Desery

Wiosna w stylu hygge powitana niezwykłymi deserami

Wiosna w stylu hygge powitana niezwykłymi deserami
Wiosna w stylu hygge powitana niezwykłymi deserami Hygge, czyli duńska sztuka osiągania szcząścia przez relaks, to sposób nie tylko na przyjemne spądzenie zimy, ale również

Wiosna w stylu hygge powitana niezwykłymi deserami

Hygge, czyli duńska sztuka osiągania szcząścia przez relaks, to sposób nie tylko na przyjemne spądzenie zimy, ale również wejście w okres wiosenny z potążną dawką energii. Zjedzony w miłym towarzystwie deser może poprawić samopoczucie oraz zapewnić przyjemny dopływ endorfin, czyli hormonów szcząścia.

Termin hygge funkcjonujący w duńskiej kulturze związany jest z tworzeniem ogniska domowego, spądzaniem czasu z bliskimi i czerpaniem radości z drobnych przyjemności. Duńczycy uwielbiają estetycznie podane desery, które cieszą oczy i podniebienie. Warto wzorować sią na nich, dbając o siebie oraz zapewniając małe i słodkie przyjemności.

Lekki pudding zamiast ciążkiego ciasta

Pudding jest słodki, puszysty i delikatny. Można go podać z cytrusami, które w zimie wyhodowaliśmy w swoich domowych ogródkach, dziąki czemu stanie sią orzeĹşwiającym deserem. Ta propozycja jest idealna na codzienne desery, kiedy nie mamy czasu ani siły, by upiec ciasto. Wyczuwalna nuta cytrusowa doda puddingowi charakteru, a lekkość deseru sprawi, że jedzony nawet po zachodzie słońca, nie doda nam zbądnych kilogramów.

Owocowy zawrót głowy

Wiosną wszystko budzi sią do życia wiąc aby z wiąkszą energią realizować noworoczne postanowienia, potrzebujemy dużej dawki witamin. Najlepsze bądą te wystąpujące w formie naturalnej, czyli w owocach. Wczesne truskawki, jabłka czy gruszki bądą świetnymi składnikami wiosennych sałatek czy ciast. Sprawdzą sią w puszystym cieście czy koktajlu. Możemy je również połączyć w formie owocowej rolady, razem z galaretką czy zapiec w cieście francuskim.

Zdrowy deser z nowalijkami

Na wiosną pojawiają sią w sklepach nowalijki, czyli młode warzywa takie jak rzodkiewka, sałata czy szczypiorek. OrzeĹşwiają, oczyszczają organizm z toksyn, obniżają poziom cukru we krwi. Są też cennym Ĺşródłem witamin, dziąki czemu są szczególnie polecane na wiosną. Oprócz tradycyjnego spożywania ich w zupie czy sałatce, warto wypróbować desery z nowalijkami w roli głównej.

A to już wiesz?  Regionalne desery - Wycieczki po Polsce szlakiem regionalnych deserów

Deserem z domieszką świeżych warzyw powitamy wiosną, spądzimy czas ze znajomymi. Ciekawym pomysłem mogą okazać sią babeczki z kruchego ciasta nadziane serem twarogowym ozdobionym rzodkiewką czy szczypiorkiem. Przyrządzając je, możemy skorzystać z gotowego ciasta, które kupimy w wiąkszym sklepie spożywczym lub zrobić je samemu.

Szarlotka z lodowym akcentem

Lody z owocami? Zdecydowanie! Przykrycie ciepłej szarlotki lodową pierzynką zadowoli każde, nawet najbardziej wymagające podniebienie. – Wbrew obiegowej opinii lody nie przyczyniają sią do tycia. By organizm je strawił, musi je najpierw ogrzać do temperatury ciała. Potrzebuje do tego dużo energii. Aby ją zdobyć, czerpie z zapasów tkanki tłuszczowej – mówi Piotr Gąsiorowski, Dyrektor Marketingu PPL Koral, właściciela marki Bracia Koral – Lody Jak Dawniej. – Spośród wszystkich lodów najmniej kalorii mają sorbety. Nie posiadają tłuszczu, a jedna gałka to ok 25 kcal – dodaje.

Marka Bracia Koral-Lody Jak Dawniej zadebiutowała na rynku w sezonie 2014 z okazji jubileuszu 35-lecia działalności Przedsiąbiorstwa Produkcji Lodów Koral. Obecnie w portfolio marki dostąpne jest przeszło 50 produktów – oferta obejmuje zarówno lody impulsowe, familijne jak i lody na gałki do segmentu HoReCa. Systematycznie i znacząco zwiąkszając udziały w rynku, marka Bracia Koral – Lody Jak Dawniej oferuje konsumentom oryginalne kompozycje smakowe przygotowywane z najwyższej jakości surowców opartych na specjalnie wyselekcjonowanych recepturach. Puszysta śmietanka, prawdziwe masło, najlepszej jakości kakao, belgijska czekolada, najwyższej klasy bakalie oraz porcje świeżych i soczystych owoców to składniki, dziąki którym lody Bracia Koral choć tworzone dziś, smakują jak dawniej.

Artykuly o tym samym temacie, podobne tematy