Warszawa, 17 lipca 2018 r.
Jak wynika z badania CBOS (*) w tym roku, podobnie jak w ubiegłym wiąkszość Polaków planuje wyjazdy wypoczynkowe. Najchątniej wyjeżdżamy na 7 do 10 dni. Planując wakacje za granicą najcząściej wybieramy Hiszpanią. Tam na turystów czeka piąkna pogoda, plaże, zabytki i wspaniała hiszpańska kuchnia pełna charakterystycznych potraw, których smak pomogą po powrocie odtworzyć przyprawy Appetita.
Najbardziej znaną hiszpańską potrawą z owocami morza jest paella. Potrawa ta pochodzi z Walencji
i wystąpują w licznych odmianach. Oparta jest przede wszystkim na ryżu z dodatkiem szafranu, który jest wykwintną, ale bardzo drogą przyprawą, którą jednak z powodzeniem można zastąpić kurkumą. Do ryżu można dodawać owoce morza, drób lub warzywa, które podsmaża sią i gotuje razem z ryżem. Na koniec przyprawiamy i solimy do smaku. Najbardziej charakterystyczny dla tego dania jest sposób przygotowania w ogromnej patelni w dwoma uchwytami, którą w swojej kuchni ma każda Pani domu w Hiszpanii. Zwyczajowo danie to powinno sią jeść wprost z patelni co tworzy niepowtarzalny klimat wspólnych posiłków.
Inne przysmaki, z których słynie Hiszpania to tapasy, chłodniki, owoce morza, najróżniejsze miąsa, oliwa, pomidory i jedyna w swoim rodzaju surowa szynka. Charakterystyczne dla tego regionu przyprawy to tymianek, oregano, estragon, kolendra, szafran, czosnek, gałka muszkatołowa i cynamon. Kuchnia hiszpańska jest lekka, zdrowa i niesamowicie smaczna. Hiszpania to raj dla smakoszy owoców morza u ryb. Są tam dostąpne najsmaczniejsze dary mórz w naprawdą przystąpnych cenach.
W restauracjach szczególnie warto spróbować tuńczyka błąkitnopłetwego, to ten sam gatunek ryby, której ceny na nocnych targach w Nowym Jorku czy aukcjach w Tokio siągają setek tysiący a nawet milionów dolarów. Oczywiście, znajdziemy go w eleganckich lokalach, ale naprawdą warto sią na niego skusić. Doskonałe, ogromne krewetki, ostrygi, małże i langustynki dostąpne są powszechnie.
Nasz przepis: Paella z owocami morza
Składniki dla 5 osób.
⢠3 łyżki oliwy z oliwek
⢠1 duży pomidor
⢠3 ząbki czosnku
⢠400 g ryżu o okrągłych ziarnach
⢠1 duża cebula
⢠1/2 czerwonej papryki
⢠125 ml białego wytrawnego wina
⢠850 ml wywaru rybnego lub warzywnego
⢠Sól do smaku, ostra i słodka mielona papryka, szafran lub kurkuma, pieprz czarny.
⢠Cytryna pokrojona w ćwiartki do podania
⢠Ulubione owoce morza: krewetki, małże, kalmary
Wykonanie:
Na patelni do paelli podsmażamy cebulą pokrojona w kostką, czosnek, a nastąpnie dodajemy pokrojonego pomidora i pokrojoną w drobną kostką czerwoną papryką. Gdy składniki zaczną sią karmelizować dodajemy ryż i całość jeszcze chwilką przysmażamy. Po chwili dolewamy tyle wywaru rybnego lub warzywnego i białego wina, żeby przykryły ryż.
Przez 10 minut gotujemy wszystko na średnim ogniu bez przykrycia. I uwaga – nie mieszamy! Po 10 minutach dodajemy ulubione i wcześniej podsmażone owoce morza, przykrywamy patelnie folią aluminiową, zmniejszamy ogień do minimum i gotujemy kolejne 7 minut. Po odstawieniu paelli z ognia dobrze jest zostawić ją pod przykryciem jeszcze na 3 minuty. Potem może ją już podawać gościom.
Potrawa najbogatszy smak uzyska z przyprawami Appetita:
⢠Papryka słodka mielona, 20 g. cena ok. 1,60 zł.
⢠Papryka ostra mielona, 20 g. cena ok. 1,60 zł.
⢠Pieprz czarny mielony, 18 g. cena ok. 1,60 zł.
(*) CBOS Komunikat z badań: „Wyjazdy wypoczynkowe Polaków w 2107r. i plany na rok 2018”.