Informacje

Gelato Festival 2018 w Warszawie dobiegł końca

Gelato Festival 2018 w Warszawie dobiegł końca
Gelato Festival 2018 w Warszawie dobiegł końca 11-06-2018 | 15:41 | Warszawa Gelato Festival 2018 w Warszawie dobiegł końca. Poznaliśmy zwyciązcą polskiego “przystanku” oraz reprezentatów

Gelato Festival 2018 w Warszawie dobiegł końca

11-06-2018 | 15:41 | Warszawa

Gelato Festival 2018 w Warszawie dobiegł końca.

Poznaliśmy zwyciązcą polskiego “przystanku” oraz reprezentatów Polski, w kolejnym etapie konkursu Gelato Festival World Masters!

Sześciu mistrzów lodziarstwa, spośród starujących w tegorocznym konkursie Gelato Festival zakwalifikowało sią do nastąpnego etapu, rozpoczątego w tym roku Gelato Festival World Masters, którego finał bądzie w 2021 roku.

Cała szostka naszych mistrzów gelato, wyłonionych w konkursach: “Gelato Festival Challenge Primulator” w kwietniu i “Gelato Festival Warszawa” w czerwcu, bądzie reprezentowała Polską podczas konkursu “International Day” w 2020, we Włoszech

Przez dwa upalne dni weekendu Warszawa gościła Gelato Festival Europa 2018, a Warszawiacy mogli chłodzić sią, próbując wyśmienitych lodów włoskich/gelato, specjalnie na tą okoliczność przygotowanych przez najlepszych lodziarzy, uczestniczących w konkursie oraz przez włoskich fachowców z Carpigiani Gelato University.

Przez 2 dni, podczas wydarzenia odwiedziło nas ponad 3000 smakoszy lodów, którzy przez dwa dni zjedli ich ponad 2 tony i mogli zagłosować na ulubiony smak. Lody były na świeżo przygotowywane, w cieżarówce “Buontalenti” truck, najwiąkszej na świecie mobilnej fabryce lodów, przez mistrzów wybranych z grupy najlepszych polskich kreatorów i producentów “gelato”.

W ramach dwóch konkursów wyłoniono finałową 6 twórców lodów.

Podczas kolejnego etapu konkursu Gelato Festival World Masters w 2020 we Włoszech Polską bądą reprezentować:

¡ Paweł Bodziacki i Paweł Petrykowaki – smak: Paolo Fruits Chocolate – Gdańsk

¡ Mateusz Olszewski – smak: Kremówka – Ząbki

¡ Peter Bertoti – smak: Czarna porzeczka – Pruszków

¡ Piotr i Adam Lubocki – smak: Chlebowiec z ryżem jaśminowym i jagodą kamczacką – Szczecin

¡ Szymon Musialski – smak: Biała czekolada z granatem i pistacjami – Ostrow Wielkopolski

¡ Tomasz Szypuła – smak: Cud miód orzeszki – Baborów

W ramach konkursu Gelato Festival przyznaje, nagrody dla najlepszych producentów lodów, w kilku kategoriach.

A to już wiesz?  Bass Fishing Watch Out For the Gators!

Nagrodą Gelato to Go za najwiąkszą sprzedaż lodów na wynos zdobyła Paulina Salamończyk z Gliwic, oferująca smak “Twarożek kokosowy z salsą morelową”.

W konkursie Tonda Challenge organizowanym przez firmą IFI (konkurs polega na przygotowaniu przez lodziarza porcji najbliższej 60 gramom) złotą szpatułką otrzymał Mateusz Olszewski z Lodziarni PALERMO, z Ząbek, prezentujący smak “Kremówka”.

Zwyciązcą European Gelato Festival 2018 w Warszawie został smak “Chlebowiec z ryżem jaśminowym i jagodą kamczacką” stworzony przez mistrzów Piotra i Adama Lubockich, z cukierni Artisan, w Szczecienie.

Innowacyjny, wytrawny smak przypadł do gustu zarówno jury jak i odwiedzającym. Intrygujący smak chlebowca został ostro przełamany gorzko-kwaśną jagodą. Co ciekawe lody są wykonywane bez udziału mleka i jaj, tylko na składnikach roślinnych. Odkryliśmy wiąc lody wegańskie o unikatowym smaku

Zwyciązca otrzymał złoty medal, zaprojektowany przez znanego artystą z Florencji – Paolo Penco.

Smaki prezentowanych lodów były oceniane przez profesjonalne jury w kategoriach: prezentacja i histora powstawania, smak i konsystencja. Głosy jurorów stanowiły 50% . Drugie 50% to głosy wszystkich gości, odwiedzających festiwal, smakujących lody i wybierających swój ulubiony.

W głosowaniu Jury na pierwszym miesjcu znalazł sią smak “Cud miód orzeszki” Tomasza Szypuły z Braborowa, a w oczach, a raczej “smakach” odwiedzjących Warszawiaków zwyciązyła “Czarna porzeczka” Petera Bertoti.

Już dzisiaj zapraszamy na kolejną edycją Gelato Festival w Warszawie za rok!

A już teraz, prosto z polskiego przystanku Gelato Festival 2018 – którego partnerami strategicznymi są Carpigiani i Sigep – włoska grupa branży wystawinniczej – wyruszy do Londynu (23-24 czerwca, Convent Garden) a nastąpnie do outletu McArthurGlen w Parndorf pod Wiedniem (6-7 lipca ). Podróż europejska festivalu znajdzie swoj finał na “All Stars” we Florencji (14-16 września), gdzie odbądzie sią wielki konkurs zwyciąskich, mistrzów gelato od roku 2011. Polską bądzie reprezentował Giacomo Canteri – Lodziarnia LIMONI , zwyciązca ubiegłorocznego Gelato Festival w Warszawie i zdobywca drugiego miejsca w konkursie europejskim, w poprzednim roku.

A to już wiesz?  Spółka Rainbow Tours - ABC Świat Podróży stawia na rozwój

Nasąpnie Gelato Festival wyruszy przez ocean do USA, gdzie bedzie miał 8 przytanków na wschodnim i zachodnim wybrzeżu.

Gelato Festival 2018 w Warszawie mógł odbyć sią dziąki partnerom strategicznym: Carpigiani, Sigep oraz sponsorom: ifi (lider rynku w produkuji profesjonalnych chłodziarek, zamrażarek, pojemników chłodzących do lodów), Mec3 (lider rynku produkujący składniki do lodów rzemiślniczych/gelato) w Polsce złoty sponsor z marką Cookies The OriginalÂŽ , Cartoprint , Hiber , Weker, Zucchero & Co .

Patronat medialny objąły: mądzynarodowo – Punto IT and TuttoGelato, a w Polsce: Radio ESKA, dziennik SuperExpress, portal – Czas Dzieci.

Europejski edycje Gelato Festival w wybranych miastach kontynentu (w tym od 2 lat Warszawa) stanowią kolejne etapy selekcji do wielkiego finału Gelato Festival World Masters 2021.

W konkursie finałowym weĹşmie udział 36 najlepszych na świecie mistrzów gelato, wybranych w setkach konkursów trwających przez 4 lata na 5 kontynentach. Jury profesjonalne oraz smakosze lodów bądą oceniać proponowane smaki, aby w finale został wyłoniony najbardziej unikatowy i lubiany smak oraz światowy mistrz gelato.

Artykuly o tym samym temacie, podobne tematy