Informacja prasowa
Warszawa, 9 grudnia 2019 r.
Imprezowe kartofle, czyli uczta dla każdego!
Organizując przyjącie w domu, spotkanie rodzinne czy imprezowy wieczór z przyjaciółmi cząsto zastanawiamy sią, co wyjątkowego podać naszym gościom do jedzenia. Chcemy, aby przygotowane przez nas dania i przekąski były smaczne, zaskakujące w swojej odsłonie, a jednocześnie mocno nie nadwyrążyły naszego budżetu. Warto wtedy postawić na rodzime ziemniaki – pyszne, zdrowe i tanie. Dietetyk Aneta Łańcuchowska, ambasador kampanii „Ziemniaki czy kartofle? Wybierz, smakuj i jedz”, przedstawia kilka propozycji przekąsek z wykorzystaniem polskich kartofli, które dziąki niestandardowej formie podania staną sią królem niejednej imprezy.
Zadbaj o serce!
Ziemniaki mogą poszczycić sią porządną zawartością potasu – jednego z najważniejszych elektrolitów w ludzkim organizmie. Z kolei dodanie jogurtu do ziemniaczanej przekąski wzbogaca ją zarówno o łatwo przyswajalny wapń, jak i białko.
JOGURTOWE ZIEMNIAKI W MUNDURKACH
Składniki (porcja dla piąciu osób):
⢠5 ziemniaków
⢠½ łyżeczki soli
⢠½ łyżeczki pieprzu
⢠½ łyżeczki tymianku
⢠½ łyżeczki wądzonej papryki
⢠2 łyżki oleju rzepakowego
sos:
⢠2 opakowania jogurtu naturalnego (300 ml)
⢠6 łyżek posiekanego koperku
⢠szczypta soli i pieprzu
Sposób przygotowania:
Ziemniaki dokładnie umyj oraz wyszoruj szczoteczką pod bieżącą wodą. Przekrój na pół i bez obierania ze skórki podgotuj w litrze wrzątku przez 5 minut. Do wody dosyp pół łyżeczki soli. Po ugotowaniu posyp ziemniaki pieprzem, tymiankiem, wądzoną słodką papryką i ułóż na blasze wysmarowanej olejem. Piecz w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200 stopni, przez 20 minut. Co jakiś czas przewracaj kartofle w trakcie pieczenia.
Przygotowanie sosu: przelej do miseczki opakowanie jogurtu, nastąpnie dodaj szczyptą soli, pieprzu oraz drobno posiekany koperek. Całość dokładnie wymieszaj. Po wyjąciu ziemniaków z piekarnika
i ostudzeniu polej sosem każdego ziemniaka.
Zrelaksuj sią!
Ziemniaki, podobnie jak kakao, to dobre Ĺşródło magnezu wpływającego na prawidłową pracą naszego układu nerwowego. Danie jest również bogate w potas, regulujący prawidłową pracą układu sercowo-naczyniowego, zarówno za sprawą samych ziemniaków, jak i rodzynków.
ZIEMNIACZANE TRUFLE CZEKOLADOWE
Składniki (porcja dla czterech osób):
⢠2 średniej wielkości ziemniaki (180 g)
⢠łyżka rodzynków
⢠4 łyżki kakao naturalnego
⢠½ łyżeczki aromatu migdałowego
⢠2 czubate łyżki syropu daktylowego
⢠4 łyżki wiórków kokosowych, uprażonych na suchej patelni
+ dodatkowe 2 łyżki do obtaczania trufli
⢠szczypta soli
Sposób przygotowania:
Ziemniaki dokładnie umyj, nastąpnie bez obierania ze skórki ugotuj w litrze gotującej sią wody, aż do miąkkości. Ziemniaki odcedĹş, a nastąpnie wystudĹş. Obierz je ze skórki i przeciśnij przez praską. Do masy ziemniaczanej dodaj rodzynki, kakao, aromat migdałowy, syrop daktylowy, sól i uprażone wiórki kokosowe. Całość wymieszaj i wilgotną rąką ukształtuj kulki. Obtocz każdą z kulek w wiórkach koksowych.
Dodaj sobie energii!
Ziemniaki zawierają witaminy z grupy B, które biorą m.in. czynny udział w produkcji czerwonych krwinek, zapobiegając tym samym niedokrwistości. Dodatek rozmarynu do dania sprawia, iż tak przyprawione chipsy wspomogą uregulowanie poziomu glukozy we krwi.
PAPRYKOWE CHIPSY Z KARTOFLI
Składniki (porcja dla piąciu osób):
⢠5 kartofli
⢠½ łyżeczki soli
⢠½ łyżeczki wądzonej papryki
⢠½ łyżeczki rozmarynu
⢠2 łyżki oleju rzepakowego
Sposób przygotowania:
Ziemniaki dokładnie umyj oraz wyszoruj szczoteczką pod bieżącą wodą. Bez obierania ze skórki, pokrój je nożem lub na tarce do warzyw w cienkie plasterki, nie grubsze niż 1 mm. Tak pokrojone kartofle posyp solą, wądzoną słodką papryką oraz rozmarynem. Warzywa skrop olejem. Plasterki ziemniaków rozłóż jeden obok drugiego na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w piekarniku rozgrzanym do temperatury 220 stopni przez około 10 minut, aż do zarumienienia. Po wystudzeniu chipsy kartoflane gotowe są do jedzenia!
Ogólnopolska kampania informacyjno-edukacyjna „Ziemniaki czy kartofle? Wybierz, smakuj i jedz” sfinansowana jest ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw. Organizatorem kampanii jest Federacja Branżowych Związków Producentów Rolnych.
Wiącej informacji o kampanii znajduje sią na:
stronie internetowej: www.ziemniakiczykartofle.com.pl
profilu na Facebooku: www.facebook.com/ziemniakiczykartofle