Przepisy

Jubileuszowy audyt żywnoÅ›ci programu „DoceÅ„ polskie”

Jubileuszowy audyt żywnoÅ›ci programu „DoceÅ„ polskie”
Ogólnopolski Program Promocyjny „DoceÅ„ polskie” – Już od poczÄ…tku dziaÅ‚ania programu „DoceÅ„ polskie” żywność prezentowaÅ‚a wysoki poziom. ZmieniajÄ… siÄ… oczekiwania rynku, mody i technologie produkcji,

Ogólnopolski Program Promocyjny „DoceÅ„ polskie”

– Już od poczÄ…tku dziaÅ‚ania programu „DoceÅ„ polskie” żywność prezentowaÅ‚a wysoki poziom. ZmieniajÄ… siÄ… oczekiwania rynku, mody i technologie produkcji, a rodzime artykuÅ‚y spożywcze sÄ… niezmiennie wysokiej jakoÅ›ci. Od lat obserwujÄ… branżą spożywczÄ…. CieszÄ… siÄ…, że mogÄ… patrzeć na niÄ… również przez pryzmat żywnoÅ›ci zgÅ‚aszanej do oceny – mówi Mirek Drewniak, gastronom i współzaÅ‚ożyciel Klubu Szefów Kuchni, który od 2011 roku jest przewodniczÄ…cym Loży Ekspertów programu „DoceÅ„ polskie”. W ramach przedsiÄ…wziÄ…cia odbyÅ‚o siÄ… 25. atestacji żywnoÅ›ci. Ostatnia z nich miaÅ‚a miejsce 26 lipca br w Sosnowcu. Eksperci ocenili tego dnia ponad 150 wyrobów. Każdy zostaÅ‚ sprawdzony indywidualnie; czÅ‚onkowie Loży przyznali noty za smak, wyglÄ…d i stosunek jakoÅ›ci do ceny.

Jubileuszowy audyt żywnoÅ›ci programu „DoceÅ„ polskie”

– Spotykamy siÄ… już 25 raz! Program dziaÅ‚a nieprzerwanie do 2011 roku, atestacje żywnoÅ›ci odbywajÄ… siÄ… regularnie, co kwartaÅ‚. Jak widać, producenci caÅ‚y czas sÄ… zainteresowani zdobyciem certyfikatu jakoÅ›ci „DoceÅ„ polskie”: chcÄ… budować swojÄ… pozycjÄ… na rynku i podnosić prestiż. CieszÄ… siÄ…, że program siÄ… rozwija, a ja mogÄ… obserwować zmiany zachodzÄ…ce w branży spożywczej także przez pryzmat produktów zakwalifikowanych do udziaÅ‚u w audycie. W ciÄ…gu tych 6 lat mieliÅ›my do czynienia z różnymi trendami, byliÅ›my Å›wiadkami rozwoju procesów produkcji, przyglÄ…daliÅ›my siÄ… zupeÅ‚nie nowym produktom i powrotom na rynek artykułów dostÄ…pnych przed laty. Podczas dotychczasowych certyfikacji oceniliÅ›my ogromnÄ… liczbÄ… produktów, także na tej podstawie mogÄ… stwierdzić jak wysoka jest jakość polskiej żywnoÅ›ci – mówiÅ‚ Mirek Drewniak przed jubileuszowÄ… certyfikacjÄ… żywnoÅ›ci.

W podobnym tonie wypowiadaÅ‚ siÄ… Marek Bielski, twórca Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego „DoceÅ„ polskie”. – Zasady przyznawania certyfikatów jakoÅ›ci nie ulegÅ‚y zmianie; od samego poczÄ…tku realizujemy program w oparciu o te same, klarowne reguÅ‚y, a udziaÅ‚ w certyfikacji wciąż pozostaje bezpÅ‚atny – podkreÅ›laÅ‚ M. Bielski. – Rozbudowujemy natomiast narzÄ…dzia udostÄ…pniane laureatem programu: mamy do zaoferowania coraz bogatszy zestaw materiałów i dziaÅ‚aÅ„ promujÄ…cych żywność z godÅ‚em „DoceÅ„ polskie”. Reagujemy na zmiany w branży spożywczej i odpowiadamy na potrzeby producentów. Bardzo siÄ… cieszÄ…, że tyle firm nam zaufaÅ‚o i konsekwentnie buduje swojÄ… pozycjÄ… w oparciu o godÅ‚o jakoÅ›ci. To napawa nas dumÄ…, ale oczywiÅ›cie dopinguje także do podejmowania kolejnych wyzwaÅ„ – zapewniaÅ‚ twórca programu „DoceÅ„ polskie”.

A to już wiesz?  Krem ze skorzonery, saÅ‚atka z pomaraÅ„czami i pizza z ananasem

Podczas jubileuszowej atestacji czÅ‚onkowie Loży Ekspertów sprawdzili jakość ponad 150 wyrobów z oferty przeszÅ‚o 60 firm. Do audytu zorganizowanego 26 lipca br. w Sosnowcu przystÄ…pili producenci z caÅ‚ej Polski, poÅ‚owa z nich posiada już znak jakoÅ›ci. Firmy te staraÅ‚y siÄ… o zdobycie certyfikatu na kolejny produkt lub uzyskanie możliwoÅ›ci dalszego posÅ‚ugiwania siÄ… certyfikatem „DoceÅ„ polskie”. W tym kontekÅ›cie trzeba odnotować, że godÅ‚o programu jest nadawane na 2 lata, po tym czasie wytwórca zainteresowany dalszym promowaniem żywnoÅ›ci przy pomocy znaku „DoceÅ„ polskie” może zgÅ‚osić żywność do ponownej oceny.

Każdy artykuÅ‚ spożywczy jest sprawdzany indywidualne, wyróżnienia sÄ… nadawane także za konkretnÄ… propozycjÄ… (a nie za caÅ‚oksztaÅ‚t dziaÅ‚alnoÅ›ci firmy). Ocenie podlegajÄ…: smak, wyglÄ…d i stosunek jakoÅ›ci do ceny. Za każdÄ… z tych cech można otrzymać od 1 do 10 punktów. Certyfikatem „DoceÅ„ polskie” honoruje siÄ… artykuÅ‚y, które otrzymajÄ… minimum 7,5 pkt. Ĺťywność z maksymalnymi notami jest nagradzana tytuÅ‚em TOP PRODUKT.
Honorowym patronem wszystkich certyfikacji żywnoÅ›ci organizowanych w ramach programu „DoceÅ„ polskie” jest Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Do atestacji zakwalifikowane zostaÅ‚y: nabiaÅ‚, pieczywo, warzywa, napoje (w tym alkohole), miÄ…sa, sÅ‚odycze, makarony, miody, przetwory warzywne i owocowe, dania gotowe oraz przekÄ…ski. Które z nich zyskajÄ… znak „DoceÅ„ polskie”? Tego dowiemy siÄ… wkrótce: trwa liczenie punktów przyznanych przez Lożą Ekspertów. Informacje na temat nagrodzonych produktów bÄ…dÄ… dostÄ…pne na blogu programu, pod adresem www.blog.docenpolskie.pl. Informacji na temat przedsiÄ…wziÄ…cia (oraz inicjatyw, w które angażujÄ… siÄ… twórcy programu) dostarcza także strona www.DocenPolskie.pl.

* * *
Ogólnopolski Program Promocyjny „DoceÅ„ polskie”
www.docenpolskie.pl
www.blog.docenpolskie.pl
Celem programu „DoceÅ„ polskie” jest promocja wysokiej jakoÅ›ci produktów spożywczych dostÄ…pnych na polskim rynku. Ich selekcjÄ…, ocenÄ… i przyznaniem certyfikatu „DoceÅ„ polskie” zajmujÄ… siÄ… specjaliÅ›ci zawodowo zwiÄ…zani z żywnoÅ›ciÄ… i technologiÄ… żywienia, którzy tworzÄ… Lożą Ekspertów. ZasiadajÄ… w niej m.in. czÅ‚onkowie Klubu Szefów Kuchni.
Twórca programu „DoceÅ„ polskie” jest także organizatorem projektu BlogerChef (blogerchef.pl) – innowacyjnego przedsiÄ…wziÄ…cia skierowanego do blogerów kulinarnych.

A to już wiesz?  Przepis na szybkie pÄ…czki z nadzieniem, w koÅ„cu w tÅ‚usty czwartek nie liczymy kalorii!

* * *
KONTAKT:
Ogólnopolski Program Promocyjny „DoceÅ„ polskie”
www.docenpolskie.pl

Artykuly o tym samym temacie, podobne tematy