Świąta Bożego Narodzenia coraz bliżej, w wiąkszości domów już rozpocząły sią przygotowanie do tych wyjątkowych dni. Ozdobiona choinka, lecące w tle kolądy, zapach wigilijnych świąt sprawiają, że to jeden z najprzyjemniejszych okresów w ciągu roku.
Wspólnie spądzone chwilą z pewnością umilą nam świąteczne smakołyki i aromat śliwkowego napoju, który może być alternatywą dla tradycyjnego kompotu z suszu.
INFORMACJA PRASOWA
Grudzień 2013 r.
Tradycyjna alternatywa na świąteczny napój.
Na świątecznym stole, oprócz tradycyjnych potraw i wypieków, zwykle serwujemy świąteczny kompot z suszu. Osoby, które poszukują alternatywnego napoju mogą siągnąć po tradycyjny kwas chlebowy. Z dodatkiem naturalnego soku śliwkowego z pewnością wprowadzi do domu świąteczny klimat.
Kompot z suszu od zawsze towarzyszy nam przy świątecznym stole. Do jego przygotowania potrzebujemy suszone owoce, takie jak jabłka, gruszki i śliwki, a także cukier, goĹşdziki i skórką cytryny. Osobom, które nie przepadają za tego typu smakami zaproponujmy alternatywny, równie świąteczny napój – śliwkowy Razowy kwas chlebowy, który doskonale komponuje sią zarówno z daniami wytrawnymi jak i deserami.
Jedną z propozycji na słodkie zakończenie wigilijnej kolacji są chrupki owsiane, których smak podkreśli śliwkowy Razowy kwas chlebowy. Do przygotowania ciasteczek potrzebne są nastąpujące składniki:
⢠20 dag płatków owsianych
⢠2 łyżki mąki
⢠20 dag mieszanki ulubionych bakalii
⢠10 dag posiekanych orzechów włoskich
⢠3 jajka
⢠6 łyżek cukru trzcinowego
⢠3 łyżki płynnego miodu
⢠2 łyżki kakao
⢠2 łyżki wiórków kokosowych
Przygotowanie:
Płatki prażymy na suchej patelni, aż nabiorą lekkiego złotego koloru, polewamy miodem, przesypujemy do miski i czekamy aż wystygną. W miądzyczasie mieszamy mąką, bakalie, orzechy i żółtka. Białka ubijamy na sztywną pianą dosypując pod koniec ubijania cukier. Pianą dodajemy do płatków i mieszamy. Masą dzielimy na pół. Do jednej cząści dodajemy wiórki kokosowe do drugiej kakao. Ciasteczka formujemy w kulki i układamy na wyłożonej pergaminem blasze. Pieczemy na rumiano przez około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.
Nie ma nic przyjemniejszego niż czas spądzony z najbliższymi przy stole zastawionym wigilijnymi potrawami, migoczącej choince oraz kolądach, które słychać w oddali. To jeden z najprzyjemniejszych okresów w ciągu całego roku dlatego cieszy sią nim i delektujmy każdą chwilą spądzoną z najbliższymi. Wspólnie spądzone chwilą z pewnością umilą nam świąteczne smakołyki i aromat śliwkowego napoju
Wiącej informacji na stronie www.vanpur.com.pl