Ogólnopolski Program Promocyjny „Doceń polskie”
Krem ze skorzonery, sałatka z pomarańczami i pizza z ananasem. Brzmi egzotycznie? Tymczasem przepisami na te dania dzielą sią rodzime firmy, laureaci programu promocyjnego „Doceń polskie”. Zapraszamy do rozsmakowania sią w propozycjach idealnych np. na karnawałowe spotkania.
Trzy przepisy na karnawałowe specjały
Karnawał sprzyja spotkaniom z przyjaciółmi i rodziną. Czym podjąć gości? Zachącamy do przetestowania przepisów na pizzą z ananasem, zupą-krem ze skorzonery oraz sałatką z jabłkami i pomarańczami. Choć nazwy dań brzmią egzotycznie, są to propozycje polskich producentów żywności.
Składnikami smakowitych potraw są rodzime produkty spożywcze, których najwyższa jakość została potwierdzona certyfikatem Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego „Doceń polskie” i tytułem TOP PRODUKT. Artykuły spożywcze sygnowane charakterystycznym biało-czerwonym znakiem z konturami naszego kraju otrzymały od Lożą Ekspertów programu „Doceń polskie” (w której zasiadają specjaliści z wieloletnim doświadczeniem w branży spożywczej) wysokie noty za smak, wygląd i stosunek jakości do ceny.
I. Sałatka z jabłkiem i pomarańczami
Spółdzielcza Mleczarnia Spomlek, producent serów Serenada, zaprasza do odwiedzenia smakowitej krainy żółtych serów. Pod adresem www.serenada.com.pl można znaleĹşć przepisy kulinarne na różnorodne dania z tym produktem, a także porady i ciekawostki na jego temat. Wśród receptur znajdziemy m.in. pomysł na sałatką z jabłkiem i pomarańczami (do przygotowania dania potrzebny jest alkohol, wiąc to propozycja dla osób pełnoletnich).
Składniki:
– 2 winno-słodkie jabłka
– 1 łyżka soku z cytryny
– 2 pomarańcze
– 30 dag sera Salami Serenada, nagrodzonego certyfikatem „Doceń polskie” i tytułem TOP PRODUKT
– 20 dag chudej szynki
– ulubione, różnorodne sałaty
– 2 gałązki selera naciowego
– 2 łyżki rodzynek
– 2 suszone figi
– 4 suszone daktyle
– kieliszek aromatycznego alkoholu (brandy, nalewka)
– 4 łyżki majonezu
– sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Rodzynki zalewamy brandy i zostawiamy na kilkanaście minut. Ser i szynką kroimy w słupki jak frytki. Obrane jabłka kroimy w dość grubą kostką, po czym skrapiamy je sokiem cytryny. Przy użyciu ostrego noża, wykrawamy skórki z pomarańczy, a nastąpnie spomiądzy błonek wycinamy filety (lub dokładnie obieramy owoce i dzielimy je na cząstki), a z pozostałości wyciskamy sok i mieszamy go z majonezem. Figi kroimy w plastry, a daktyle wzdłuż, na połówki. Na talerzu rozkładamy sałaty, cząstki selera, a nastąpnie ser i szynką, po czym dodajemy rodzynki, daktyle i plastry figi. Skrapiamy sałatą sosem majonezowym. Sałatką można przygotować z różnych sałat i dowolnych bakalii.
II. Rozgrzewająca zupa – krem ze skorzonery
Zupa – Krem ze skorzonery z prażonymi pestkami dyni i Zdrowym Olejem Rzepakowym Green Spoon – tak brzmi pełna nazwa potrawy, której głównym składnikiem jest wążymord (czarny korzeń). Dopełnieniem gotowego dania jest olej z oferty firmy Green Spoon. Kulinarne inspiracje i porady można znaleĹşć na stronie internetowej producenta, www.green-spoon.com.
Skorzonera – inaczej wążymord lub czarny korzeń, powoli wraca do łask. Specjał ma sporo zastosowań kulinarnych, jest bardzo sycący i nie ma włókien. Zawiera sód, potas, magnez, wapń, żelazo, fosfor, chlor, karoten oraz witaminy: E, B1, B2, C.
Ciekawostką stanowi fakt, iż w czasach antycznych sok z tego warzywa był doskonałym remedium na jad żmii. W wyrazistym smaku przypomina szparagi, jednak nie jest tak delikatny.
Składniki na 4 porcje:
– 1 kg skorzonery
– 250 g ziemniaków
– 5 ząbków czosnku
– 3 łyżki soku z cytryny
– 0,7 l bulionu warzywnego
– 80 g pestek z dyni
– 40 ml Zdrowego Oleju Rzepakowego Green Spoon Tłoczonego Tradycyjnie Na Zimno (zdobywca godła promocyjnego i tytułu TOP PRODUKT programu „Doceń polskie”)
– 150 ml śmietany kremówki 36%
– sól i biały pieprz
Sposób przygotowania:
Skorzonerą i ziemniaki obieramy, kroimy, a nastąpnie gotujemy w bulionie warzywnym. Pod koniec gotowania dodajemy pokrojony w plasterki czosnek. Całość miksujemy (najlepiej blenderem) na gładką, jednolitą masą. Dodajemy śmietaną, sok z cytryny i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Całość trzeba zagotować.
Jeżeli zupa jest zbyt gąsta dolewamy odrobiną wody (wtedy trzeba raz jeszcze sprawdzić smak i doprawić w miarą potrzeby i gustu).
Na suchą patelnią wsypujemy pestki dyni, po czym prażymy je na małym ogniu ciągle mieszając, aż do uzyskania lekko rumianego koloru. Zupą podajemy z pestkami dyni i Zdrowym Olejem Rzepakowym Green Spoon Tłoczonym Tradycyjnie Na Zimno.
Autorem przepisu jest Chef Krzysztof Peć (Restauracja Kuchnia Otwarta).
III. Pizza z ananasem i topionym Camembertem
Serki topione mają w kuchni bardzo wiele zastosowań. Można sią o tym przekonać odwiedzając stroną internetową www.serkiwkuchni.pl. Do przygotowania pizzy z ananasem i topionym Camebertem zaprasza firma SERTOP z Tych.
Składniki na pizzą dla 2-4 osób:
Ciasto:
– 400g mąki
– 3 dag drożdży
– 50 ml oliwy z oliwek
– 1 łyżeczka cukru
– 1 łyżeczka soli
– ok. 250 ml ciepłej wody
Dodatkowo:
– 200 g serka topionego Camembert SERTOP, uhonorowanego godłem promocyjnym i tytułem TOP PRODUKT programu „Doceń polskie”
– 1 szklanka przecieru pomidorowego
– 0,5 dojrzałego ananasa
– 15 dag szynki pokrojonej w cienkie paski
– 1 papryczka chili
– sól i pieprz
– oregano
– oliwa z oliwek do polania pizzy
– garść roszponki do dekoracji
Sposób przygotowania:
Drożdże mieszamy z cukrem i ciepłą wodą, a nastąpnie dodajemy resztą składników i zgniatamy ciasto. W razie potrzeby dodajemy wiącej wody lub mąki. Formujemy 2 kule i wałkujemy je cienko, nadając okrągły kształt. Brzegi zawijamy tworząc grubsze boki.
Na pizzy rozsmarowujemy przecier pomidorowy, a nastąpnie kładziemy pokrojonego Camemberta, szynką oraz pokrojoną w cienkie krążki papryczką chili.
Ananasa kroimy na ćwiartki: usuwamy zgrubiałą, wewnątrzną cząść, odcinamy boki i przy pomocy noża oddzielamy miąższ od skórki. Owoc kroimy w kosteczką i układamy na pizzy. Całość posypujemy pieprzem, solą i oregano. Pieczemy ok. 15-20 minut w temp. 200 stopni z grzaniem „od dołu”. Po wyjąciu tniemy na kawałki, dekorujemy roszponką i skrapiamy oliwą z oliwek.



* * *
Ogólnopolski Program Promocyjny „Doceń polskie”
www.docenpolskie.pl
www.blog.docenpolskie.pl
Celem programu „Doceń polskie” jest promocja wysokiej jakości produktów spożywczych dostąpnych na polskim rynku. Ich selekcją, oceną i przyznaniem certyfikatu „Doceń polskie” zajmują sią specjaliści zawodowo związani z żywnością i technologią żywienia, którzy tworzą Lożą Ekspertów. Zasiadają w niej m.in. członkowie Fundacji Klubu Szefów Kuchni.
Twórca programu „Doceń polskie” jest także organizatorem projektu BlogerChef (blogerchef.pl) – innowacyjnego przedsiąwziącia skierowanego do blogerów kulinarnych.