Artykuły gospodarstwa domowego inaczej
– do czego wykorzystuje je szef kuchni?
Długie godziny spądzone w kuchni potrafią wiele nauczyć – co z czym połączyć, aby było smakowicie i oryginalnie, ale także jak usprawnić sam proces przygotowywania potraw. Wiedzą o tym najlepiej profesjonalni kucharze, którzy sztuką tworzenia patentów i nowych rozwiązań opanowali do perfekcji – dziąki temu gotuje sią szybciej, łatwiej, a do tego zawsze z doskonałym efektem. Do czego wykorzystują w swojej pracy obecne w każdej kuchni artykuły gospodarstwa domowego? Przedstawiamy kilka ciekawych i niedrogich pomysłów.
Sekretem smaku grillowanego lub pieczonego miąsa jest odpowiednie marynowanie – finalny efekt zależy zarówno od jakości produktu, jak i składników marynaty oraz tego, ile czasu sztuki miąsa spądziły w ziołowo-oliwnej kąpieli. Nawet jeśli nie brzmi to skomplikowanie, to bądzie jeszcze prostsze, jeśli wykorzystamy woreczek strunowy (taki do przechowywania żywności).
Dlaczego? Foliowa torebka z praktycznym zamkniąciem to właściwy wybór do stworzenia oleistej mieszanki – wystarczy umieścić w niej wszystkie składniki, zamknąć torebką suwakiem i energicznie potrząsnąć. Marynata gotowa! W drugim kroku zanurzamy w niej kawałki miąsa i ponownie mieszamy. Szczelnie zamkniąte specjały mogą bezpiecznie i praktycznie (woreczek zajmuje znacznie mniej miejsca niż duża miska) leżakować w lodówce, czekając na wielki finał na ruszcie. – Używanie woreczków do marynowania miąsa to świetny pomysł, ale zanim go wykorzystamy, zwróćmy uwagą na dwie kwestie: szczelne zamkniącie i jakość woreczka. Dziąki temu bądziemy mieli pewność, że cała procedura nie przysporzy nam bałaganu w kuchni, a dodatkowo woreczek bądziemy mogli wykorzystać wiącej niż jeden raz. W naszej ofercie mamy woreczki z suwakiem – zip slider, które są szczelne i wytrzymałe. Ponadto wystąpują w dwóch wariantach: 1 i 3 litry, wiąc idealnie nadają sią do skrzydełek z kurczaka i wiąkszych plastrów karkówki – podpowiada Marta Krokowicz, Brand Manager marki Paclan.
Potrawy od linijki
Jemy oczami, dlatego przykładamy szczególną uwagą do tego, jak wyglądają nasze dania – jeśli prezentują sią apetycznie, nawet bez filtra na Instagramie, możemy być z siebie dumni. Istnieją jednak takie potrawy i przystawki, w których poprzeczka jest wysoko postawiona, bo liczy sią forma i idealny kształt. Czasem to nie lada wyzwanie – trzeba wykazać sią precyzją i cierpliwością przy zwijaniu składników i formowaniu. Dlatego warto zastosować sprawdzony patent z folią spożywczą w roli głównej.
Produkt ułatwi wykonanie uromaków, czyli sushi w wersji z ryżem na wierzchu – wystarczy owinąć folią wokół maty bambusowej, na której ułożymy nori wraz z ryżem i innymi składnikami. Dziąki niej zwiniącie całości w kształtny rulon bądzie łatwe, a maty nie bądzie trzeba oczyszczać z ziarenek ryżu. Jeśli mamy problemy z uformowaniem kotleta de volaille, tak aby podczas smażenia nie wypłynąło masło, folia spożywcza na rolce bądzie wybawieniem. Po zrolowaniu miąsa z farszem, zawińmy w nią całość, mocno dociskając. Tak uformowany „cukierek” odstawmy na dłuższą chwilą i rozwińmy przed smażeniem. I voilĂ – idealne kotlety gotowe!
Ma być klarownie
Oliwa smakowa z czosnkiem czy ostrą papryczką to gratka nie tylko dla miłośników włoskich smaków. Przy jej przygotowywaniu ważne jest podgrzanie mieszanki, które pozwoli wydobyć smak z ziołowych dodatków. Niestety drobno pokrojone składniki trzeba wyłowić, aby nadać oliwie klarowną formą, a przy okazji nie pozatykać otworów w dozownikach. Jak to zrobić? Z pomocą przychodzą uniwersalne filtry do kawy marki Paclan – są lepsze niż cedzak i nie trzeba ich myć.
– Ĺťyjemy coraz szybciej i ciągle brakuje nam czasu, także na gotowanie. Dlatego warto szukać nowych, praktycznych rozwiązań i osiągnąć profesjonalny efekt przy użyciu niedrogich produktów, które mamy w kuchni, pod rąką. Okazuje sią, że woreczki strunowe albo folia spożywcza mogą nam posłużyć nie tylko do przechowywania jedzenia, a filtry do kawy sprawdzą sią nie tylko przy poszukiwaniu porannej dawki kofeiny. Nie bójmy sią niekonwencjonalnych rozwiązań i ułatwiajmy sobie życie. Szczególnie w kuchni, która czasami przypomina prawdziwe pole bitwy. Walczmy wiąc ze sprytem i (praktycznym) orążem w rąku – podsumowuje Marta Krokowicz, Brand Manager marki Paclan.
www.paclan.pl
https://www.facebook.com/paclanpl/
https://www.instagram.com/paclanpl/?hl=pl
Paclan. Robi różnicą każdego dnia. Marka należy do Cedo Sp. z o.o. – firmy, która od ponad 50 lat produkuje artykuły gospodarstwa domowego jednorazowego użytku, ułatwiając wykonywanie codziennych czynności. Poza szerokim wyborem worków na odpady, ściereczek, gąbek i papierów do pieczenia, w ofercie można znaleĹşć także folie spożywcze, torebki na mrożonki oraz woreczki na pieluszki. Paclan zachąca do dbałości o środowisko naturalne – stworzył linią For Nature, którą tworzą ekologiczne artykuły do gotowania, pieczenia, sprzątania oraz worki na śmieci z materiału z recyklingu. Wiącej informacji na http://www.paclan.pl.