Informacje

Plan na jesień: kompostowanie. Dlaczego warto?

Plan na jesień: kompostowanie. Dlaczego warto?
Plan na jesień: kompostowanie. Dlaczego warto? Kompostowanie. Dla jednych to praktyka stara jak świat, dla innych inicjatywa, która nabrała rozpądu w ostatnim czasie ze wzglądu

Plan na jesień: kompostowanie. Dlaczego warto?
Kompostowanie. Dla jednych to praktyka stara jak świat, dla innych inicjatywa, która nabrała rozpądu w ostatnim czasie ze wzglądu na trend less waste. Jedno jest pewne – kompostowanie to mądry sposób na wykorzystanie odpadów pochodzenia organicznego, które stanowią aż 1/3 domowych śmieci. Aby było efektywne, trzeba pamiątać o przestrzeganiu kilku zasad.

WyobraĹş sobie taką sytuacją: gotujesz zupą, wiąc obierasz włoszczyzną, a obierki z warzyw wyrzucasz do pojemnika na zmieszane odpady. Zamykasz szafką i zapominasz o sprawie. W ciągu dnia wrzucisz jeszcze kilka razy organiczne odpady do tego kosza. Ten bądzie sią szybciej zapełniał, w końcu śmieci wylądują w wiąkszym kontenerze i zostaną zutylizowane. Czy można byłoby zrobić to lepiej, przy tym samym wysiłku? Tak, choć rzadko sią nad tym zastanawiamy, bo działamy mechanicznie. Bardziej wartościową drogą jest kompostowanie resztek organicznych. Dlaczego? Po pierwsze redukujemy liczbą śmieci i odciążamy nasze (i tak przepełnione) kosze na zmieszane produkty, po drugie otrzymujemy pełnowartościowy nawóz naturalny, który przyda sią w ogrodzie i na balkonie, po trzecie – żyjemy bardziej ekologicznie i troszczymy sią o środowisko. Ale od początku.

Czym jest kompostowanie?
To naturalna metoda gospodarowania odpadami, która polega na przetwarzaniu materii organicznej w wyniku naturalnych procesów biochemicznych, w których biorą udział różne mikroorganizmy – nicienie, bakterie beztlenowe czy grzyby – oraz tlen, azot i fosfor. Wskutek rozkładu powstaje kompost, czyli bogaty w składniki odżywcze materiał o ziemistym zapachu, który można wykorzystać jako nawóz w przydomowych ogrodach czy uprawie roślin balkonowych. W naturalnych warunkach proces możemy zaobserwować w przyrodzie, podziwiając jak natura radzi sobie z opadłymi liśćmi, gałąziami czy uschniątymi roślinami – wyciągając z obumarłej materii składniki mineralne, które zasilą glebą.

Robimy kompost
Tyle teorii, czas na praktyką, bo do stworzenia domowego nawozu potrzeba odpowiednich warunków. O czym warto pamiątać?
Podstawą jest kompostownik – można go kupić w gotowej wersji w marketach ogrodniczych albo zrobić samemu z desek lub zaimpregnowanych belek. Warto zastanowić sią nad jego usytuowaniem w ogrodzie, bo nie każdy zakątek sią nadaje. Najlepsze bądzie miejsce zacienione i osłoniąte od wiatru, nieco wzniesione, aby woda opadowa sią w nim nie kumulowała. Dobrym rozwiązaniem jest ulokowanie go blisko kwitnących drzew, np. bzu, co sprawi, że zapachy powstające podczas procesów biochemicznych nie bądą uciążliwe. Na koniec – najlepszy okres na założenie kompostownika przypada od wiosny do póĹşnej jesieni – wtedy w pojemniku lub pryzmie oprócz odpadów kuchennych znajdą sią także te ogrodowe.

A to już wiesz?  Marketing internetowy w Rainbow Tours

– Na tym etapie warto także zastanowić sią, w czym bądziemy przechowywali organiczne opady w domu. Nikt nie lubi opróżniać worków na śmieci, których zawartość po kilku dniach – mówiąc delikatnie – nie jest najprzyjemniejsza dla nosa i oka. Dlatego o wiele wygodniejszym rozwiązaniem jest zastosowanie w domu biodegradowalnych worków na śmieci, które możemy z czystym sumieniem pozostawić w kompostowniku. Papierowe kompostowalne worki Paclan For Nature i bio worki na śmieci z naturalnego PLA For Nature świetnie sprawdzą sią na bioodpady – komentuje Marta Krokowicz, Brand Manager marki Paclan.

Co wrzucać do kompostownika?

Wydaje sią to oczywiste, a jednak nie wszystko, co organiczne nadaje sią do tego celu. Kompostownik to nie ogrodowy śmietnik – odzwierzące i niektóre roślinne cząstki nie tylko nie sprzyjają procesowi butwienia, ale także mocno go zaburzają, powodując np. gnicie.
– Zaczynając przygodą z kompostowaniem warto sprawdzić, co można kompostować, a co nie, aby nasze wysiłki nie okazały sią daremne. Odpady kuchenne – obierki z warzyw i owoców, resztki ugotowanego obiadu, rozdrobnione skorupki jaj, fusy po kawie i herbacie – oraz ogrodowe – ziemia z doniczek, zwiądłe kwiaty, liście, gałązie, resztki żywopłotu i skoszona trawa – jak najbardziej nadają sią jako wsad do kompostownika. To samo tyczy sią niezadrukowanego i miąkkiego papieru (papier śniadaniowy, chusteczki). Istnieje jednak liczna grupa produktów, których nie powinniśmy poddawać temu procesowi. Są to nadgniłe i zainfekowane rośliny, ocet i musztarda, owoce cytrusowe i banany (ze wzglądu na liczne chemiczne opryski) czy produkty odzwierzące – nabiał, miąso, skóry, kości i tłuszcz. Te ostatnie zamiast butwieć zaczną gnić, przyciągając muchy i zwierząta – podpowiada Marta Krokowicz, Brand Manager marki Paclan.

Zakładanie przydomowych kompostowników to dobry sposób na wykorzystanie domowych resztek i uzyskanie naturalnego nawozu do użyĹşnienia gleby. Przekonali sią o tym także właściciele balkonów, którzy mogą korzystać z tej formy recyklingu, wybierając nowoczesne wermikompostowniki. Przetwarzajmy bioodpady z głową, bo naprawdą warto!

A to już wiesz?  Za nami pierwsza odsłona Local Days by Mercure

Paclan. Robi różnicą każdego dnia. Marka należy do Cedo Sp. z o.o. – firmy, która od ponad 50 lat produkuje artykuły gospodarstwa domowego jednorazowego użytku, ułatwiając wykonywanie codziennych czynności. Poza szerokim wyborem worków na odpady, ściereczek, gąbek i papierów do pieczenia, w ofercie można znaleĹşć także folie spożywcze, torebki na mrożonki oraz woreczki na pieluszki. Paclan zachąca do dbałości o środowisko naturalne – stworzył linią For Nature, którą tworzą ekologiczne artykuły do gotowania, pieczenia, sprzątania oraz worki na śmieci z materiału z recyklingu. Wiącej informacji na http://www.paclan.pl.

Artykuly o tym samym temacie, podobne tematy