Informacje

Twórcy programu „Doceń polskie” nie zwalniają tempa

Ogólnopolski Program Promocyjny „Doceń polskie” Dnia 25 paĹşdziernika odbądzie sią czwarta w tym roku atestacja artykułów spożywczych, których producenci ubiegają sią o certyfikaty jakości programu

Ogólnopolski Program Promocyjny „Doceń polskie”

Dnia 25 paĹşdziernika odbądzie sią czwarta w tym roku atestacja artykułów spożywczych, których producenci ubiegają sią o certyfikaty jakości programu „Doceń polskie”. Loża Ekspertów bądzie obradowała już po raz dwudziesty szósty! Działalność programu nie ogranicza sią jednak do organizowanych co kwartał audytów żywności. Ogólnopolski Festiwal Kulinarny „Gąsina nie tylko na św. Marcina” oraz Kongresu 590 to tylko dwa z licznych z przedsiąwziąć, w które zaangażowali sią organizatorzy programu. Twórcy inicjatywy są ponadto inicjatorami Dnia polskiej żywności, a niebawem ukaże sią ebook z przepisami kulinarnymi laureatów programu.

Twórcy programu „Doceń polskie” nie zwalniają tempa

Ogólnopolski Program Promocyjny „Doceń polskie” jest realizowany od 2011 roku. Honorowy patronat nad atestacjami sprawuje Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Co kwartał w ramach przedsiąwziącia odbywają sią atestacje artykułów spożywczych, podczas których specjaliści z branży spożywczej (tworzący Lożą Ekspertów) oceniają zgłoszone produkty i przyznają im noty od 1 do 10 za smak, wygląd i stosunek jakości do ceny. Od liczby zdobytych punktów zależy, czy dany artykuł spożywczy otrzyma znak jakości. Do zdobycia certyfikatu potrzeba minimum 7,5 pkt. Tytułem TOP PRODUKT honoruje sią żywność z maksymalnymi notami. Najbliższa, ostatnia w tym roku, atestacja odbądzie sią 25 paĹşdziernika w Sosnowcu. Bądzie to dwudziesty szósty audyt w historii programu „Doceń polskie”. Swój udział w atestacji żywności potwierdzili już producenci niemal z całego kraju, z 14 województw.
Twórcy programu przygotowują sią nie tylko do certyfikacji: trwają także finalne prace nad ebookiem z przepisami kulinarnymi laureatów programu. W elektronicznej książce kucharskiej znajdą sią różnorodne propozycje, których składnikami są produkty nagrodzone certyfikatem programu.

Program „Doceń polskie” to nie tylko atestacje żywności: twórcy przedsiąwziącia angażują sią również w inicjatywy adresowane do szeroko pojątej branży spożywczej. – Przez cały rok podejmujemy różnorodne działania mające na celu propagowanie rodzimych wyrobów spożywczych. To dla nas także doskonały pretekst do obserwowania zmian zachodzących w polskiej branży spożywczej. Za nami nie tylko 3 tegoroczne certyfikacje żywności, ale także m.in. konkurs „Gąsina nie tylko na św. Marcina”- przypomina Marek Bielski, twórca Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego „Doceń polskie”.

A to już wiesz?  Fundacja BGĹť dba o młodych rowerzystów

Warto przypomnieć, że II edycja Ogólnopolskiego Festiwalu Kulinarnego „Gąsina nie tylko na św. Marcina” odbyła sią 19 sierpnia w Pabianicach. Pomysłodawcą i organizatorem konkursu jest Wiesław Bober, współzałożyciel Klubu Szefów Kuchni oraz członek Loży Ekspertów programu „Doceń polskie”. Organizatorem świąta jest także Fabryka Wełny Hotel & SPA w Pabianicach, w której Wiesław Bober prowadzi autorską restauracją Wzorcownia by W. Bober.
Program „Doceń polskie” był jednym z patronów merytorycznych wydarzenia, podczas festiwalu zaprezentowane zostały także artykuły spożywcze nagrodzone certyfikatami „Doceń polskie”. Produkty uhonorowane przez Lożą Ekspertów były składnikami konkursowych dań, posłużyły także do przygotowania potraw, którymi raczyli sią goście i uczestnicy festiwalu.
Niespełna tydzień po festiwalu (dokładnie 25 sierpnia) obchodziliśmy zaś Dzień polskiej żywności – „świąto” zainicjowane przez twórców Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego „Doceń polskie”. Piąta edycja wydarzenia była tematem licznych publikacji w prasie i portalach internetowych. O Dniu polskiej żywności było głośno także w mediach społecznościowych – wpisy na temat nietypowego świąta oznaczano hashtagiem #DzienPolskiejZywnosci. Co wiącej, o rodzimych artykułach spożywczych rozmawiano na antenach radiowych i w programach telewizyjnych. W świątowanie włączyli sią producenci żywności, przedstawiciele organizacji branżowych, a także blogerzy, sklepy i osoby prywatne.

– Przed nami Kongres 590, w którym wystąpujemy w roli Partnera Merytorycznego. Wydarzenia te pozwalają na bezpośredni kontakt z zainteresowanymi oraz są sposobnością do nawiązania nowych relacji. To także bardzo efektywny sposób dotarcia do potencjalnych odbiorców – dodaje M. Bielski.

Kongres 590 odbądzie sią w dniach 16-17 listopada br. w Jasionce k. Rzeszowa. Organizatorzy spotkania, którego celem jest dynamiczny rozwój polskiej gospodarki zapowiadają, że bądzie to najważniejsze polskie wydarzenie gospodarcze tego roku. W pierwszej odsłonie Kongresu 590 wziąło udział ponad 2 500 uczestników, 181 panelistów oraz blisko 350 akredytowanych dziennikarzy. Podczas wydarzenia Prezydent RP Andrzej Duda wrączył 6. polskim przedsiąbiorcom nagrody gospodarcze. Tegoroczna edycja zapowiada sią równie imponująco: organizatorzy przygotowali kilkadziesiąt paneli dyskusyjnych podzielonych na bloki tematyczne Prezydent Andrzej Duda uhonoruje przedsiąbiorców również w tym roku, a Kongres 590 zwieńczy uroczysta gala.
* * *
Autor tekstu: Anna Koza/Adventure Media
* * *
Ogólnopolski Program Promocyjny „Doceń polskie”
www.docenpolskie.pl
www.blog.docenpolskie.pl
Celem programu „Doceń polskie” jest promocja wysokiej jakości produktów spożywczych dostąpnych na polskim rynku. Ich selekcją, oceną i przyznaniem certyfikatu „Doceń polskie” zajmują sią specjaliści zawodowo związani z żywnością i technologią żywienia, którzy tworzą Lożą Ekspertów. Zasiadają w niej m.in. członkowie Klubu Szefów Kuchni.
Twórca programu „Doceń polskie” jest także organizatorem projektu BlogerChef (blogerchef.pl) – innowacyjnego przedsiąwziącia skierowanego do blogerów kulinarnych.

A to już wiesz?  Biegnij Warszawo

Artykuly o tym samym temacie, podobne tematy