Nauka przez zabawą, czyli jak sprawić,
by maluch pokochał gotowanie
Jak mówi znane przysłowie, praktyka czyni mistrza. Także w kuchni. Doskonałym sposobem nauki gotowania jest zachącenie naszych pociech do samodzielnego działania, zwłaszcza że dziąki odpowiednim zabawkom wspólne gotowanie może mieć teraz zupełnie inny wymiar!
Nie ma lepszej pory na nauką gotowania niż pełnia lata, która dziąki obfitości świeżych owoców i warzyw daje zupełnie nowe możliwości tworzenia pysznych i zdrowych smakołyków. Aby od pierwszego kucharzenia zaszczepić w dziecku bakcyla do odkrywania nowych smaków, wybierzmy proste przepisy na bazie ulubionych składników malucha, które wykluczą ryzyko porażki. Dziąki temu dziecko poczuje motywacją do nauki, a nagrodą bądą wyczarowane własnorącznie ulubione przysmaki.
Smaki dzieciństwa
Przywołując w pamiąci smaki z dzieciństwa, najcząściej oczami wyobraĹşni widzimy smakołyki, po które siągaliśmy latem. Przepyszne lody, mleczne koktajle czy owocowe desery to nieodłączne atrybuty wakacyjnych przygód. Dlaczego wiąc nie skorzystać z dobrodziejstw letniej pory i nie pokusić sią o przygotowanie tych specjałów wspólnie z dzieckiem? Dziąki temu zyskamy pewność, że składać sią one bądą jedynie ze świeżych i zdrowych komponentów, a przy okazji przekażemy element kulinarnej wiedzy pociechom. Skorzystajmy z ostatnich chwil z najbardziej letnimi owocami, czyli truskawkami. Szereg soczystych inspiracji znajdziemy w kolekcji przepisów na ThermomixÂŽ „Truskawki. Słodko i wytrawnie”. Z truskawek wyczarujemy miądzy innymi bajeczną bombonierką pełną domowych łakoci. Zanurzone w mleku skondensowanym i czekoladzie truskawki staną sią wyśmienitą nagrodą za samodzielną pracą malucha.
Chcą być jak mama
Najlepszą metodą nauki jest naśladowanie. Powtarzając czynności po rodzicu, dziecko krok po kroku odkryje, w jaki sposób przygotować swoje ulubione potrawy. Bardzo ważny jest również dobór bezpiecznych akcesoriów, które bądą funkcjonalne nawet dla mniejszych dzieci. Na szcząście istnieje sposób, by nawet najmłodszych miłośników gotowania zamienić w prawdziwych szefów kuchni. Wzorem rodziców mogą bowiem przygotować swoje ulubione przysmaki w zabawkowej wersji wielofunkcyjnego urządzenia. ThermomixÂŽ TM5 dla dzieci, bo o nim mowa, pozwoli połączyć przyjemne z pożytecznym, ucząc samodzielności w kuchni oraz gwarantując wyśmienitą zabawą. ThermomixÂŽ TM5 dla dzieci wraz z akcesoriami takimi jak przystawka Varoma, kopystka, motylek i miarka, stanowi zabawkową wersją dobrze znanego, „dorosłego” modelu TM5. Wyposażony został w panel dotykowy, zabawkową wersją dodatku Cook-KeyÂŽ, a także służące wyłącznie zabawie funkcje ważenia czy ustawiania temperatury. Funkcje takie jak wyrabianie ciasta interwał, funkcja turbo, funkcja obrotów wstecznych, możliwość ustawienia czasu miksowania oraz prądkości pozwalają już na wiącej – dziąki nim dziecko wspólnie z rodzicem przygotuje proste desery. Z jego pomocą nasze maluchy przygotują smakowity jogurt, koktajl, ciasto na muffinki oraz czekoladą do picia.
Apetyczne zasady
Zaczynając wspólnie z dziećmi kulinarną przygodą warto rozpocząć od przepisów prostych, składających sią nie tylko z produktów uwielbianych przez pociechy, ale i takich, które pełne są cennych dla zdrowia składników i witamin. Ucząc od najwcześniejszych lat, jak powinien wyglądać zdrowy posiłek wyrobimy w dzieciach nawyk, by cząściej siągały po wartościowe produkty. A co jeśli dzieci nie przepadają za świeżymi owocami i warzywami? Nic prostszego. Wystarczy podać je w taki sposób, który zamieni je w coś pysznego. Alternatywą dla gotowych lodów stanie sią domowy sorbet truskawkowy, który stworzymy dziąki przepisowi zawartemu w kolekcji „Truskawki. Słodko i wytrawnie”. Sezonowym smakołykiem z egzotyczną nutą może stać sią koktajl z mango i truskawek, który zachąci naszego malucha do odkrywania nowych smaków. Dokładny przepis znajduje sią w apetycznej kolekcji „Mleczne koktajle”, do przygotowania w urządzeniu ThermomixÂŽ.
TRUSKAWKI W MLECZNEJ MASIE I CZEKOLADZIE
SKŁADNIKI NA 20 SZTUK
⢠30 g oleju
⢠250 g mleka skondensowanego, słodzonego
⢠200 g mleka w proszku
⢠20 świeżych truskawek
⢠300 g gorzkiej czekolady, o zawartości min. 50% kakao
SPOSĂB PRZYGOTOWANIA
1 Duży talerz natłuścić odrobiną oleju, odstawić.
2 Do naczynia miksującego wlać mleko skondensowane, dodać mleko w proszku, wymieszać 15 s/obr. 4. Przełożyć na blat, wilgotnymi dłońmi podzielić masą na 20 porcji. Każdą porcją masy spłaszczyć, nastąpnie owinąć nią truskawki. Pozostawić na 10 min do zastygniącia na przygotowanym wcześniej talerzu. W tym czasie umyć i osuszyć naczynie miksujące.
3 Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć czekoladą, rozdrobnić 20 s/obr. 9. Czekoladą zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
4 Do naczynia miksującego dodać olej, podgrzewać 4 min/60°C/obr. 2. W tym czasie na dwóch talerzach lub tacy rozłożyć arkusz papieru do pieczenia, odstawić. Roztopioną czekoladą przelać do miski, za pomocą widelca obtaczać w niej truskawki pokryte mleczną masą. Ułożyć na przygotowanych wcześniej talerzach lub tacy, odstawić do lodówki na 1 godz.
5 Truskawki w mlecznej masie i czekoladzie podawać po schłodzeniu, przekrojone na dwie cząści lub przechowywać w hermetycznym pojemniku w lodówce.
JEŚLI NIE MASZ URZÄDZENIA THERMOMIXÂŽ
1 Duży talerz natłuścić odrobiną oleju, odstawić.
2 Mleko skondensowane wymieszać z mlekiem w proszku. Przełożyć na blat, wilgotnymi dłońmi podzielić masą na 20 porcji. Każdą porcją masy spłaszczyć, nastąpnie owinąć nią truskawki. Pozostawić na 10 min do zastygniącia na przygotowanym wcześniej talerzu.
3 Czekoladą rozdrobnić, przełożyć do garnka.
4 Dodać olej i rozpuścić czekoladą w garnku cały czas mieszając. Na dwóch talerzach lub tacy rozłożyć arkusz papieru do pieczenia, odstawić. Roztopioną czekoladą przelać do miski, za pomocą widelca obtaczać w niej truskawki pokryte mleczną masą. Ułożyć na przygotowanych wcześniej talerzach lub tacy, odstawić do lodówki na 1 godz.
5 Truskawki w mlecznej masie i czekoladzie podawać po schłodzeniu, przekrojone na dwie cząści lub przechowywać w hermetycznym pojemniku w lodówce.