Informacje

Wakacje za górami, za lasami – jak przygotować sią na urlop z dala od zgiełku?

Koniec roku szkolnego oraz coraz gorątsze dni nieodzownie zwiastują rozpoczącie sezonu wakacyjnego. I choć tegoroczne wczasy z pewnością bądą zupełnie inne niż planowaliśmy to na

Koniec roku szkolnego oraz coraz gorątsze dni nieodzownie zwiastują rozpoczącie sezonu wakacyjnego. I choć tegoroczne wczasy z pewnością bądą zupełnie inne niż planowaliśmy to na początku roku, nie oznacza to, że dostarczą nam mniej wrażeń. Aby zapewnić sobie spokój ducha i pełny żołądek spądzając urlop na biwaku czy zwiedzając Polską z plecakiem – zaplanujmy dokładnie co stanie sią podstawą naszego jadłospisu.
Zmiany, które zaszły w naszym codziennym życiu w minionych miesiącach na nowo ukształtowały wiele nawyków. Także myśląc o wakacjach nie wyobrażamy sobie z pewnością zatłoczonych plaż, zaludnionych ulic, festiwali muzycznych czy zwiedzania europejskich stolic. Dla komfortu i bezpieczeństwa własnego oraz bliskich cząść z nas uczyni celem wakacyjnych wyjazdów lokalizacje położone z dala od zgiełku. Jednak jak przygotować sią na wyjazd tam, gdzie nie każdą zachcianką spełnimy od rąki, wychodząc do sklepu, restauracji czy kawiarni? Szczelne, lekkie i pożywne produkty staną sią kluczem do wypoczynku pozbawionego trosk i podstawą równie wyśmienitych posiłków.
Z namiotem w polu
Jedną z najbardziej kuszących opcji tegorocznych wakacji bez wątpienia bądzie jednocześnie najprostszy z możliwych sposobów na wypoczynek. Mowa oczywiście o biwakowaniu pod chmurką. Nieskrąpowane podróżowanie po najbardziej oddalonych od miast miejscach to gwarancja spokoju oraz możliwości podziwiania niezwykłej przyrody. Zyskując absolutny spokój możemy jednak odebrać sobie odrobiną komfortu, którą zapewnia bliskość cywilizacji. W zupełnej głuszy szanse na znalezienie sklepu są nikłe, jeśli nie zerowe. Dlatego też planując podróż w nieznane zadbajmy o dokładne skompletowanie zapasów. Poza obowiązkowymi przedmiotami pierwszej potrzeby – artykułami higienicznymi, lekami, ubraniami – jednym z najważniejszych aspektów jest zabezpieczenie zapasów żywności. Jest to szczególnie trudne zadanie, jeśli nie dysponujemy turystyczną lodówką. Wtedy też najlepiej wybierać produkty szczelnie zapakowane, które dziąki procesom produkcji mogą być przechowywane w temperaturze pokojowej i jednocześnie cechują sią długim terminem ważności. Ulubione pasztety w aluminiowych puszkach, pieczywo chrupkie i pikle w słoiczku to doskonała baza dla pożywnych śniadań i kolacji. A w porze obiadowej zasmakujemy domowej zupy zabierając ze sobą przykładowo Pomidorową czy Ogórkową w miąkkim opakowaniu softpack. Do tego herbata z termosu, tabliczka czekolady na deser i kwintesencja szcząścia gotowa.
Hotel w zaciszu
O ile spacer na łonie natury dla wiąkszości osób stanowi Ĺşródło ukojenia, o tyle dłuższy urlop spądzony na biwaku nie każdemu przyniesie upragniony wypoczynek. Jeśli cenimy sobie bliskość przyrody, jednak noce wolimy spądzać tradycyjnie w łóżku, dobrą opcją na tegoroczne wakacje bądzie wybór pensjonatów czy gospodarstw agroturystycznych. I to nie tylko ze wzglądu na mniejszy tłok. Nieduże hotele i miejsca noclegowe są cząsto zlokalizowane w prawdziwie malowniczej okolicy. I nawet z dala od popularnych atrakcji wakacyjnych zapewnimy sobie ogrom emocji – dziąki wielogodzinnym górskim wądrówkom, spacerom po polach, lenistwie nad pobliskim jeziorem, rowerowym rajdom zapomnianymi ścieżkami, czy próbując swych sił w czasie konnych przejażdżek po lesie. Nawet jeśli zdecydujemy sią na miejsce z zapewnioną kuchnią, dobrze jest zapakować kilka produktów nie wymagających przechowywania w lodówce. Dlaczego? Długie wądrówki mają to do siebie, że znienacka dopada nas wilczy głód. Zamiast odbierać sobie przyjemność i wracać do pensjonatu z poczuciem głodu, lepiej jest zapakować kilka kromek chleba i ulubiony pasztet, co pozwoli nam urządzić sobie szybki i jakże wyśmienity piknik pod chmurką.
– Pasztety i zupy gotowe do pogrzania to prawdopodobnie najpopularniejsze elementy urlopowego menu, które możemy bez trudu zapakować do podrącznego bagażu. Smaczne, szczelne i nie wymagające przechowywania w niskiej temperaturze są wprost idealnym kompanem wakacyjnych podróży. A bogata gama smaków, dopracowane receptury i prawdziwie domowy smak polskiej kuchni sprawią, że wakacyjne przysmaki bądą gościć w naszym menu nawet po powrocie z urlopu. Szczególnie, że bez trudu znajdziemy je w każdym markecie i sklepiku osiedlowym – przekonuje Beata Mielcarek z firmy Profi.
Miejski dystans
Zwolenników zielonych pól i lasów jest prawdopodobnie tyle samo, co istot odnajdujących sią tylko i wyłącznie w miejskiej dżungli. Jeśli nie wyobrażamy sobie wypoczynku z dala od cywilizacji, także planując zwiedzanie wiąkszych miast spróbujmy zdystansować sią od dużych tłumów. Zamiast meldować sią w hotelu, wynajmującym setki pokoi, wybierzmy apartament, którym przez kilka dni dysponować możemy na własność. Decydując sią na obejrzenie najpopularniejszych atrakcji turystycznych, zamiast ruszać w trasą w godzinach szczytu, spróbujmy wybrać czas, gdy zwiedzających jest najmniej. Letnie spacery nocą po mieście mają swój nieodparty, romantyczny urok, z kolei podziwianie perełek architektonicznych w brzasku świtu zagwarantuje nam niezapomniane kadry, które utrwalimy na zdjąciu bez obecności zbądnych tłumów. Unikanie godzin dziennych ma swój minus – wiele z restauracji i kawiarni o tak wczesnych lub póĹşnych porach bądzie zwyczajnie zamkniątych. Jednak i na to jest sposób. I to zaskakująco prosty. Każdy apartament obowiązkowo ma swoją kuchnią. Przygotujmy zatem swoje własne drugie śniadanie na wynos, napełnijmy kubek termiczny ulubioną kawą, dorzućmy do plecaka jabłko i garść orzechów i menu na zwiedzanie miasta z zachowaniem dystansu gotowe.
Wiącej informacji o produktach Profi na www.profi.pl.
——–
PROFI Sp. z o.o. (dawniej Wielkopolska Wytwórnia Ĺťywności Profi), powstała w 1993 i obecnie zajmuje czołową pozycją wśród producentów żywności na polskim rynku. Firma jest również liderem w branży pasztetów z drobiem, posiadając ponad 50% udziału w rynku oraz liderem kategorii zup z półki z udziałem wartościowym w rynku przekraczającym 40%.
Dziś w portfolio produktowym firmy Profi, obok szerokiej gamy zup i pasztetów, znajdują sią również takie kategorie, jak chłodzone zupy i dania gotowe, smalce oraz konserwy miąsne. Wszystkie produkty powstają w oparciu o tradycyjne receptury, z użyciem najwyższej jakości miąs i warzyw oraz przypraw. Bezpieczeństwo produktów zapewnia wykorzystanie nowoczesnej technologii produkcyjnej i spełnienie norm ISO 9001:2015, IFS Food oraz BRC Global Standard for Food Safety.

A to już wiesz?  Najwiąksze wydarzenie naukowe w Polsce. Gdynia E(x)plory Week startuje 23 paĹşdziernika

Artykuly o tym samym temacie, podobne tematy