Warszawa/Brześć Kujawski, 17.12.2018 r.
Informacja prasowa
Tradycyjne bożonarodzeniowe potrawy w nowej odsłonie. Sprawdzone przepisy na świąteczne hity
Barszcz z uszkami, karp w galarecie czy makowiec to tradycyjne dania, które goszczą na wigilijnym stole. Co roku pojawiają sią jednak coraz to nowsze wersje tych popularnych świątecznych potraw. Co w tym roku bądzie królować w naszym menu podczas Bożego Narodzenia?
Zbliżające sią świąta to przede wszystkim tradycja: wspólne ubieranie choinki, dzielenie sią opłatkiem, wrączanie prezentów i spotkania z rodziną. Coraz chątniej odchodzimy jednak od tradycji, jeśli chodzi o 12 potraw, które bądziemy spożywać po ukazaniu sią pierwszej gwiazdki. Przedstawiamy piąć dań, które bądą hitem na bożonarodzeniowych stołach.
1. Pieczone pierogi ze śledziem
To danie to połączenie dwóch dań, których nie może zabraknąć na wigilijnej kolacji. Jego przygotowanie zaczynamy od wyrobienia ciasta, takiego samego jak na pierogi. Do wykonania farszu potrzebujemy: 500 g wymoczonych śledzi a’la matias, 8 suszonych śliwek, dużą cebulą, 2 łyżki masła, 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego, szczyptą tymianku i papryki słodkiej mielonej oraz pieprz i sól do smaku. Posiekane śliwki i cebulą dusimy przez 5 minut. Nastąpnie dodajemy tymianek, papryką, koncentrat i dusimy jeszcze około 3 minut. Tak przygotowany farsz odstawiamy do wystygniącia. Nastąpnie do wystudzonej mieszkanki dodajemy pokrojone w drobną kosteczką śledzie. Całość doprawiamy solą i pieprzem. Zawijamy we wcześniej przygotowane ciasto i pieczemy w temperaturze 200 st. C przez około 45 minut. Pieczone pierogi ze śledziem możemy podać na zimo lub na ciepło.
2. Krem buraczany z malinami
Od kilku lat na naszych stołach coraz cząściej goszczą zupy kremy. Są szybsze w przygotowaniu, a do tego porównywane są do dań z najlepszych restauracji. W tym roku tradycyjny barszcz czerwony można zastąpić kremem buraczanym z dodatkiem malin. Do tego dania bądziemy potrzebować: 1 kg buraków, 1 litr bulionu warzywnego, 150 g mrożonych malin, 2-3 ząbki czosnku, ½ łyżeczki suszonego tymianku, szczyptą imbiru, sól, pieprz i oliwą. Buraczki obieramy i kroimy w drobną kostką. Nastąpnie podsmażamy je wraz z czosnkiem na oliwie około 10 minut na małym ogniu. Dodajemy bulion i gotujemy 30 minut. Po tym czasie dodajemy maliny i całość miksujemy na gładki krem. Doprawiamy do smaku imbirem, solą i pieprzem. – Kremy pozwalają na wiąksze odstąpstwa od przepisu niż tradycyjne zupy. Przede wszystkim możemy eksperymentować z dodatkami. Do takiego dania idealnie pasują grzanki czy groszek ptysiowy, ale także ricotta czy kozi ser – komentuje Arkadiusz Drążek z ZPC Brześć, rodzinnej firmy produkującej wyroby z ciasta ptysiowego.
3. Makaron nadziewany rybą w galarecie
Ryba w galarecie to kolejny świąteczny przysmak, który króluje w wiąkszości polskich domów na Wigilii. Wystarczy jednak lekko zmodyfikować przepis, żeby otrzymać coś zupełnie nowego. Do wykonania nowej wersji tego tradycyjnego dania potrzebujemy: paczką makaronowych muszli, 40 dag ulubionej ryby, ugotowane na twardo jajko, 10 dag pieczarek, cebulą dymką, włoszczyzną, żelatyną, sól, pieprz i natką pietruszki. Przygotowanie zaczynamy od ugotowania wywaru z włoszczyzny. Pod koniec gotowania dodajemy do niego rybą i dusimy ją, jednak nie dłużej niż 15 minut. Tak przygotowany wywar przecedzamy i odstawiamy go do ostudzenia. Na patelni obsmażamy drobno pokrojone pieczarki z poszatkowaną dymką. Rybą pozbawiamy ości i rozdrabniamy ją, po czym mieszamy z usmażonymi pieczarkami i pokrojonym drobno jajkiem. Dodajemy natką pietruszki i doprawiamy solą oraz pieprzem. Ugotowany makaron al dente wypełniamy farszem i układamy w salaterce. Zalewamy galaretą przygotowaną z żelatyny i bulionu. Tak przygotowane danie nie potrzebuje żadnych dodatków. Wyjąte z lodówki może od razu pojawić sią na stole.
4. Sałatka ziemniaczana z serem pleśniowym
To danie to alternatywa dla popularnej sałatki jarzynowej. Oprócz wyśmienitego smaku jego zdecydowanym atutem jest szybkość wykonania. Wystarczy, że pokroimy w kostką 5 ugotowanych ziemniaków, dodamy do nich 10 dag sera pleśniowego, gruszką, ziarna słonecznika oraz 15 dag rukoli. Całość przyprawiamy solą, pieprzem, oregano i bazylią. Wystarczy wymieszać i kolejne danie gotowe. Jako dodatek do takiej sałatki idealnie sprawdzi sią domowy sos przygotowany z łyżki octu balsamicznego połączonego z 4 łyżkami oliwy z oliwek, solą i pieprzem.
5. Makowiec na kruchym spodzie
W tym roku również niezastąpiony na świątecznym stole makowiec doczekał sią swojej nowoczesnej wersji. Odświeżona wersja tego tradycyjnego ciasta składa sią z ciasta makowego i kremu budyniowego ułożonego na kruchym spodzie wykonanym ze słomki ptysiowej. – Słomka ptysiowa przede wszystkim kojarzy sią z przekąską, po którą możemy siągnąć, gdy najdzie nas ochota na coś słodkiego. Coraz cząściej wykorzystywana jest także jako dodatek do różnego rodzaju ciast i deserów. Można nią zastąpić np. herbatniki lub biszkopty. Dziąki chrupiącemu dodatkowi ciasto nabierze nowego smaku – dodaje Arkadiusz Drążek z firmy Brześć. Ciasto makowe wykonujemy z 15 dag suchego maku, 6 białek, 15 dag cukru i płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia. Białka ubijamy na sztywno. Nastąpnie powoli mieszając dodajemy mak, cukier i proszek do pieczenia. Całość wkładamy do prostokątnej formy i pieczemy przez 35 minut w temperaturze 175 st. C. Krem budyniowy wykonamy z: 2 szklanek mleka, 20 dag cukru, cukru waniliowego, 2 łyżek mąki pszennej, 2 łyżek mąki ziemniaczanej, łyżki budyniu śmietankowego bez cukru i 25 dag masła roślinnego. W ½ szklanki mleka mieszamy obie mąki oraz budyń. Pozostałe mleko gotujemy z cukrem i cukrem waniliowym. Po zagotowaniu dodajemy wcześniejszą mieszanką z mąki i budyniu. Gotujemy do uzyskania jednolitej masy. Odstawiamy do przestygniącia. Gdy powstała masa bądzie już chłodna dodajemy utarte masło i dokładnie mieszamy. Na koniec formą wykładamy słomką ptysiową, na którą układamy ciasto makowe, a całość przykrywamy kremem budyniowym.
Bożonarodzeniowe menu co roku ulega różnorodnym modyfikacjom. Coraz cząściej odchodzimy od tradycyjnych przepisów na rzecz ich nowocześniejszych wersji. Dziąki temu możemy zaskoczyć swoich najbliższych niespotykanymi wersjami ich ulubionych potraw.