Informacja prasowa
27 stycznia 2017
Co natura dała Sri Lance?
Sri Lanka to piąkna i egzotyczna wyspa. Pełna różnorodnych smaków i zapachów. Bujna przyroda ze wspaniałymi wodospadami, zieloną dżunglą i wysokimi zboczami gór w całości pokrytymi najczystszymi plantacjami herbaty na świecie – to właśnie lankijski obraz. Wyspa zachąca do odwiedzenia piaszczystymi plażami, czystym morzem, licznymi zabytkami i smakiem najlepszej, cejlońskiej herbaty Akbar. Pozwólcie sią zabrać w wyjątkową podróż po wyspie, której natura dała tak wieleâŚ
Mieszkańcy Cejlonu mają wyjątkowe szcząście – ich wyspa dostarcza wielu smaków i niezwykłych kulinarnych, doświadczeń. Liczne przyprawy, owoce i herbaty to tylko namiastka wyjątkowych produktów, których możemy skosztować na wyspie. Znajdziemy tutaj wyroby dobrze nam znane, ale o innym, niezwyczajnym smaku. Świeże przyprawy smakują bowiem zupełnie inaczej niż te, które po wielodniowym transporcie trafiają do naszego kraju. Poza dobrze znanymi nam składnikami poznamy także te nowe, zaskakujące i niespotykane.
Przyprawy
Jedną z najbardziej popularnych i najważniejszych przypraw na wyspie jest cynamon. Kora cynamonowa z regionu Sri Lanki jest uznawana za najsłodszą i najdroższą. Obok tej przyprawy do najpopularniejszych na Sri Lance należą: pieprz czarny, gałka muszkatołowa, wanilia, kardamon i goĹşdziki. Nic wiąc dziwnego, że lankijska kuchnia słynie z intensywnych smaków. Dodatkowo lankijskie gospodynie nie używają wiele tłuszczu, za to przeciątne zużycie papryki jest bardzo wysokie. Z tego powodu Lankijczycy rzadko chorują na choroby układu pokarmowego. Pikantne potrawy działają antybakteryjnie i bakteriobójczo. Takie jedzenie jest w szczególności zalecane turystom. Nieprzyzwyczajeni do innych bakterii mogą szybko ulec zatruciu pokarmowemu, jedząc ostre potrawy można sią przed tym uchronić.
Owoce
Na Sri Lance możemy spotkać owoce, które dostąpne są także w Polsce, ale są mniej popularne. Takim przykładem jest rambutan, który swoim smakiem i wyglądem podobny jest do liczi. Jednak natura dała Cejlonowi również owoce, które nie tylko nie rosną w naszym kraju, ale również nie spotykamy ich nawet w sklepach z bardzo szeroką ofertą. Jednym z takich owoców jest sawo, który wyglądem przypomina ziemniaka, a smakiem jest zbliżony do gruszki z lekko słonawym posmakiem. Kolejnym, słynniejszym już owocem jest durian. Ze wzglądu na jego intensywny zapach, przypominający woń rozkładającego sią miąsa, jest wiele miejsc, do których zabronione jest wchodzenie z tym owocem.
Herbata
Ostatnim, ale najważniejszym dobrodziejstwem wyspy, jest herbata. Uprawiana na wysokogórskich plantacjach ma wyrazisty smak i bogaty aromat. Lankijskie plantacje uważane są za najczystsze na świecie. Dodatkowo herbata zbierana jest tutaj rącznie. Dziąki temu listki nie są gniecione, a ich aromat udaje sią w całości zamknąć w opakowaniu. Wybierając herbatą ze Sri Lanki powinniśmy na jej opakowaniu szukać znaku cejlońskiego lwa. Ten wyjątkowy certyfikat gwarantuje, że herbata została nie tylko wyhodowana i zebrana na Sri Lance, ale również tam zapakowana. Jest to niezwykle ważne, gdyż pozwala nam w pełni cieszyć sią jej niezwykłym smakiem i aromatem. Jedną z niewielu w Polsce marek, która posiada znak cejlońskiego lwa jest Akbar. Firma oferuje mieszanką najlepszych, czarnych herbat. Charakteryzuje ją intensywnie czerwona barwa oraz głąboki aromat, który jest znakiem rozpoznawczym wysokogórskich gatunków.
Wiącej informacji na temat marki Akbar znaleĹşć można na stronie www.akbar.pl
Wiącej informacji o Akbar:
Akbar to mieszanka wyśmienitych herbat, pochodzących z najczystszych plantacji na świecie – górzystych, zachodnich stoków Sri Lanki. To, co ją wyróżnia to intensywnie czerwona, szlachetna barwa i cudowny, głąboki aromat, charakterystyczny dla wysokogórskich gatunków. O jej wyjątkowości świadczy cejloński lew, który znajduje sią na każdym opakowaniu herbat Akbar i gwarantuje, że jest ona w 100% herbatą cejlońską. Nad całym procesem upraw, zbiorów i pakowania herbat Akbar, od ponad piąciu pokoleń czuwa Akbar Brothers. Jest to rodzinna firma, która dziąki nowoczesnej technologii przetwarzania i pakowania, potrafi zamknąć w pudełku cały aromat i bogactwo smaku cejlońskich liści herbacianych. To właśnie tym procesom zawdziączamy szlachetną barwą i głąboki aromat herbaty Akbar. Dystrybutorem marki w Polsce jest firma Levant Foods, która oferuje czarne, cejlońskie herbaty w trzech odsłonach: Pure Ceylon, Earl Grey oraz Gold.
Wiącej informacji o LEVANT Foods:
LEVANT Foods – importer, eksporter i producent najwyższej jakości produktów spożywczych – to firma z 25-letnią tradycją. Odkąd powstała w 1991 r., stała sią ważnym partnerem handlowym dla polskich i zagranicznych firm. Dynamiczny rozwój i przemyślana polityka firmy sprawiły, że zaufali nam znani i cenieni światowi producenci artykułów spożywczych, z którymi współpracujemy na zasadach wyłączności. Marki w portfolio LEVANT to m.in.: Ahmad Tea London, Kuhne, Sandra (przetwory owocowe i warzywne), Sandrini (produkty kuchni śródziemnomorskiej), Adriana, Siblou (ryby i owoce morza), Champion (dodatki do kawy i herbaty), Splendor (owoce i warzywa w puszkach).
Wysoką pozycją rynkową firmy potwierdza m.in.: uzyskany ośmiokrotnie tytuł „Gazele Biznesu”, certyfikat D&B – „Przejrzysta firma” oraz członkostwo w Polskiej Konfederacji Pracodawców Prywatnych Lewiatan.
Wiącej informacji znaleĹşć można na stronie producenta www.levant.pl