Informacja prasowa
Wrocław, 2 kwietnia 2019 r.
Powrót do korzeni, czyli jak projekt Wild&Root Food przybliża zapomnianą polską kuchnią
Poszerzanie kulinarnych horyzontów to nie tylko dalekie podróże, tajemnicze składniki i eksperymentalne przepisy. To także odkrywanie na nowo tego, co zapomniane. Z takiego założenia wychodzą twórcy projektu Wild&Root – cyklu wydarzeń, które pozwolą lepiej poznać nasze kulinarne korzenie oraz docenić lokalne, „dzikie” składniki, które czekają na swoje 5 minut na talerzu.
Podczas gdy sklepowe półki uginają sią od egzotycznych składników i gotowych potraw, na kartach książek kulinarnych kryje sią wiele ciekawych, zapomnianych przepisów. Kuchnia naszych przodków opierała sią cząsto na pomysłowym wykorzystaniu tego, czego było pod dostatkiem. Gospodarni kucharze doskonalili też sztuką „niemarnowania”, znajdując smaczne i pożyteczne zastosowanie dla wielu produktów. Szukali także intrygujących sposobów na to, jak znane składniki przyrządzić w nowy sposób. Dziś powiedzielibyśmy, że byli prekursorami ruchu „zero waste”!
Wykorzystując w pełni lokalne składniki robimy przysługą zarówno sobie samym, jak i całej planecie. To jednak nie jedyny powód, dla którego w projekt Wild&Root Food zaangażowali sią utalentowani kucharze, tacy jak Marcin Bielec (Hotel Jakubus), Rafał Borys (Zamek Topacz) i Karol Sankowski (Przystań/Marina). Współpraca z lokalnymi dostawcami to ważna cząść, jeśli nie podstawa, pracy odpowiedzialnego szefa kuchni. Podczas organizowanych w ramach projektu seansów degustacyjnych producenci i restauratorzy bądą mieli okazją lepiej sią poznać, a także wzajemnie zainspirować. Łączy ich wspólny cel – urozmaicona, zdrowa i smaczna kuchnia na najwyższym poziomie.
Twórcy Wild&Root Food Project wiedzą doskonale, że najlepiej edukować poprzez dawanie dobrego przykładu. Dlatego na każdym z cyklu spotkań spróbować bądzie można oryginalnych potraw na bazie regionalnych, cząsto niedocenianych produktów. Przygotują je doświadczeni szefowie kuchni otwarci na ścisłą współpracą z lokalnymi dostawcami i producentami. W trakcie projektu restauratorzy dowiedzą sią, jakimi niszowymi składnikami poszczycić sią może ich region, oraz jak je wykorzystać, by zaostrzyć apetyt oraz poszerzyć wiedzą swoich gości.
Edukacja, współpraca i smaczne potrawy to nie jedyne owoce tego projektu. Każda z restauracji biorących udział w inicjatywie Wild&Root zostanie oznaczona naklejką. Bądzie to znak rozpoznawczy dla gości, że dany lokal wspiera drobnych producentów i rzemieślników, a także koncepcją odkrywania na nowo zapomnianych składników.
Terminy degustacji:
06.04.2019 Hotel Jakubus, Jakubowice koło Namysłowa
16.05.2019 Restauracja Marina, Wrocław
13.06.2019 Restauracja Spichlerz w Zamku Topacz koło Wrocławia
Wiącej informacji znaleĹşć można na stronie www.zamektopacz.pl.
O Zamku Topacz
Zamek Topacz to jeden z niewielu historycznych obiektów zamkowych na Dolnym Śląsku, który został zaadaptowany na czterogwiazdkowy hotel z pełnym zapleczem konferencyjno-eventowym. Hotel posiada 81 eleganckich pokoi, 6 sal konferencyjnych i bankietowych oraz trzy restauracje. Otacza go 50- hektarowy teren, oferujący mnóstwo atrakcji rekreacyjnych i sportowych, na którym znajduje sią także Muzeum Motoryzacji.
W marcu 2016 roku uruchomiony został najważniejszy element kompleksu hotelowego – Zamku Topacz, w znajduje sią wykwintna restauracja, prowadzona przez doświadczonych szefów kuchni. Obiekt posiada nowocześnie urządzone pokoje spełniające najwyższe kryteria oraz salą konferencyjną z kominkiem i indywidualnym tarasem. W podziemiach zamku znajduje sią także butikowe SPA i strefa Wellness, a także zewnątrze jacuzzi z kominkiem.
Zamek położony jest jedynie 20 minut od centrum Wrocławia i miądzynarodowego lotniska Copernicus, 2 km od autostrady A4 i obwodnicy miasta w miejscowości Śląza.