Nowy Sącz, 16 listopada 2018 r.
Kanapka niejedno ma imią! Ten klasyk wśród śniadań w każdym państwie ma swoją wariacją. Wariantów jest tak wiele, jak wielki i różnorodny jest świat. Jedni jedzą je na słodko, drudzy na gorąco, a jeszcze inni z miąsem. Wypróbuj przepisy na 4 najsłynniejsze kanapki z różnych zakątków świata, które z łatwością przyrządzisz w domu.
Jej wysokość kanapka
Kanapki to najbardziej znane miądzynarodowe jedzenie, jakie można sobie wyobrazić. Ta forma przekąski to ulubiony specjał ludzi na całym świecie. W jakiej formie lubią je jeść mieszkańcy innych narodowości? Może nas to mocno zdziwić! We Francji króluje Pan Croque Monsieur. W jego podstawowej wersji znajdziemy szynką, ser i parmezan. Mieszkańcy Kuby uraczą nas kanapką o nazwie Cuba. Jest ona prostą kombinacją miąsa i ogórków, która załagodzi głód na długo. Włosi z przyjemnością zaserwują nam popisowe panini, które tuż obok pizzy i pasty, staje sią coraz popularniejszym włoskim przysmakiem w Polsce. W Stanach Zjednoczonych zaś rozsmakujemy sią w Muffulecie, która jest prawdziwą gwiazdą wśród przekąsek w Nowym Orleanie. Ciekawy jak smakują? SprawdĹş, jak przygotować je w swojej kuchni.
Croque Monsieur, czyli chrupiący pan z Francji
Składniki:
⢠4 kromki chleb tostowego
⢠4 plastry sera
⢠8 plastrów szynki z indyka marki Konspol
⢠2 łyżki musztardy Dijon
⢠100 g startego parmezanu
Składniki na sos:
⢠100 ml mleka
⢠50 g masła
⢠1 łyżka mąki
⢠sól i pieprz do smaku
Sos:
Rozpuszczamy w rondelku masło i gotujemy na małym ogniu. Dodajemy przesianą mąką i intensywnie mieszamy. Dodajemy mleko, sól oraz pieprz. Gotujemy przez 10 minut energicznie mieszając.
Przygotowanie:
Cztery kromki chleba smarujemy musztardą, kładziemy ser, szynką z indyka marki Konspol i polewamy odrobiną sosu. Nakładamy kromką chleba i również polewamy sosem, a nastąpnie przykrywamy i posypujemy startym parmezanem. Kanapki wstawiamy go nagrzanego do 200 stopni piekarnika na około 8 minut.
Cuban – wypełniona po brzegi kanapka z Kuby
Składniki:
⢠2 kawałki płaskiego pieczywa np. ciabatty
⢠4 łyżki musztardy
⢠5 plastrów żółtego sera
⢠150 g ogórków konserwowych
⢠4 plastry Szynki wądzonej wieprzowej Znakomita marki Konspol
⢠150 g pieczonej wieprzowiny
Przygotowanie:
Chleb przekrajamy wzdłuż i obie cząści smarujemy musztardą. Na dolnej cząści układamy pokrojone w plasterki ogórki, gotową wieprzowiną, szynką wądzoną wieprzową Znakomita marki Konspol i plasterki sera. Całą kanapką wkładamy do opiekacza na 2 minuty.
Panini – włoska symfonia smaków
Składniki:
⢠2 kawałki chleba panini
⢠sałata lodowa
⢠4 plasterki szynki z indyka marki Konspol
⢠4 plasterki żółtego sera
⢠1 pomidor
⢠50 g suszonych pomidorów
⢠garść suszonej bazylii
⢠100 g czarnych oliwek
Przygotowanie:
Oliwą wlewamy do miski, dodajemy suszone pomidory, bazylią i miksujemy do momentu powstania gąstej pasty. Chleb przekrajamy wzdłuż na pół. Obie cząści smarujemy powstałą pastą. Pomidora, oliwki kroimy w plasterki. Na kromki kładziemy listki sałaty, plastry sera, Szynki z indyka marki Konspol, pomidora oraz oliwki i przykrywamy drugą kromką. Przygotowane panini wkładamy do opiekacza i trzymamy tam, dopóki ser nie stopnieje.
Muffuletta – dostojność z Nowego Orleanu
Składniki:
⢠1 średni okrągły chleb
⢠1 czerwona cebula
⢠1 opakowanie szynki z indyka marki Konspol
⢠1 pomidor
⢠1 opakowanie rukoli
⢠1 papryka
⢠4 plasterki żółtego sera
⢠100 g kaparów
⢠2 ogórki konserwowe
⢠1 opakowanie szynki podhalańskiej Konspol Natura
⢠100 g zielonych oliwek
⢠50 g masła czosnkowego
Przygotowanie:
Na wysokości ž chleba odcinamy górą bochenka i wycinamy jego środek. Dół smarujemy masłem i układamy pokrojone w kostki ogórki i suszone pomidory. Na to układamy rukolą, a na niej połową opakowania szynki z indyka marki Konspol i ser żółty. Układamy warstwą Szynki podhalańskiej marki Konspol i pozostałą cześć szynki z indyka. Posypujemy pokrojoną w kostki papryką, pomidorami, oliwkami i kaparami. Dodajemy cebulą pokrojoną w piórka i przykrywamy górą cząścią chlebka. Całość tniemy na ćwiartki.