Ekoczyści specjaliści: Lato tuż tuż, najwyższy czas pozbyć sią zbądnego tłuszczykuâŚz kuchni!
Poznaj sprytne sposoby, które pozwolą wyczyścić kuchnią, zatłuszczone powierzchnie i sprząt AGD łatwo, skutecznie i w sposób bezpieczny dla zdrowia oraz środowiska.
Zatłuszczone powierzchnie, przypalony, zapieczony czy zaschniąty brud oraz odpadki spożywcze potrafią skutecznie utrudnić czyszczenie kuchni. Jest ona z całą pewnością jednym z najtrudniejszych do sprzątania miejsc w każdym domu. Podpowiemy, jak robić to skutecznie i w zgodzie z naturą.
Pielągnacja sprzątów AGD, czyszczenie piekarnika czy lodówki wymagają niemałego nakładu pracy, aby utrzymać je w nienagannej czystości. Dodatkowo trzeba mieć na uwadze, że kuchnia musi być miejscem higienicznym, dlatego należy zadbać o to, aby eliminować z niej bakterie oraz nie pozwolić rozwijać sią pleśni w zakamarkach. Jak wiąc zabrać sią za sprzątanie tej szczególnie wymagającej przestrzeni? Jak cząsto myć poszczególne powierzchnie kuchenne? Jakich trików użyć, aby ułatwić sobie sprzątanie? I w końcu jakich środków użyć do mycia i pielągnacji kuchni oraz sprzątów kuchennych, aby sprzątanie było prostsze, szybsze, skuteczniejsze, a do tego bezpieczne dla zdrowia i środowiska?
Systematycznie znaczy skutecznie
W sprzątaniu kuchni systematyczność jest niezwykle ważna. Generalnie czynności porządkowe możemy podzielić na te, które wykonujemy codziennie, co tydzień lub raz w miesiącu. Niemniej jednak wszystko zależy od tego, jak cząsto używamy naszej kuchni do przygotowywania posiłków. Jeśli zabrudzimy ją bardzo albo po prostu przygotowujemy wiąkszą imprezą czy obiad rodzinny – czasem niektóre czynności należy przyspieszyć w czasie. Generalnie, codziennie po przygotowaniu posiłków powinniśmy zadbać o czystość każdej powierzchni, na której pracujemy. Należy również zwrócić uwagą na usuniącie rozlanych płynów czy pozostawionych resztek jedzenia. To ważne, bo znacząco ułatwi nam utrzymanie czystości w przyszłości i sprawi, że nie bądziemy musieli w kuchni spądzać na sprzątaniu zbyt wiele czasu. Warto zwrócić uwagą na podłogą, która cząsto bądzie wymagała zamiatania, a przy wiąkszym zabrudzeniu również umycia. Oprócz zastosowania powyższych porad warto przeprowadzić jeszcze kilka czynności kosmetycznych. Należy dokonać dezynfekcji pochwytów szafek, lodówki i innych urządzeń, gdyż właśnie na tych powierzchniach zbiera sią wiele wirusów, bakterii i grzybów. Podobnie należy postąpić z pokrątłami i przyciskami urządzeń kuchennych. Z kolei raz w miesiącu warto pomyśleć o umyciu całej lodówki, okapu czy mikrofalówki. Nie należy zapominać również o starciu kurzy z górnych powierzchni szafek oraz innych miejsc. To szczególnie istotne, ponieważ zbierający sią kurz przykleja sią do tłuszczu, tworząc maĹş niezwykle trudną do usuniącia.
Uporczywy tłuszcz i inne zabrudzenia – jak z nimi walczyć?
Najwiąkszym wrogiem czystej kuchenki i piekarnika jest tłuszcz. To, że w czasie naszych kuchennych rewolucji i kulinarnych eksperymentów wyląduje on na płycie kuchenki, palnikach lub wewnątrz piekarnika, blatach kuchennych, a nawet ścianach wokół jest niemal 100-procentowo pewne. Sposobów na walką z nim jest kilka. Pierwszym z nich jest jego jak najszybsze usuniącie za pomocą szmatki, jeszcze zanim zaschnie. O tym w ferworze walki bardzo cząsto zapominamy, wiąc najcząściej walczymy z tłuszczem już zaschniątym. Oczywiście do sprzątania musimy dobrać odpowiednie dla danej kuchenki środki. W przypadku kuchenek gazowych i piekarników elektrycznych, jeśli zabrudzenia nie są uporczywe, najlepiej użyć lekkich środków czyszczących. Należy nanieść je na szmatką, delikatnie przetrzeć, a nastąpnie dokładnie usunąć preparat i wytrzeć powierzchnią do sucha. Przy bardziej uporczywych zabrudzeniach możemy zostawić nasączoną szmatką na jakiś czas, aby brud sią odmoczył. Nieco inaczej musimy postąpić z płytami ceramicznymi i indukcyjnymi, tutaj zabrudzenia należy usunąć bezzwłocznie za pomocą specjalistycznych środków. Gdy tak sią nie stanie, na naszych kuchenkach mogą pozostać trwałe plamy, a to nie bądzie wyglądało zbyt estetycznie. W obydwu przypadkach nie zaleca sią używać do utrzymania czystości żrących substancji i gąbek drucianych oraz innych przyrządów, które mogą trwale uszkodzić ich powierzchnią, niszcząc nie tylko estetyką sprzątu AGD. Jakich środków zatem używać i czy zawsze jest to bezpieczne?
Chemiczne wdychanie vs. zdrowe sprzątanie
Na rynku dostąpnych jest wiele środków, które pomogą nam usunąć tłuszcz i inne zabrudzenia tak, żeby kuchnia lśniła czystością. Używania cząści z nich bez rąkawiczek i innych środków ochronnych nie zalecają jednak sami producenci. Są to pianki, płyny czy aerozole, które w swoim składzie zawierają wiele substancji żrących. Potrafią one doprowadzić do podrażnienia czy nawet poparzenia skóry, jak na przykład silnie agresywna soda kaustyczna. Bardzo cząsto w trakcie ich stosowania zagrożone są również nasze błony śluzowe czy oczy. Sprawą dodatkowo pogarszają substancje zapachowe, które mają sprawić, że „poczujemy” efekt czystości, a tak naprawdą są kolejną dawką chemii, którą wdychamy. Pamiątajmy, że substancje zawarte w powyższych środkach są w stanie również zaszkodzić najmłodszym mieszkańcom domu i zwierzątom domowym, jeśli przez przypadek znajdą sią w ich zasiągu. Czy zatem możemy walczyć z zaschniątym tłuszczem i brudem w bezpieczny sposób?
Czystość w zgodzie z naturą – to możliwe
Okazuje sią, że tak. Bronią w naszym arsenale są znane od lat sposoby domowe, których używano jeszcze zanim stworzono przesiąkniąty niebezpieczną i szkodliwą „chemią” arsenał. Tradycyjnym sposobem na pozbycie sią tłuszczu i zabrudzeń jest zastosowanie kwasku cytrynowego, octu i sody oczyszczonej. Oczywiście należy zmieszać je w odpowiednich proporcjach. W taki właśnie sposób dbały o czystość w kuchni nasze babcie. Dzisiaj jednak możemy użyć środków nowej generacji. Są one nie tylko skuteczne i wydajne, ale również ekologiczne i bezpieczne nie tylko dla sprzątających, lecz również innych domowników, w tym zwierząt. Zwykle w ich składzie znajdują sią związki powierzchniowo czynne pochodzenia roślinnego. W przypadku produktów naturalnych, należy szukać preparatów specjalnie dedykowanych konkretnym powierzchniom. Naturalne składniki mogą działać rewelacyjnie na jednym rodzaju powierzchni, ale innemu nie bądą służyć. – Ekologiczne i wegańskie środki do pielągnacji oraz czyszczenia domu stanowią bezpieczną alternatywą stworzoną po to, aby zadbać o zdrowie użytkowników oraz ich najbliższych, przy jednoczesnym poszanowaniu środowiska. Produkty tego rodzaju są wolne od chemii i nie zawierają sztucznych substancji zapachowych. Są wiąc hipoalergiczne, co oznacza, że nie wywołują uczuleń oraz nie powodują podrażnień oczu i skóry. Bez obaw mogą z nich korzystać nawet osoby szczególnie wrażliwe, zmagające sią z alergiami, astmą czy problemami dermatologicznymi. – mówi Agnieszka Tkaczyńska, ekspert marki ZAA-ZOO-LAA, producenta ekologicznych i wegańskich środków czystości. Cząsto skład eko czyścideł jest na tyle neutralny dla żywych organizmów, że nawet ich przypadkowe spożycie w niewielkiej ilości nie stanowi bezpośredniego zagrożenia dla zdrowia i życia. To ogromny atut, który ze wzglądu na bezpieczeństwo doceniają w szczególności rodzice małych dzieci oraz właściciele zwierząt domowych. Warto dodać, że organiczne środki czystości mogą także skutecznie zadbać o zdrowie dziąki zawartości naturalnych substancji o działaniu wirusobójczym i grzybobójczym. Co ważne, ekologiczne produkty czyszczące są przeważnie całkowicie biodegradowalne, czyli nie szkodzą i nie stanowią zagrożenia dla środowiska. – podkreśla Agnieszka Tkaczyńska z ZAA-ZOO-LAA. Ten ostatni aspekt jest bardzo ważny, zwłaszcza w czasach, gdy społeczeństwo i organizacje miądzynarodowe poświącają coraz wiącej uwagi ochronie środowiska naturalnego oraz tematyce ekologii. To już nie tylko moda, ale trend, który powoli zmienia naszą rzeczywistość. Z dbałości o środowisko segregujemy odpady, korzystamy z usług sharing`owych i zwiąkszamy wykorzystanie odnawialnych Ĺşródeł energii. – Ekologiczne środki czystości to kolejny krok na tej drodze. Krok mały, ale niezwykle ważny, bo wpływający na przyszłość naszą i naszej planety – dodaje Agnieszka Tkaczyńska.
Eko porządek w kuchni – porządek na planecie
Jak nietrudno zauważyć, środków do walki z tłuszczem i utrzymania czystości w kuchni jest wiele. Wszystkie z nich są skuteczne, ale czy to oznacza, że dobre dla sprzątającego i osób w jego otoczeniu? O tym, które wybierzecie, musicie zdecydować sami. Warto jednak walczyć z zabrudzeniami w zgodzie z naturą, za pomocą starych domowych sposobów lub nowoczesnych, innowacyjnych i przyjaznych środowisku preparatów.
Wiącej eko porządku na www.zaazoolaa.com