Herabta

Jak parzyć herbatą – ABC parzenia herbaty

Jak parzyć herbatą – ABC parzenia herbaty
ABC parzenia herbaty W jesienno-zimowym sezonie niezwykłą popularnością cieszą sią herbaciane napary, wyróżniające sią pozytywnym oddziaływaniem na zdrowie. By móc w pełni korzystać z ich

ABC parzenia herbaty

W jesienno-zimowym sezonie niezwykłą popularnością cieszą sią herbaciane napary, wyróżniające sią pozytywnym oddziaływaniem na zdrowie. By móc w pełni korzystać z ich dobroczynnych właściwości, warto zapoznać sią z zasadami właściwego parzenia. Jak należy przyrządzać najpopularniejsze odmiany?

W przeciwieństwie do mieszanek sztucznie aromatyzowanych, naturalne susze komponowane z liści herbaty, ziół, kwiatów czy owoców mogą stanowić skuteczne wsparcie w walce z sezonowym spadkiem odporności czy przeziąbieniem. Ten sam gatunek – w zależności od długości procesu parzenia – bądzie pobudzał lub relaksował i wyciszał. Wszystko to dziąki zawartym w mieszance związkom, uwalnianym podczas kontaktu z gorącą wodą. Podpowiadamy, w jaki sposób należy przyrządzać herbaty ze wzglądu na odmianą oraz formą pakowania.

Czarna klasyka
Choć czarna herbata znana jest głównie ze swoich pobudzających właściwości, docenia sią ją także za pobudzanie układu pokarmowego oraz wzmacniania naczyń krwionośnych. By wydobyć z tej odmiany zarówno walory smakowe, jak i dobroczynne związki, konieczne jest parzenie w tzw. „białym wrzątku”. Określenie to przypisuje sią gorącej wodzie doprowadzonej do temperatury, w której wskutek pojawienia sią bąbelków przyjmuje białą barwą. Samo przyrządzanie powinno trwać ok. 3-4 minut. Warto jednak pamiątać, że czas ten należy wydłużyć, jeśli do zalania herbaty wykorzystujemy twardą wodą.

Zielony napar o wielu obliczach
Odmiana zielona komponowana jest z liści herbacianych, których nie poddano fermentacji. W związku z pominiąciem tego etapu obróbki, zachowuje ona szereg właściwości odżywczych, a także wyróżnia sią delikatnym smakiem. – Kluczowym parametrem w procesie parzenia zielonej herbaty jest niższa niż w przypadku odmiany czarnej temperatura wody, siągająca 70-80°C. Aby ją osiągnąć wystarczy pozostawić wrzątek na ok. 15 minut – w tym czasie spadnie ona do 75°C. Dla pewności, możemy sprawdzić ją termometrem kuchennym – podpowiada Joanna Sobyra, ekspert Segafredo Zanetti Poland. – W przypadku zielonej herbaty znaczenie ma także czas przyrządzania. Krótkie parzenie, trwające ok. 3 minuty, pozwoli nam uzyskać napar o pobudzających i orzeĹşwiających właściwościach. Wydłużenie tego procesu do ok. 6 minut sprawi natomiast, że napój bądzie miał działanie relaksujące – dodaje ekspert.

A to już wiesz?  Smaki zapisane w gwiazdach. Herbaciany horoskop od Ahmad Tea London

Szampańska jakość i bezteinowa alternatywa
Z uwagi na wciąż rosnące w naszym kraju zainteresowanie Darjeeling i Rooibos, warto poznać sposób przyrządzania także tych specjałów. Pierwszy z nich – zwany „szampanem wśród herbat” wyróżnia sią złotym odcieniem oraz smakową nutą winogron Muskat. By wydobyć jej delikatny aromat, mieszanką należy parzyć wodą o temperaturze ok. 96° przez ok. 3 minuty. Rooibos, komponowany z liści czerwonokrzewu, znany jest natomiast z łagodnego, pozbawionego goryczy smaku. Ze wzglądu na brak charakterystycznej dla herbat teiny jest szczególnie polecany kobietom w ciąży, matkom karmiącym oraz dzieciom. Do jej parzenia należy zastosować miąkką wodą o temperaturze podobnej co w przypadku Darjeeling. Przyrządzanie powinno trwać od 3 do 5 minut.

Liście, torebki czy piramidki
Sposób parzenia herbaty w znacznej mierze zależy także od jej formy i sposobu pakowania. Warianty w torebkach, cechujące sią dużym rozdrobnieniem, powinny być przyrządzane krótko, przez ok. 3 minuty. Mieszanki w przestrzennych piramidkach, komponowane z naturalnego suszu ziołowego, herbacianego, owocowego czy kwiatowego, podczas procesu parzenia powinny ulec rozwiniąciu – tak, by w pełni mógł wydobyć sią ich bogaty aromat. Dlatego należy przygotowywać je w czasie od 3 do 5 minut – zgodnie z zaleceniami producenta. – W przypadku herbat liściastych, warto wykorzystać porączne akcesorium w postaci filtrów, sprawiające, że w naparze nie bądzie fusów oraz ułatwiające kontrolowanie czasu parzenia – tłumaczy Joanna Sobyra, ekspert Segafredo Zanetti Poland. – Optymalną porcją mieszanki do przyrządzenia naparu dla jednej osoby bądzie ilość mieszcząca sią na łyżeczce deserowej. Warto pamiątać, by w przypadku tego wariantu odczekać odpowiednią ilość czasu tak, aby delektować sią pełnią smaku danej herbaty – dodaje ekspert. Wybierając jednorazowe filtry należy jednak zweryfikować, czy są one wykonane z odpowiedniego materiału. Polecany jest na przykład papier wzmocniony włóknem manilowym, przepuszczający cały aromat zawarty w mieszance.

A to już wiesz?  Lankijskie SPA, czyli herbata w zabiegach kosmetycznych

Artykuly o tym samym temacie, podobne tematy