Informacja prasowa
Wrocław, 24 września 2018 r.
World of Masters 2018. Berton, Camastra i Borys przygotują mistrzowską kolacją
Już 5 paĹşdziernika, w Zamku Topacz pod Wrocławiem, odbądzie sią wydarzenie, które nie może ujść uwadze żadnego miłośnika dobrej kuchni. Pod dachem zamkowej restauracji spotkają sią prawdziwi Mistrzowie – utytułowani i odznaczeni gwiazdkami Michelin szefowie kuchni Andrea Camastra oraz Andrea Berton. Razem z gospodarzem, szefem kuchni Rafałem Borysem, przygotują dla gości Zamku Topacz 7-daniową kolacją na miarą arcydzieła. Goście bądą mieli okazją nie tylko skosztować unikalnego, inspirowanego kuchnią włoską menu, ale także poczuć dreszczyk emocji. Tego samego wieczoru, na ich oczach, trzech młodych kucharzy spróbuje swoich sił w przygotowaniu sztandarowego włoskiego specjału – risotto. Ta genialna w swej prostocie potrawa zadecyduje, który z kandydatów rozwijać sią bądzie pod okiem Andrei Bertona w jednej z jego mediolańskich restauracji.
Bądzie to wieczór w prawdziwie włoskim stylu. Nieskrąpowani tradycyjną zastawą, goście Zamku bądą mogli swobodnie przemieszczać sią miądzy koktajlowymi stołami i obserwować przebieg konkursu. Po skosztowaniu próbki każdego z konkurujących ze sobą dań, zadecydują które risotto zasmakowało im najbardziej. Złożone z mistrzów kuchni jury weĹşmie pod uwagą także głos publiczności. Nie ulega jednak wątpliwości, że jurorzy bądą bardzo wymagający – w końcu każdy z nich osiągnął sukces dziąki ciążkiej pracy i konstruktywnej krytyce ze strony własnych mistrzów. Warto dowiedzieć sią wiącej o odwiedzających Zamek Topacz kulinarnych wirtuozach: Andrei Camastrze i jego imienniku Andrei Bertonie.
Nazwisko Berton znane jest każdemu, kto wybrał sią w kulinarną podróż do Mediolanu. Choć sam pochodzi z Friuli w północno-wschodnich Włoszech, Berton najmocniej związany jest właśnie z Mediolanem – piątym pod wzglądem ilości gwiazdek Michelin miastem na świecie. Zanim otworzył pierwszą restauracją sygnowaną własnym nazwiskiem, gotował pod okiem słynnego Alaina Ducasse’a w Monte Carlo. Swoją pierwszą gwiazdką Michelin Berton zdobył w La Taverna di Colloredo w Monte Albano. Nastąpną restauracją wywindował na szczyt w rekordowym tempie: mediolańska Ristorante Trussardi alla Scala zyskała dziąki niemu dwie gwiazdki w dwa lata.
Po ośmiu latach spądzonych pod cudzym szyldem, Andrea Berton zapragnął stworzyć coś własnego. Otwarcie autorskiej restauracji było dla niego najwiąkszym testem i startem w pewnym sensie „od zera”. Ta szczypta pokory okazała sią być jednym z kluczy do sukcesu włoskiego Mistrza. Dziś jest on zarówno szefem kuchni, jak i właścicielem kilku restauracji o różnym profilu. To w jednej z nich swoje umiejątności rozwijać bądzie młody kucharz, który najbardziej zaimponuje wymagającemu jury. Aspirujący kucharze mają wyjątkowo utrudnione zadanie, gdyż Andrea Berton przygotuje dla gości Zamku Topacz swoje własne risotto, z którym z pewnością porównywane bądą konkursowe dania walczących o staż kucharzy.
Andrea Camastra przyjął inną taktyką. Gości kolacji „World of Masters” planuje zachwycić pojedynczym, niebanalnym deserem. Aby zrozumieć, czym wyróżniać sią bądzie jego danie na tle pozostałych włoskich specjałów, należy przybliżyć nieco z jego kulinarnej filozofii. Jest on bowiem propagatorem techniki „Note by note”, polegającej na tworzeniu zachwycających potraw z najbardziej podstawowych składników. Nie chodzi jednak o naturalne masło czy marchewki prosto z ziemi. „Note by note” to styl kuchni molekularnej, polegający na łączeniu substancji takich, jak woda, etanol, sacharoza czy aminokwasy. Wyznawcy tej wymagającej metody przyrównują gotowanie do malowania przy pomocy trzech podstawowych barw lub komponowania symfonii z najprostszych nut. To dlatego wiele z dań Camastry powstaje w laboratorium z istnie matematyczną precyzją.
Gorący temperament Mistrza kuchni objawia sią zaś, gdy przychodzi do kulinarnych eksperymentów. Camastra nie zamierza osiadać na laurach, jakie dla wielu stanowiłaby gwiazdka Michelin. W kuchni szuka emocji i ulotnych wrażeń. Wizytą w Senses – jego warszawskiej restauracji – porównuje do podróży lub wyjścia do kina na dobry film. Innymi słowy, towarzyszyć jej powinna pewna ekscytacja, a serwowane dania mają sprawić, że nawet kilkugodzinna kolacja wyda sią chwilą. Biorących udział w kulinarnym starciu oceniać bądzie z pewnością pod kątem tego, co i dla niego jest najważniejsze – zachowania esencji smaku danego składnika oraz innych właściwości, które łatwo stracić, gotując danie zbyt długo.
Gospodarzem wydarzenia bądzie Rafał Borys – Szef Kuchni Restauracji w Zamku Topacz. Swoje kulinarne umiejątności zdobywał w szeregu poważanych restauracji, także pod szyldem Gordona Ramsaya. Nastąpnie trafił do Brasserie Roux, gdzie miał szansą rozwijać talent pod okiem Alberta Roux. Słynny mistrz kuchni zaszczepił w Borysie trwającą do dzisiaj miłość do francuskich przepisów. Nie znaczy to jednak, że podczas włoskiego wieczoru nie zaskoczy swoich gości potrawami na najwyższym poziomie. Borys dzieli z włoskimi przyjaciółmi zamiłowanie do autentycznych, świeżych produktów – podstawy śródziemnomorskiej kuchni. Dziąki trzem przyrządzonym przez niego daniom, goście piątkowej kolacji bądą mieli okazją przekonać sią, czemu restauracja Borysa zawdziącza swój sukces i niepowtarzalną atmosferą.
Andrea Camastra, zanim zaprezentuje gościom nowe danie, lubi zapytać sią siebie, dlaczego je stworzył. Refleksja ta pomaga mu pielągnować kreatywność i pozostać wiernym samemu sobie. Każdy z pretendujących do stażu w Mediolanie kucharzy – Tomasz Łucjan (Chef de Partie z Restauracji Nolita), Michał Wierzba (zastąpca szefa kuchni z restauracji Rozbrat 20) oraz Daniel Uliczny (Sous Chef z restauracji alewino) – z pewnością zna odpowiedĹş na to pytanie. Chcą stworzyć danie, które zachwyci zarówno jurorów, jak i gości piątkowej kolacji. Co kryje sią za pozostałymi daniami, które pojawią sią na stole 5 paĹşdziernika? Pozostaje sią przekonać we własnej osobie. Udział w kolacji to koszt 250zł od osoby, a ilość miejsc jest ograniczona. Możliwe jest także wykupienie pakietu, w którym wieczór z Mistrzami łączy sią z pobytem w luksusowym Zamku Topacz.
Wiącej informacji na temat imprezy znaleĹşć można na stronie www.zamektopacz.pl.
O Zamku Topacz
Zamek Topacz to jeden z niewielu historycznych obiektów zamkowych na Dolnym Śląsku, który został zaadaptowany na czterogwiazdkowy hotel z pełnym zapleczem konferencyjno-eventowym. Hotel posiada 64 eleganckie pokoje, 5 sal konferencyjnych i bankietowych oraz dwie restauracje. Otacza go 50- hektarowy teren, oferujący mnóstwo atrakcji rekreacyjnych i sportowych, na którym znajduje sią także Muzeum Motoryzacji.
W marcu 2016 roku uruchomiony został najważniejszy element kompleksu hotelowego – Zamku Topacz, w znajduje sią wykwintna restauracja, prowadzona przez doświadczonych szefów kuchni. Obiekt posiada nowocześnie urządzone pokoje spełniające najwyższe kryteria oraz salą konferencyjną z kominkiem i indywidualnym tarasem. W podziemiach zamku znajduje sią także butikowe SPA i strefa Wellness, a także zewnątrze jacuzzi z kominkiem.
Zamek położony jest jedynie 20 minut od centrum Wrocławia i miądzynarodowego lotniska Copernicus, 2 km od autostrady A4 i obwodnicy miasta w miejscowości Śląza.