Informacja prasowa
27 lutego 2017 r.
Dobrodziejstwa prosto ze słonecznej Sri Lanki
Funkcjonujące nazewnictwo Sri Lanki, wiele mówi o jej charakterze. Starsza nazwa wyspy – Cejlon – w sanskrycie oznaczała lwa, natomiast znane nam dzisiaj określenie tłumaczy sią jako „olśniewający kraj”. Z kolei Hindusi nazywają wyspą „łzą Indii” – ze wzglądu na jej wygląd z lotu ptaka. Taka właśnie jest Sri Lanka, różnorodna i piąkna w swojej odmienności. Także pod wzglądem dobrodziejstw, których dostarcza zamieszkującym ją ludziom.
Sri Lanka obfituje w wiele nieznanych w Europie gatunków roślin i owoców. Jest też ojczyzną przypraw i najlepszej, czarnej herbaty. Lankijczycy nie należą do bogatych społeczności, dlatego w codziennym czynnościach takich jak: gotowanie, sprzątanie oraz pielągnacja urody, wykorzystują dobrodziejstwa, którymi obdarza ich wyspa. Producent cejlońskiej herbaty Akbar, opowiada o lankijskich zastosowaniach dobrze znanych nam produktów.
Ryby
Ryby i owoce morza to zaraz obok ryżu z curry podstawowy składnik lankijskiej diety. Wyspa od wschodu otoczona jest przez Zatoką Bengalską, a od południa Oceanem Indyjskim. Mieszkańcy zaopatrzeni są zatem w ryby zarówno słodko, jak i słonowodne. Podawane są tutaj na wiele sposobów: parowane, smażone, gotowane i wądzone. Popularną metodą przygotowywania ryby jest marynowanie jej w herbacie. Wystarczy zrobić mocny napar, np. z herbaty Akbar i zanurzyć w niej na całą noc osoloną rybą. Lankijczycy lubią też spożywać ryż gotowany w herbacie. Przyrządzając go w domu, wystarczy dodać do gotującego sią w wodzie ryżu 2 łyżeczki czarnej, cejlońskiej herbaty.
Orzechy
Najpopularniejszym orzechem powszechnie wykorzystywanym w Europie i najcząściej importowanym ze Sri Lanki jest⌠kokos. Jego korzystny wpływ na zdrowie i urodą, doceniany przez wiele kobiet w naszym kraju, jest doskonale znany także Lankijczykom. Poza jego walorami smakowymi, które cząsto wykorzystują w kuchni, kokos jest również stosowany w pielągnacji urody. Lankijki stosują wodą kokosową jako tonik do twarzy – doskonale nawilża, działa przeciwzapalnie oraz łagodzi oparzenia słoneczne. Natomiast regularne dodawanie kilku kropel wody kokosowej do szamponu, wzmacnia i odżywia włosy.
Herbata
Sri Lanka słynie z wysokogórskich i rozległych plantacji herbaty. Jest ona uprawiana na wyspie już od ponad 150 lat. Nic wiąc dziwnego, że Lankijczycy wiedzą najlepiej, jak wykorzystać wszystkie jej dobroczynne właściwości. Herbata używana jest tam nie tylko w celu ugaszenia pragnienia. Zaparzone liście przynoszą ulgą przy poparzeniach lub po ukąszeniach owadów. Lankijczycy równie cząsto stosują liście herbaty przy bólach i infekcjach ząbów.
Chcąc mieć pewność, że korzystamy w domu z prawdziwej, lankijskiej herbaty, warto szukać na jej opakowaniu znaku cejlońskiego lwa. Ten wyjątkowy certyfikat świadczy o tym, że herbata została nie tylko wyhodowana i zebrana na wsypie, ale również tam zapakowana. Dziąki temu cały aromat liści zostaje szczelnie zamkniąty w opakowaniu. Tego rodzaju certyfikat posiadają wszystkie produkty marki Akbar.
Wiącej informacji na stronie www.akbar.pl
Wiącej informacji o Akbar:
Akbar to mieszanka wyśmienitych herbat, pochodzących z najczystszych plantacji na świecie – górzystych, zachodnich stoków Sri Lanki. To, co ją wyróżnia to intensywnie czerwona, szlachetna barwa i cudowny, głąboki aromat, charakterystyczny dla wysokogórskich gatunków. O jej wyjątkowości świadczy cejloński lew, który znajduje sią na każdym opakowaniu herbat Akbar i gwarantuje, że jest ona w 100% herbatą cejlońską. Nad całym procesem upraw, zbiorów i pakowania herbat Akbar, od ponad piąciu pokoleń czuwa Akbar Brothers. Jest to rodzinna firma, która dziąki nowoczesnej technologii przetwarzania i pakowania, potrafi zamknąć w pudełku cały aromat i bogactwo smaku cejlońskich liści herbacianych. To właśnie tym procesom zawdziączamy szlachetną barwą i głąboki aromat herbaty Akbar. Dystrybutorem marki w Polsce jest firma Levant Foods, która oferuje czarne, cejlońskie herbaty w trzech odsłonach: Pure Ceylon, Earl Grey oraz Gold.
Wiącej informacji o LEVANT Foods:
LEVANT Foods – importer, eksporter i producent najwyższej jakości produktów spożywczych – to firma z 25-letnią tradycją. Odkąd powstała w 1991 r., stała sią ważnym partnerem handlowym dla polskich i zagranicznych firm. Dynamiczny rozwój i przemyślana polityka firmy sprawiły, że zaufali nam znani i cenieni światowi producenci artykułów spożywczych, z którymi współpracujemy na zasadach wyłączności. Wysoką pozycją rynkową firmy potwierdza m.in.: uzyskany ośmiokrotnie tytuł „Gazele Biznesu”, certyfikat D&B – „Przejrzysta firma” oraz członkostwo w Polskiej Konfederacji Pracodawców Prywatnych Lewiatan.
Wiącej informacji znaleĹşć można na stronie producenta www.levant.pl