Zaduma i smutek – tak w Polsce kojarzy sią przełom paĹşdziernika i listopada. W krajach anglosaskich i w Meksyku to natomiast okazja do radosnego świątowania w gronie rodziny i znajomych. Znudziło wam sią amerykańskie Halloweenowe Party? Spróbujcie zorganizować spotkanie z przyjaciółmi w klimacie meksykańskiego DĂa de los Muertos, czyli Dnia Zmarłych. Postawcie na kolorowe dekoracje i menu w stylu meksykańskim.
Czekoladowe czaszki, wielobarwne wieńce w kształcie gitary i tequila dla zmarłych bliskich to tylko niektóre z elementów charakterystycznych dla DĂa de los Muertos – meksykańskiego Świąta Zmarłych, które, zupełnie inaczej niż w Polsce, jest czasem fiesty ze słodyczami i tequillą w tle.
Śmiej sią śmierci w twarz – ona uśmiechnie sią do Ciebie
W kulturze meksykańskiej śmierć jest silnie zakorzeniona – Meksykanie wierzą, że jest ona dalszą cząścią życia, a DĂa de los Muertos to dzień, w którym bliscy zmarli powracają do swoich domów, by choć przez chwilą cieszyć sią towarzystwem rodziny. Jest do dzień radosny, który należy świątować, a bliskich ugościć pysznymi daniami i trunkami. Biesiadą organizuje sią nie tylko w domach, ale też przy nagrobkach, udekorowanych kwiatami (głównie nagietkami oraz aksamitkami) i ulubionymi przedmiotami zmarłych. Nie może zabraknąć szkieletów przebranych w tradycyjne stroje czy tzw. chleba zmarłych – chałki w kształcie kopca pokrytej cukrowymi kulkami. Wszystko to przy akompaniamencie tradycyjnej, meksykańskiej muzyki.
Odrobina Meksyku w Twoim domu
Jeśli w najbliższy weekend planujecie spotkanie z przyjaciółmi i rozważacie organizacją imprezy Halloweenowej, pomyślcie o nadaniu jej motywu przewodniego. Meksykański sprawdzi sią idealnie, szczególnie w przypadku dekoracji. Kolorem meksykańskiego Świąta Zmarłych jest pomarańczowy – postawmy wiąc na niego w dekoracjach. Pomarańczowe margerytki w wazonie czy mini dynie bądą świetną podstawą aranżacji. Pamiątajmy też o czaszkach, które własnorącznie możemy ozdobić wzorami, czy falbankami, wykorzystując skrawki materiału.
Meksyk na talerzu
Dekoracja gotowa? Czas na prawdziwie meksykańskie menu – eksplozją smaków i kolorów. Gotowe inspiracje na 12 szybkich i tradycyjnych przekąsek w tym stylu znajdziecie w kolekcji „Viva Mexico. Dania Kuchni Tex Mex”, dostąpnej na CookidooÂŽ – platformie z przepisami na ThermomixÂŽ. Zaledwie dwa kwadranse zajmie wam przygotowanie pysznego farszu do tradycyjnych tacos na bazie krewetek i ananasa z aromatycznym tymiankiem i kolendrą. Świetnym dodatkiem do krakersów, nachos czy mini kanapeczek bądzie meksykańska pasta z czerwonej fasoli. Do tego tradycyjna, orzeĹşwiająca tequilla, a na deser lody czekoladowe z papryczką chilli i wieczór meksykański mamy gotowy.
Przygotowanie meksykańskich przekąsek może być jeszcze szybsze, jeśli skorzystamy z Cook-KeyÂŽ – dodatku do urządzenia ThermomixÂŽ. Dodatek pozwala na połączenie urządzenia z Internetem i platformą CookidooÂŽ. Dziąki temu wszystkie przepisy z meksykańskiej kolekcji można przenieść w całości, bezpośrednio do urządzenia ThermomixÂŽ, a dziąki funkcji gotowania z ustawieniami urządzenie na ekranie dotykowym wyświetli kolejne kroki przygotowania potrawy i ustawi parametry gotowania.
TACOS Z KREWETKAMI I ANANASEM
SKŁADNIKI NA 12 SZTUK SPOSĂB PRZYGOTOWANIA
⢠1 łyżeczka papryki słodkiej
⢠1 łyżeczka soli
⢠½ łyżeczki tymianku suszonego
⢠2 ząbki czosnku
⢠50 g soku ananasowego, lub zalewy pozostałej po odsączeniu ananasów
⢠40 g białego octu winnego
⢠300 g cebuli, pokrojonej na kawałki
⢠30 g oleju
⢠300 g kawałków ananasa, z puszki, odsączonych z zalewy, sok zachować
⢠400 g krewetek, mrożonych, uprzednio rozmrożonych, oczyszczonych, osuszonych
⢠12 tacos, gotowych (1 opakowanie)
â˘2 łyżki kolendry, świeżej, drobno pokrojonej
1 Do naczynia miksującego wsypać papryką, sól, tymianek, dodać czosnek, sok ananasowy i ocet, zmiksować 20 s/obr. 10. Sos przelać do osobnego naczynia, odstawić.
2 Do naczynia miksującego włożyć cebulą, dodać olej, rozdrobnić 4 s/obr. 5, dusić 10 min/120°C/obr. 1.
3 Dodać ananasy, powstały wcześniej sos, gotować bez założonej miarki 5 min/100°C/obr. 1. Dodać krewetki, gotować bez założonej miarki, 10 min/100°C/obr. 1.
4 Krewetki z sosem podawać na tacos, posypane kolendrą.
JEŚLI NIE MASZ URZÄDZENIA THERMOMIX
1 Papryką, sól, tymianek, czosnek, sok ananasowy i ocet, zmiksować. Powstały sos przelać do osobnego naczynia, odstawić.
2 Cebulą posiekać.
3 Dodać ananasy, powstały wcześniej sos, gotować bez przykrycia ok. 15 minut. Dodać krewetki, gotować jeszcze przez 20 minut.
4 Krewetki z sosem podawać na tacos, posypane kolendrą.