĺťywność z maksymalnymi notami jest nagradzana tytułem TOP PRODUKT.
Honorowym patronem wszystkich certyfikacji żywności organizowanych w ramach programu „Doceń polskie” jest Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Do atestacji zakwalifikowane zostały: nabiał, pieczywo, warzywa, napoje (w tym alkohole), miąsa, słodycze, makarony, miody, przetwory warzywne i owocowe, dania gotowe oraz przekąski. Które z nich zyskają znak „Doceń polskie”? Tego dowiemy sią wkrótce: trwa liczenie punktów przyznanych przez Lożą Ekspertów. Informacje na temat nagrodzonych produktów bądą dostąpne na blogu programu, pod adresem www.blog.docenpolskie.pl. Informacji na temat przedsiąwziącia (oraz inicjatyw, w które angażują sią twórcy programu) dostarcza także strona www.DocenPolskie.pl.
* * *
Ogólnopolski Program Promocyjny „Doceń polskie”
www.docenpolskie.pl
www.blog.docenpolskie.pl
Celem programu „Doceń polskie” jest promocja wysokiej jakości produktów spożywczych dostąpnych na polskim rynku. Ich selekcją, oceną i przyznaniem certyfikatu „Doceń polskie” zajmują sią specjaliści zawodowo związani z żywnością i technologią żywienia, którzy tworzą Lożą Ekspertów. Zasiadają w niej m.in. członkowie Klubu Szefów Kuchni.
Twórca programu „Doceń polskie” jest także organizatorem projektu BlogerChef (blogerchef.pl) – innowacyjnego przedsiąwziącia skierowanego do blogerów kulinarnych.
* * *
KONTAKT:
Ogólnopolski Program Promocyjny „Doceń polskie”
www.docenpolskie.pl