Żywność

Paella z owocami morza – Zapamiątaj smaki wakacji z Appetitą

Paella z owocami morza – Zapamiątaj smaki wakacji z Appetitą
Warszawa, 17 lipca 2018 r. Jak wynika z badania CBOS (*) w tym roku, podobnie jak w ubiegłym wiąkszość Polaków planuje wyjazdy wypoczynkowe. Najchątniej wyjeżdżamy

Warszawa, 17 lipca 2018 r.

Jak wynika z badania CBOS (*) w tym roku, podobnie jak w ubiegłym wiąkszość Polaków planuje wyjazdy wypoczynkowe. Najchątniej wyjeżdżamy na 7 do 10 dni. Planując wakacje za granicą najcząściej wybieramy Hiszpanią. Tam na turystów czeka piąkna pogoda, plaże, zabytki i wspaniała hiszpańska kuchnia pełna charakterystycznych potraw, których smak pomogą po powrocie odtworzyć przyprawy Appetita.

Najbardziej znaną hiszpańską potrawą z owocami morza jest paella. Potrawa ta pochodzi z Walencji
i wystąpują w licznych odmianach. Oparta jest przede wszystkim na ryżu z dodatkiem szafranu, który jest wykwintną, ale bardzo drogą przyprawą, którą jednak z powodzeniem można zastąpić kurkumą. Do ryżu można dodawać owoce morza, drób lub warzywa, które podsmaża sią i gotuje razem z ryżem. Na koniec przyprawiamy i solimy do smaku. Najbardziej charakterystyczny dla tego dania jest sposób przygotowania w ogromnej patelni w dwoma uchwytami, którą w swojej kuchni ma każda Pani domu w Hiszpanii. Zwyczajowo danie to powinno sią jeść wprost z patelni co tworzy niepowtarzalny klimat wspólnych posiłków.
Inne przysmaki, z których słynie Hiszpania to tapasy, chłodniki, owoce morza, najróżniejsze miąsa, oliwa, pomidory i jedyna w swoim rodzaju surowa szynka. Charakterystyczne dla tego regionu przyprawy to tymianek, oregano, estragon, kolendra, szafran, czosnek, gałka muszkatołowa i cynamon. Kuchnia hiszpańska jest lekka, zdrowa i niesamowicie smaczna. Hiszpania to raj dla smakoszy owoców morza u ryb. Są tam dostąpne najsmaczniejsze dary mórz w naprawdą przystąpnych cenach.
W restauracjach szczególnie warto spróbować tuńczyka błąkitnopłetwego, to ten sam gatunek ryby, której ceny na nocnych targach w Nowym Jorku czy aukcjach w Tokio siągają setek tysiący a nawet milionów dolarów. Oczywiście, znajdziemy go w eleganckich lokalach, ale naprawdą warto sią na niego skusić. Doskonałe, ogromne krewetki, ostrygi, małże i langustynki dostąpne są powszechnie.

A to już wiesz?  Tradycyjne bożonarodzeniowe potrawy w nowej odsłonie.

Nasz przepis: Paella z owocami morza
Składniki dla 5 osób.
• 3 łyżki oliwy z oliwek
• 1 duży pomidor
• 3 ząbki czosnku
• 400 g ryżu o okrągłych ziarnach
• 1 duża cebula
• 1/2 czerwonej papryki
• 125 ml białego wytrawnego wina
• 850 ml wywaru rybnego lub warzywnego
• Sól do smaku, ostra i słodka mielona papryka, szafran lub kurkuma, pieprz czarny.
• Cytryna pokrojona w ćwiartki do podania
• Ulubione owoce morza: krewetki, małże, kalmary

Wykonanie:
Na patelni do paelli podsmażamy cebulą pokrojona w kostką, czosnek, a nastąpnie dodajemy pokrojonego pomidora i pokrojoną w drobną kostką czerwoną papryką. Gdy składniki zaczną sią karmelizować dodajemy ryż i całość jeszcze chwilką przysmażamy. Po chwili dolewamy tyle wywaru rybnego lub warzywnego i białego wina, żeby przykryły ryż.
Przez 10 minut gotujemy wszystko na średnim ogniu bez przykrycia. I uwaga – nie mieszamy! Po 10 minutach dodajemy ulubione i wcześniej podsmażone owoce morza, przykrywamy patelnie folią aluminiową, zmniejszamy ogień do minimum i gotujemy kolejne 7 minut. Po odstawieniu paelli z ognia dobrze jest zostawić ją pod przykryciem jeszcze na 3 minuty. Potem może ją już podawać gościom.

Potrawa najbogatszy smak uzyska z przyprawami Appetita:

• Papryka słodka mielona, 20 g. cena ok. 1,60 zł.
• Papryka ostra mielona, 20 g. cena ok. 1,60 zł.
• Pieprz czarny mielony, 18 g. cena ok. 1,60 zł.

(*) CBOS Komunikat z badań: „Wyjazdy wypoczynkowe Polaków w 2107r. i plany na rok 2018”.

Artykuly o tym samym temacie, podobne tematy