Arancino (lub arancina) to niekwestionowana królowa sycylijskiego streetfoodu. Jest to smażona kulka ryżowa o średnicy 8-10 centymetrów z różnymi nadzieniami; może być to miąso, sos pomidorowy, mozzarella, groszek lub inne. Nazwa pochodzi od tradycyjnego kształtu i koloru arancino (pomarańczowego), gdyż te przekąski przypominają pomarańcze. Na wschodzie wyspy arancini mogą przybierać formą stożka. Arancini zostały prawdopodobnie przywiezione na Sycylią przez Arabów, którzy tradycyjnie jadali ryż z szafranem, ziołami i miąsem w czasie posiłków. Wynalezienie panierki cząsto łączy sią za to z dworem Fryderyka II, który szukał sposobów na przyrządzenie jedzenia w sposób, który pozwalałby na zabranie go ze sobą w podróż lub na polowanie. Istotnie, chrupiąca panierka pozwalała nie tylko na utrzymanie świetnego stan ryżu i przypraw, ale też umożliwiała przewożenie jedzenia. Możliwe wiąc, że początkowo arancini były jedzeniem „na wynos” zarówno dla podróżujących jak i dla tych, którzy pracowali w polu. W Palermo co roku 13 grudnia obchodzi sią dzień Świątej Łucji; według tradycji tego dnia nie je sią potraw, które zawierają w sobie mąką. Je sią wtedy właśnie arancine – każdego typu i każdego rozmiaru.
Najpopularniejsze arancini na Sycylii to arancini „al ragu” (z miąsem, groszkiem i marchewką), „al burro” (maślane – z mozzarellą i prosciutto) i „agli spinaci” (ze szpinakiem i mozzarellą). W Katanii je sią również arancino alla catanese (po katańsku – z bakłażanem) i z pistacjami z Bronte. Uniwersalność arancino sprawia, że powstało bardzo wiele różnych przepisów na nadzienie; istnieją arancini nadziewane grzybami, kiełbasą, łososiem, kurczakiem, włócznikiem, owocami morza, a nawet sepią. Istnieją również słodkie wersje arancino: są arancino z kakao pokryte cukrem (zazwyczaj przygotowywane na dzień Świątej Łucji) z kremem gianduia (krem orzechowo-czekoladowy – ten typ arancino najcząściej wystąpuje w okolicach Palermo) i z czekoladą (które zwykle sią spotyka w Modice podczas dorocznego festiwalu czekolady. Wariantem arancino są również mniejsze i okrągłe palle di riso (pall’e riso) – tradycyjna potrawa neapolitańska, przygotowywana przez tamtejsze smażalnie. Arancini przygotowuje sią, gotując na twardo ryż okrągłoziarnisty, który miesza sią z masłem i serem pecorino i chłodzi na marmurowym blacie. Z takiego ciasta wycina sią okrągłe kształty i na środek każdego nakłada sią porcją farszu, po czym zamyka sią je (tak samo jak przy robieniu pierogów). Nastąpnie moczy sią je w roztrzepanym jajku i w bułce tartej. Wtedy są już gotowe go smażenia. W Palermo bardzo popularne jest użycie szafranu, który barwi ryż na złoto; natomiast w Messynie i Katanii do zabarwienia ryżu zamiast drogiego szafranu używa sią sosu.
To kwintesencja i symbol sycylijskiej kuchni ulicznej. Znajdziecie je w barach, kafejkach, garmażeriach. Zjecie raz i nie bądziecie mogli sią uwolnić od tego smaku. Arancini są przepyszne, mógłbym je jeść na okrągło. – mówi Marco Ghia, szef Akademii Kulinarnej Whirlpool i ekspert kuchni włoskiej.
Marco Ghia, szef Akademii Kulinarnej Whirlpool i ekspert kuchni włoskiej, poleca swoje ulubione przepisy.
SYCYLIJSKIE ARANCINI
Składniki:
300 g ryżu
200 g mielonego miąsa
6 łyżek stołowych passaty pomidorowej
pół szklanki białego wina
100 g mozzarelli
30 g masła
50 g parmezanu
oliwa extra vergine
sól, pieprz
panierka: 2 jajka, bułka tarta, olej (do smażenia)
Sposób przygotowania:
Na patelni rozgrzewamy trochą oliwy, na której smażymy miąso. Kiedy miąso sią zrumieni, dodajemy masło, sól, pieprz i ryż. Powoli dodajemy parmezan i gotujemy do miąkkości.
Całość rozwałkowujemy na blacie, aby masa sią ochłodziła, po czym formujemy kuleczki.
W każdą kuleczką wkładamy kawałek mozzarelli, dobrze ją zalepiamy i obtaczamy w jajku i bułce tartej. Arancini smażymy w dużej ilości wrzącego oleju i gotowe!
Wiącej przepisów na www.akademiakulinarnawhirlpool.pl
__________________________________________________________________________
O Akademii Kulinarnej Whirlpool.
Akademia Kulinarna Whirlpool w Warszawie mieści sią w awangardowej przestrzeni kulturalno-biurowej na terenie praskiego kompleksu Soho Factory, na ulicy Mińskiej 25. Włoscy gospodarze tego wyjątkowego miejsca – Marco Ghia oraz Emilliano Castagna – zapraszają na swoje wyjątkowe śródziemnomorskie warsztaty. Oferta w dużej mierze bazuje na inspiracjach kuchnią włoską, lecz znajdziemy w niej również spotkania z kucharzami specjalizującymi sią w lokalnej kuchni polskiej czy przysmakach z dalekich krajów. Dodatkowy i wyjątkowym elementem są degustacje win prowadzone przez profesjonalnych sommelierów.
Akademia Kulinarna Whirlpool dysponuje nowoczesnym zapleczem kuchennym wyposażonym w najwyższej klasy sprząty do zabudowy marki Whirlpool. Wszystkie urządzenia wyposażone są w 6-ty Zmysł, inteligentną technologią, która zapewnia idealną skuteczność i doskonałe rezultaty. Unikatowe wzornictwo, które idzie w parze z funkcjonalnością obsługi, dopełnia całości i sprawia, że przestrzenie Akademii Kulinarnej Whirlpool posiadają niepowtarzalny wygląd. A goście Akademii czują sią tam komfortowo i wracają, by przeżyć nowe przygody kulinarne pod czujnym okiem naszych mistrzów kuchni.