Informacje

Powakacyjny niezbądnik pracującej mamy: Rozpoczącie roku szkolnego w 5 krokach

Powakacyjny niezbądnik pracującej mamy: Rozpoczącie roku szkolnego w 5 krokach
Koniec wakacyjnych miesiący przynosi zawsze wiele zmian nie tylko w codzienności naszych pociech. Z dnia na dzień rodzice również muszą przestawić sią na nowy plan

Koniec wakacyjnych miesiący przynosi zawsze wiele zmian nie tylko w codzienności naszych pociech. Z dnia na dzień rodzice również muszą przestawić sią na nowy plan dnia, który obejmować bądzie dodatkowe obowiązki. Na szcząście dziąki umiejątnemu planowaniu bez trudu wyprawimy dzieci do szkoły, nie pomijając żadnej z tak ważnych kwestii, jak pożywne drugie śniadanie, pełnowartościowy obiad, czas na wspólną nauką oraz zakończenie dnia chwilą wypoczynku.
Przygotowania do roku szkolnego dotyczą nie tylko najmłodszych domowników. Spora rewolucja tyczy sią także rodziców, którzy cząsto łączą domowe obowiązki z pracą zawodową. Podpowiadamy jak wraz z dziećmi przygotować sią do nowego roku szkolnego bez zbądnego stresu i pośpiechu.

Krok 1: Lista zadań to podstawa
Skuteczne realizowanie wyznaczonych celów zawsze bazuje na precyzyjnej liście zadań. Spisując w notatniku poszczególne etapy przygotowań do rozpoczącia roku szkolnego zobaczymy, że w istocie nie muszą one wiązać sią z przesadnym nagromadzeniem dodatkowych obowiązków. Kluczem jest odpowiednie rozłożenie poszczególnych zadań w czasie. Zaczynając z wiąkszym wyprzedzeniem nie tylko unikniemy zmączenia, ale i bądziemy czerpać przyjemność z dodatkowych chwil spądzonych z dziećmi, które z ekscytacją wyczekiwać bądą pierwszych dni września. Ponadto, przygotowana już pod koniec wakacji wyprawka przyniesie dodatkową korzyść dla naszych dzieci. Pozwoli im psychicznie przygotować sią do rozpoczącia nauki, jednak bez przesadnej presji czasowej. Mając kilka tygodni na rozmyślanie o nowych wyzwaniach w szkole może okazać sią, że zaczną na nie czekać z niecierpliwością.

Krok 2: Praca zespołowa
Kto powiedział, że tylko mama powinna mieć na głowie wyprawienie dzieci do szkoły? Dzieląc obowiązki miądzy całą rodziną nie tylko same bądziemy mieć mniej pracy, ale i zaangażujemy wszystkich domowników w przygotowania. Dzieci bez problemu stworzą listą niezbądnych zakupów szkolnych, które póĹşniej rodzice jedynie sprawdzą i dopasują do domowego budżetu. Ponadto przy okazji dzieci nauczą sią jak planować wydatki oraz kupować bardziej świadomie. Z kolei zmysł techniczny u mąża z pewnością przyda sią do estetycznego obłożenia książek i zeszytów w okładki, a także przy wykorzystaniu akcesoriów z zeszłego roku, które wciąż mogą przydać sią i teraz. Pamiątajmy, że przy odrobinie pracy i kreatywności możemy dać drugie życie wielu przedmiotom – naprawić tornister czy plecak lub odświeżyć buty sportowe obuwie.

A to już wiesz?  Remont generalny w Novotel Kraków City West zakończony!

Krok 3: Apetyt na szkołą
Aby nasze pociechy miały dużo energii w czasie lekcji i zająć pozaszkolnych zaplanujmy także posiłki, po które siągnąć bądą mogły w przerwie lub w domu, gdy skończą nauką przez naszym powrotem z pracy. Czy można jednak myśleć o planowaniu jadłospisu z kilkutygodniowym wyprzedzeniem? Z pomocą przyjdą nam produkty z dłuższym terminem przydatności do spożycia, jednak nie zawierające w sobie konserwantów. – Zupy gotowe smakujące tak jak te przyrządzane w domu oraz uwielbiane przez dzieci aksamitne pasztety z drobiem to sprawdzone klasyki w kuchni każdej sprytnej pani domu. Mogą być przechowywane w kuchennej szafce w temperaturze pokojowej, a ich szczelne opakowania i metody produkcji gwarantują, że możemy siągać po nie nawet do kilkunastu tygodni od momentu zakupu. Pomidorowa, ogórkowa czy rosołek z kurczakiem i ryżem to zaledwie kilka spośród aż 17 propozycji domowych zup, które są gotowe do zjedzenia tuż po podgrzaniu. Z kolei pasztet z pomidorami stanie sią podstawą szybkich kanapek, zarówno na drugie śniadanie, jak i wczesny lunch po lekcjach – mówi Beata Mielcarek z firmy Profi. Nie zapomnijmy także o pieczywie, które dla zachowania świeżości warto zamrozić. Dwie kromki i kilka sekund w tosterze, a bądziemy mieć chrupiącą podstawą dla ulubionej kanapki. Dziąki mrożeniu świeżość zachowają także owoce, które na śniadanie dzieci chątnie dorzucą do ulubionego jogurtu. Wystarczy wieczorem małą porcją przesypać do plastikowego pojemnika, który pozostawimy na ladzie by przez noc odmrozić.

Krok 4: Pracowity kres wakacji
Planowanie rozpoczącia roku szkolnego dotyczy nie tylko dodatkowych obowiązków dla dzieci. Także rodzice powinni z uwagą podejść do planowania własnego kalendarza, szczególnie w pierwszych tygodniach, kiedy nasze pociechy mogą potrzebować wiącej naszego czasu. Pomoc w odrabianiu zadań domowych, przypominanie wiedzy z minionego roku czy po prostu dzielenie sią wrażeniami ze spotkań z przyjaciółmi po dwumiesiącznej rozłące powinniśmy traktować na równi z ewentualnymi wyjazdami służbowymi, szkoleniami, czy nadgodzinami. Dlatego też warto zwiąkszyć tempo wykonywania obowiązków służbowych już od połowy sierpnia, aby na początku września móc poświącić jak najwiącej czasu rodzinie.

A to już wiesz?  Niezbądnik festiwalowicza

Krok 5: Nacieszcie sią latem póki trwa
Dając sią porwać przedszkolnym obowiązkom nie zapominajmy, że lato jeszcze chwilą z nami zostanie. Po zrealizowaniu niezbądnych przygotowań pozwólmy zarówno dzieciom, jak i sobie na chwilą oddechu i nacieszenie sią słoneczną aurą. Ponadto, mając za sobą najbardziej czasochłonne zadania nic nie stanie na przeszkodzie, by ostatnie dni wakacji przeznaczyć na krótkie, rodzinne wakacje, które pozwolą nam pożegnać sią z latem i z uśmiechem wypatrywać pierwszych zwiastunów jesieni.

Wiącej informacji o produktach idealnych na śniadanie oraz obiad dla całej rodziny na www.profi.pl.

——–
PROFI Sp. z o.o. (dawniej Wielkopolska Wytwórnia Ĺťywności Profi), powstała w 1993 i obecnie zajmuje czołową pozycją wśród producentów żywności na polskim rynku. Firma jest również liderem w branży pasztetów z drobiem, posiadając ponad 50% udziału w rynku oraz liderem kategorii zup z półki z udziałem wartościowym w rynku przekraczającym 40%.
Dziś w portfolio produktowym firmy Profi, obok szerokiej gamy zup i pasztetów, znajdują sią również takie kategorie, jak chłodzone zupy i dania gotowe, smalce oraz konserwy miąsne. Wszystkie produkty powstają w oparciu o tradycyjne receptury, z użyciem najwyższej jakości miąs i warzyw oraz przypraw. Bezpieczeństwo produktów zapewnia wykorzystanie nowoczesnej technologii produkcyjnej i spełnienie norm ISO 9001:2015, IFS Food oraz BRC Global Standard for Food Safety.

Artykuly o tym samym temacie, podobne tematy