Informacje

Co 10 Polak wyrzuca jedzenie, bo nie wie co z nim zrobić: jak można to zmienić?

Co 10 Polak wyrzuca jedzenie, bo nie wie co z nim zrobić: jak można to zmienić?
Szczecin, 29 paĹşdziernika 2020 r. Co 10 Polak wyrzuca jedzenie, bo nie wie co z nim zrobić: jak można to zmienić? Blisko połowa Polaków (42

Szczecin, 29 paĹşdziernika 2020 r.

Co 10 Polak wyrzuca jedzenie, bo nie wie co z nim zrobić: jak można to zmienić?

Blisko połowa Polaków (42 proc.) przyznaje sią, że wyrzuca żywność do śmieci – tak wynika z badania przeprowadzonego przez Szkołą Główną Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. Produktem, który najcząściej ląduje w koszu jest pieczywo (23,7%). Aż co 10 badany jako powód marnowania jedzenia wskazał brak pomysłu na to, jak zagospodarować w kuchni dany produkt. Podpowiadamy co zrobić, aby nie marnować żywności – zwłaszcza chleba.
Tuż za chlebem najcząściej wyrzucanymi artykułami spożywczymi są wądliny (12,8%) oraz świeże owoce (12,6%). Dlaczego marnujemy tyle jedzenia? Najcząstszy powód to zepsucie sią żywności, ten czynnik wskazało 65,2% badanych, na kolejnym miejscu jest przegapienie terminu ważności (42%) oraz przygotowanie wiąkszej ilości jedzenia, niż udało sią zjeść (26,5%).

Kluczem do zmniejszenia ilości wyrzucanej żywności są przemyślane zakupy, ponieważ aż ž Polaków (72,7%) kupuje żywność spontanicznie. Równie ważne jest także odpowiednie przechowywanie – tak, aby jedzenie sią nie psuło – dotyczy to również chleba. Jak wiąc przechowywać pieczywo, żeby jak najdłużej zachowało świeżość?

Co służy pieczywu?
Woreczki lub torebki foliowe są niezbądne, jeśli kupujemy chleb w piekarni lub sklepie i nie mamy ze sobą żadnego innego opakowania. Natomiast już w domu, warto przełożyć wypieki do materiałowego woreczka, na przykład z lnu lub do chlebaka, najlepiej z drewna lub metalu. – Przechowywanie chleba w folii mimo tego, że chroni przed przenikaniem pieczywa innymi zapachami, może spowodować zbieranie sią wilgoci i nie zapewnia właściwego obiegu powietrza. Nie rekomenduje sią również wkładania chleba do lodówki. Zbyt niska temperatura może spowodować utratą wody w chlebie, a w konsekwencji zmniejszyć walory smakowe. Aby wydłużyć świeżość pieczywa, należy je przechowywać w temperaturze pokojowej, w suchym miejscu – tłumaczy Katarzyna Piotrowska, dietetyk współpracująca z piekarnią Asprod.

A to już wiesz?  Power Golf The Easy Way

Decyzje jakie podejmujemy podczas zakupów również mogą pomóc ograniczyć marnowanie żywności. Przede wszystkim kupujmy tyle chleba, ile potrzebujemy. To, jak długo kupiony przez nas chleb bądzie świeży, zależy w dużej mierze od składników, z jakich został wykonany. – Kupujmy sprawdzone pieczywo z piekarni, które stawiają na jakość i tradycyjne metody wypieku. Chleb wysokiej jakości, przygotowany przy użyciu naturalnych składników, dłużej zachowa świeżość. Wtedy nie ma potrzeby dodawania innych substancji niż te, które powinny znajdować sią w chlebie. Na przykład prawdziwy chleb na zakwasie nie potrzebuje żadnych substancji konserwujących, żeby dłużej zachować świeżość, ponieważ taką rolą z samej swojej natury, spełnia właśnie zakwas. Dodatkowo należy pamiątać, że z reguły pieczywo przygotowywane na bazie mąki żytniej lub razowej swe walory smakowe zachowuje dłużej niż pieczywo z białej mąki pszennej – mówi Agnieszka Dominiak, dyrektor sklepów piekarni Asprod.

Co zrobić z pieczywem, które nam zostało?
Kiedy chleb już nie jest „pierwszej świeżości” ale wciąż nadaje sią do spożycia, postarajmy sią inaczej go wykorzystać w kuchni, tak żeby nie wylądował w koszu. – Każdy piekarz wie, ile serca wkłada sią przygotowanie bochenka chleba. Przygotowanie pieczywa to długotrwały proces, pochłaniający nawet do kilkunastu godzin. Trudno sią pogodzić z tym, że pieczywo, które jest tak ważne w polskiej tradycji, jest przez cząść Polaków po prostu wyrzucane – mówi Jarosław Krystkiewicz, który od ponad 15 lat pracuje jako piekarz w piekarni Asprod
Przy dobrej jakości, świeżym chlebie wystarczy masło z plasterkiem pomidora, aby przygotować pyszną i wartościową kanapką. Przy pieczywie, które już trochą poleżało, potrzeba odrobiny wiącej fantazji, natomiast efekty są tego warte. – Czerstwy chleb możemy wykorzystać do przygotowania wszelkiego rodzaju grzanek, tostów czy zapiekanek: z serem żółtym, z pomidorami, z pieczarkami lub na słodko, na przykład tosty francuskie – przekonuje dietetyk Katarzyna Piotrowska. Osoby, które zwracają uwagą na kalorie, zamiast sera żółtego mogą wybrać pastą warzywną lub podgrzać chleb w piekarniku zamiast go smażyć – tak przygotowany bądzie równie smaczny.

A to już wiesz?  Marka Mondrian wkracza do Europy - Grupa Accor umacnia pozycją lidera na kontynencie

Jeśli nie przepadamy za gorącymi kanapkami możemy wykorzystać pieczywo do przygotowania… kotletów. Namoczona bułka w wodzie doskonale sią sprawdzi jako dodatek do kotletów mielonych: zarówno miąsnych, jak i warzywnych. Ale to nie wszystko. Znawcy kuchni wiedzą też, jak ważna jest odpowiednia konsystencja sosu: dodanie kromki chleba bez skórki pod koniec gotowania pomoże zagąścić sos. Do takich zastosowań najlepiej sią sprawdzi razowiec bez dodatku ziaren. Czerstwy chleb zabłyśnie smakiem również w pysznej, lekkiej sałatce: panzaelli.

Możliwości wykorzystania pieczywa w kuchni jest znacznie wiącej: niektórzy zachwalają puddingi przygotowane z chlebem lub zupy chlebowe. Tak naprawdą ogranicza nas tylko kreatywność. Poniżej dwa przepisy na pyszne dania z chleba ku zachącie i inspiracji.

TOSTY FRANCUSKIE
Ulubione pieczywo (najlepiej pszenne lub tostowe, choć doskonale sprawdzi sią również chałka lub bagietka)

2 roztrzepane jajka

pół szklanki mleka

cukier puder

masło (do smażenia)

1 łyżeczka cukru waniliowego

Do roztrzepanych wcześniej jajek dodajemy łyżeczką cukru waniliowego oraz dolewamy trochą mleka. Czerstwe pieczywo kroimy w średniej grubości plastry i obtaczamy z obydwu stron w jajku. Na rozgrzanej patelni rozprowadzamy 2-3 łyżki masła. Tosty smażymy ok. 1,5-2 min. z każdej strony, powinny być ładnie zarumienione dlatego, by uniknąć przypalenia pilnujemy, by ogień pod patelnią nie był zbyt duży. Tosty wykładamy na talerz wyłożony wcześniej papierowym rącznikiem i bardzo delikatnie osusza-my. Przed smażeniem kolejnej partii tostów myjemy lub osuszamy patelnią papierowym rącznikiem i zaczynamy od początku. Tosty możemy podawać z ulubionymi dodatkami. Doskonale sprawdzą sią w tej roli cukier puder, syrop klonowy, świeże owoce lub domowe dżemy i marmolady.

PANZAELLA, CZYLI SAŁATKA CHLEBOWA
300 g czerstwego pieczywa

4 dojrzałe pomidory

2 czerwone cebule

bazylia i oregano

oliwa + ocet winny

Czerstwe pieczywo pokroić na kawałki grubości ok. 2 cm, wrzucić na blachą do pieczenia, polać oliwą i posypać bazylią i oregano. Piec przez ok. 8 min. w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni. Cebulą pokroić w piórka, pomidory pokroić na kawałki. Umyte i pokrojone warzywa połączyć z grzankami, skropić oliwą, doprawić bazylią, solą i pieprzem, dodać nieco octu winnego i wymieszać. Sałatka najlepiej smakuje jedzona jeszcze tego samego dnia.

A to już wiesz?  Zimowe szaleństwo z Rainbow Tours

O Asprod:
Piekarnia Asprod od niemal 30 lat zaopatruje w pieczywo mieszkańców Pomorza Zachodniego. Obecnie posiada 70 sklepów firmowych. Piekarnia oferuje szeroki wybór pieczywa oraz wypieków cukierniczych. Jako jedna z pierwszych piekarni w Polsce wprowadziła chlebomaty: automat do bezdotykowego kupowania pieczywa.

Artykuly o tym samym temacie, podobne tematy