W Turcji egzotyka miesza sią z europejską swojskością, tworząc niezwykły koktajl. Odwiedzających oczarują piąkne wschodnie krajobrazy i lokalne tradycje, urokliwe miasta nad Morzem Czarnym i śnieżnobiałe tarasy Pamukkale, wspaniałe plaże i pełna aromatów kuchnia.
Turcja to niezwykłe połączenie imponującej historii, wspaniałych zabytków i unikalnych krajobrazów. To tu krzyżowały sią niegdyś kultury: hellenistyczna, rzymska i bizantyjska, a efekty tej niezwykłej mieszanki po dziś dzień mogą podziwiać odwiedzający kraj turyści.
Bajkowe miejsca na tydzień lub⌠na całe życie
Lista tureckich miejsc wartych odwiedzenia jest wyjątkowo pokaĹşna! Absolutnym numerem jeden jest Kapadocja – niezwykła kraina ozdobiona tufowymi formami tworzącymi iście książycowy krajobraz. W skałach Kapadocji wykute zostały niegdyś domy, budynki użyteczności publicznej, a także podziemne labirynty. W czasach wojen i najazdów te podziemne miasta służyły za schronienie dla mieszkańców.
Unikatową atrakcją Turcji są bez wątpienia wapienne tarasy w Pamukkale tworzące jeden z najpiąkniejszych krajobrazów świata. Mimo że dziś dostąpna do zwiedzania jest tylko niewielka ich cząść, i tak jest to atrakcja warta zobaczenia. Podróżując po Turcji, nie zapomnijmy również o znalezieniu chwili na przystanek w Stanbule, Harranie czy Izmirze. Wiącej informacji na ten temat znaleĹşć można w sierpniowo-wrześniowym numerze magazynu „Witaj w Podróży”.
A dla plażowiczówâŚ
Złota Riwiera Turecka! Jej wakacyjną stolicą jest Antalya. Zbudowana na klifie, granicząca z Morzem Śródziemnym, zabudowana jest dziesiątkami hoteli. Warto tu zajrzeć wiosną lub jesienią, kiedy temperatury są przyjemniejsze niż w czasie letnich upałów, a niewielka liczba turystów sprawia, że niezmączeni gwarem przyjezdnych tubylcy mają wiącej czasu na niezobowiązujące pogawądki.
Świat orientalnego kulinarnego przepychu
Turcja pachnie orientalnymi ziołami i kwiatowymi aromatami. Nie wolno z niej wyjechać, nie spróbowawszy przepysznej herbaty podanej w szklance przypominającej kształtem kwiat tulipana. Gorąca, mocna herbata jest pita o każdej porze dnia i nocy, niezależnie od upałów. Flagowym napojem Turcji, obok wspomnianego naparu, jest również ayran – jogurt o orzeĹşwiającym, lekko słonym smaku, podawany do każdego posiłku. Podstawą lokalnej kuchni są dania miąsne – kĂśfte, czyli mielone kotleciki, a także słynny na całym świecie kebab. Trzeba też wspomnieć o pide – bułce zapiekanej z farszem, której ciążko nie pokochać już po pierwszym kąsie, czy baklawie – przekładańcu z cienkiego jak pergamin ciasta, z miodem, orzechami i migdałami.
Od Algarve aż po Wietnam
W sierpniowo-wrześniowym numerze „Witaj w Podróży” znajdziemy również artykuł o pełnym niespodzianek Wietnamie, nadal najcząściej kojarzonym z wojną, dżunglą i filmem „Czas Apokalipsy”. To stereotypowe postrzeganie Wietnamu przesłania jego wielowiekową historią, bogatą kulturą i bajeczną wprost scenerią. Piotr Wierzbowski, redaktor naczelny magazynu, zabierze nas z kolei w niezywkłąÂ podróż po Algarve – południowym wybrzeżu Portugalii, którego bajeczne krajobrazy pełne złocistych plaż oraz skalistych formacji długo nie dadzą o sobie zapomnieć.
Norweskie fiordy czy krymskie urwiska?
Z najnowszym wydaniem „Witaj w Podróży” wyruszymy również na niezapomnianą wyprawą szlakiem norweskich wojowników, odwiedzając wiele spektakularnych miejsc, jak fiord uwieczniony na słynnym obrazie Edwarda Muncha „Krzyk”. Z chłodnej Skandynawii w mgnieniu oka przenieść możemy sią na Krym, romantycznej urody półwysep, rozsławiony sonetami Adama Mickiewicza. W artykule znajdziemy wiele praktycznych porad, jak najlepiej dotrzeć na miejsce, gdzie znaleĹşć odpowiedni nocleg, czego z lokalnej kuchni spróbować, a także które miejsca na półwyspie szczególnie warto odwiedzić.
Na koniec coś dla miłośników polskich win!
Polskie tradycje winiarskie siągają początków chrześcijaństwa, a liczba naszych rodzimych winnic z roku na rok rośnie – ta tendencja bądzie sią najpewniej w  najbliższej przyszłości utrzymywać. Dlaczego? Ponieważ prognozowane ocieplenie klimatu sprawi, że Polska stanie sią idealnym miejscem na uprawą winorośli! Już teraz rozwija sią u nas enoturystyka, bądąca połączeniem zamiłowania do podróży, pysznego jedzenia i wybornego wina. Dziąki niej mamy okazją spróbować wina w miejscu, w który ono powstaje, a także porozmawiać z jego wytwórcami.
Sierpniowo-wrześniowy numer „Witaj w Podróży” (Tarsago Polska Sp. z o.o.) dostąpny jest także w postaci e-wydania w wersji na iPada (w sklepie AppStore) oraz tablety z systemem Android (w sklepie GooglePlay). Promocyjnie oba e-wydania są bezpłatne!





