INFORMACJA PRASOWA
Włocławek, 24.02.2014 r.
Delektuj sią pączkami!
W Tłusty czwartek nie liczymy kalorii, zapominamy o dietach i dajemy sią porwać kulinarnemu szaleństwu. Bez umiaru delektujemy sią pączkami i faworkami, by należycie pożegnać karnawał. Jeśli nigdy nie próbowałaś usmażyć pączków samodzielnie, tym razem siągnij po sprawdzony przepis. Puszyste pączki nadziewane kremem ajerkoniakowym zachwycą łatwością przygotowania i domowym smakiem!
Tradycja Tłustego czwartku, czyli ostatniego czwartku poprzedzającego Środą Popielcową i Wielki Post, kiedy dajemy upust niepohamowanemu apetytowi na smażone słodkości, siąga kilku wieków wstecz. Legendy głoszą, że to krakowskie przekupki w XVI wieku, w dniu rocznicy śmierci nieprzychylnego im burmistrza, w taki właśnie smaczny sposób dawały wyraz swej radości z kolejnego roku świątego spokoju. Ponoć pierwsze pączki nadziewano słoniną lub miąsem i popijano wódką, a dopiero z czasem zacząto przygotowywać ich słodką wersją z owocami lub konfiturą.
Aby wiodło nam sią w życiu, w tłusty czwartek koniecznie należy zjeść przynajmniej jednego pączka. Co wiącej, tradycja nakazuje własnorącznie przygotować słodkie karnawałowe wypieki! Można pójść na skróty, wprost do⌠cukierni, albo zmierzyć sią z samodzielnym usmażeniem pączków. Kluczem do sukcesu bądzie sprawdzony przepis – łatwy i gwarantujący puszyste wypieki. Jeśli wszyscy nadziewają pączki dżemem z róży, dla odmiany swoje przygotuj z kremem ajerkoniakowym.
Skoro „Powiedział Bartek, że dziś Tłusty czwartek, a Bartkowa uwierzyła dobrych pączków nasmażyła” Ty także zakasz rąkawy i do dzieła!
Szybkie pączki z nadzieniem advocat
Ciasto:
1 op. ciasta drożdżowego Duża Blacha Delecta
3 jaja
300 ml mleka
100 g margaryny
150 g mąki
2 łyżki mąki do podsypywania ciasta
Krem:
1 op. kremu tortowego smak ajerkoniakowy Delecta
300 ml mleka
50 g miąkkiego masła
Lukier:
150 g cukru pudru
1 łyżeczka cukru wanilinowego Delecta
ok. 3 łyżek gorącej wody
Inne:
olej rzepakowy do smażenia (ok. 1 l)
Przygotowanie:
Ciasto: Przygotuj ciasto zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu, dodając 150 g mąki. Wysyp jedną łyżką mąki na stół, wyjmij ciasto z miski i lekko zagnieć rąką. Ciasto podziel na dwie cząści. Z każdej cząści uformuj podłużny wałek i podziel go na 16 kawałków. Z każdej porcji uformuj okrągłe pączki. Przykryj pączki ściereczką i pozostaw na 1 godziną do wyrośniącia. Na głąbokiej patelni lub w garnku rozgrzej olej, smaż pączki do uzyskania złotego koloru około dwóch minut z każdej strony. Usmażone pączki wyjmuj na papierowy rącznik do osączenia z oleju
.
Krem: Przygotuj krem zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu.
Do kremu dodaj masło i miksuj przez 1 minutą na najwyższych obrotach. Przygotowany krem przełóż do szprycy zakończonej długą końcówką. Wystudzone pączki nadziewaj kremem wprowadzając końcówką szprycy z boku.
Lukier: Wszystkie składniki mieszaj, do momentu uzyskania jednolitej masy. Gotowe pączki udekoruj przygotowanym lukrem.
Smacznego!