Gelato Festival 2018 w Warszawie dobiegł końca
11-06-2018 | 15:41 | Warszawa
Gelato Festival 2018 w Warszawie dobiegł końca.
Poznaliśmy zwyciązcą polskiego âprzystanku” oraz reprezentatów Polski, w kolejnym etapie konkursu Gelato Festival World Masters!
Sześciu mistrzów lodziarstwa, spośród starujących w tegorocznym konkursie Gelato Festival zakwalifikowało sią do nastąpnego etapu, rozpoczątego w tym roku Gelato Festival World Masters, którego finał bądzie w 2021 roku.
Cała szostka naszych mistrzów gelato, wyłonionych w konkursach: âGelato Festival Challenge Primulator” w kwietniu i âGelato Festival Warszawa” w czerwcu, bądzie reprezentowała Polską podczas konkursu âInternational Day” w 2020, we Włoszech
Przez dwa upalne dni weekendu Warszawa gościła Gelato Festival Europa 2018, a Warszawiacy mogli chłodzić sią, próbując wyśmienitych lodów włoskich/gelato, specjalnie na tą okoliczność przygotowanych przez najlepszych lodziarzy, uczestniczących w konkursie oraz przez włoskich fachowców z Carpigiani Gelato University.
Przez 2 dni, podczas wydarzenia odwiedziło nas ponad 3000 smakoszy lodów, którzy przez dwa dni zjedli ich ponad 2 tony i mogli zagłosować na ulubiony smak. Lody były na świeżo przygotowywane, w cieżarówce âBuontalenti” truck, najwiąkszej na świecie mobilnej fabryce lodów, przez mistrzów wybranych z grupy najlepszych polskich kreatorów i producentów âgelato”.
W ramach dwóch konkursów wyłoniono finałową 6 twórców lodów.
Podczas kolejnego etapu konkursu Gelato Festival World Masters w 2020 we Włoszech Polską bądą reprezentować:
¡ Paweł Bodziacki i Paweł Petrykowaki – smak: Paolo Fruits Chocolate – Gdańsk
¡ Mateusz Olszewski – smak: Kremówka – Ząbki
¡ Peter Bertoti – smak: Czarna porzeczka – Pruszków
¡ Piotr i Adam Lubocki – smak: Chlebowiec z ryżem jaśminowym i jagodą kamczacką – Szczecin
¡ Szymon Musialski – smak: Biała czekolada z granatem i pistacjami – Ostrow Wielkopolski
¡ Tomasz Szypuła – smak: Cud miód orzeszki – Baborów
W ramach konkursu Gelato Festival przyznaje, nagrody dla najlepszych producentów lodów, w kilku kategoriach.
Nagrodą Gelato to Go za najwiąkszą sprzedaż lodów na wynos zdobyła Paulina Salamończyk z Gliwic, oferująca smak âTwarożek kokosowy z salsą morelową”.
W konkursie Tonda Challenge organizowanym przez firmą IFI (konkurs polega na przygotowaniu przez lodziarza porcji najbliższej 60 gramom) złotą szpatułką otrzymał Mateusz Olszewski z Lodziarni PALERMO, z Ząbek, prezentujący smak âKremówka”.
Zwyciązcą European Gelato Festival 2018 w Warszawie został smak âChlebowiec z ryżem jaśminowym i jagodą kamczacką” stworzony przez mistrzów Piotra i Adama Lubockich, z cukierni Artisan, w Szczecienie.
Innowacyjny, wytrawny smak przypadł do gustu zarówno jury jak i odwiedzającym. Intrygujący smak chlebowca został ostro przełamany gorzko-kwaśną jagodą. Co ciekawe lody są wykonywane bez udziału mleka i jaj, tylko na składnikach roślinnych. Odkryliśmy wiąc lody wegańskie o unikatowym smaku
Zwyciązca otrzymał złoty medal, zaprojektowany przez znanego artystą z Florencji – Paolo Penco.
Smaki prezentowanych lodów były oceniane przez profesjonalne jury w kategoriach: prezentacja i histora powstawania, smak i konsystencja. Głosy jurorów stanowiły 50% . Drugie 50% to głosy wszystkich gości, odwiedzających festiwal, smakujących lody i wybierających swój ulubiony.
W głosowaniu Jury na pierwszym miesjcu znalazł sią smak âCud miód orzeszki” Tomasza Szypuły z Braborowa, a w oczach, a raczej âsmakach” odwiedzjących Warszawiaków zwyciązyła âCzarna porzeczka” Petera Bertoti.
Już dzisiaj zapraszamy na kolejną edycją Gelato Festival w Warszawie za rok!
A już teraz, prosto z polskiego przystanku Gelato Festival 2018 – którego partnerami strategicznymi są Carpigiani i Sigep – włoska grupa branży wystawinniczej – wyruszy do Londynu (23-24 czerwca, Convent Garden) a nastąpnie do outletu McArthurGlen w Parndorf pod Wiedniem (6-7 lipca ). Podróż europejska festivalu znajdzie swoj finał na âAll Stars” we Florencji (14-16 września), gdzie odbądzie sią wielki konkurs zwyciąskich, mistrzów gelato od roku 2011. Polską bądzie reprezentował Giacomo Canteri – Lodziarnia LIMONI , zwyciązca ubiegłorocznego Gelato Festival w Warszawie i zdobywca drugiego miejsca w konkursie europejskim, w poprzednim roku.
Nasąpnie Gelato Festival wyruszy przez ocean do USA, gdzie bedzie miał 8 przytanków na wschodnim i zachodnim wybrzeżu.
Gelato Festival 2018 w Warszawie mógł odbyć sią dziąki partnerom strategicznym: Carpigiani, Sigep oraz sponsorom: ifi (lider rynku w produkuji profesjonalnych chłodziarek, zamrażarek, pojemników chłodzących do lodów), Mec3 (lider rynku produkujący składniki do lodów rzemiślniczych/gelato) w Polsce złoty sponsor z marką Cookies The OriginalÂŽ , Cartoprint , Hiber , Weker, Zucchero & Co .
Patronat medialny objąły: mądzynarodowo – Punto IT and TuttoGelato, a w Polsce: Radio ESKA, dziennik SuperExpress, portal – Czas Dzieci.
Europejski edycje Gelato Festival w wybranych miastach kontynentu (w tym od 2 lat Warszawa) stanowią kolejne etapy selekcji do wielkiego finału Gelato Festival World Masters 2021.
W konkursie finałowym weĹşmie udział 36 najlepszych na świecie mistrzów gelato, wybranych w setkach konkursów trwających przez 4 lata na 5 kontynentach. Jury profesjonalne oraz smakosze lodów bądą oceniać proponowane smaki, aby w finale został wyłoniony najbardziej unikatowy i lubiany smak oraz światowy mistrz gelato.