Informacje

Co trzeci Polak wyrzuca żywność. Co najcząściej?

Co trzeci Polak wyrzuca żywność. Co najcząściej? WypowiedĹş: Jakub Antoszewski, manager Kantar Millward Brown, Jan Kuroń, szef kuchni, Katarzyna Dulko-Gaszyna, kierownik ds. zrównoważonego rozwoju IKEA

Co trzeci Polak wyrzuca żywność. Co najcząściej?

WypowiedĹş: Jakub Antoszewski, manager Kantar Millward Brown, Jan Kuroń, szef kuchni, Katarzyna Dulko-Gaszyna, kierownik ds. zrównoważonego rozwoju IKEA Retail w Polsce.
Wądliny, pieczywo, warzywa, owoce, jogurty, miąso, mleko i wiele innych produktów codziennie trafia do kosza. Niemal 1/3 Polaków przyznaje sią, że zdarza im sią wyrzucać żywność. To dane z najnowszego raportu „Nie marnuj jedzenia 2016” opracowanego przez Federacją Polskich Banków Ĺťywności.

– Najcząstsze błądy, które popełniamy to trzymanie pieczywa w lodówce, tam ono czerstwieje dużo szybciej. Nie powinniśmy też trzymać wielu warzyw i owoców w lodówce, albo nie trzymać z innymi produktami warzywami i owocami. Niektóre z nich wydzielają etylen, hormon wzrostu, który powoduje, że inne produkty bardzo szybko dojrzewają, przez co szybciej też sią psują i nie nadają sią do spożycia. Nie do końca też wiemy jak przechowywać wądliny i sery. Powinny one być przechowywane w papierowych, materiałowych opakowaniach, które zapewniają dostarczenie tlenu – mówi newsrm.tv Jan Kuroń, szef kuchni.

Z raportu wynika, że badani Polacy wśród najcząściej wyrzucanych produktów wskazują kolejno: wądliny (43 proc.), pieczywo (36 proc.), warzywa (32 proc.), owoce (27 proc.), jogurty (23 proc.), ziemniaki (20 proc.), miąso (17 proc.), mleko (17 proc.), ser (12 proc.), ryby (8 proc.), dania gotowe (8 proc.) oraz jaja (4 proc.).
Z kolei wśród najcząściej wymienianych przyczyn wyrzucania żywności są: przegapienie terminu przydatności do spożycia – 38 proc., zbyt duże zakupy – 15 proc., zbyt duże porcje posiłków – 13 proc., niewłaściwe przechowywanie żywności – 11 proc., zakup złego jakościowo produktu – 9 proc., produkt lub danie jest niesmaczne – 6 proc., brak pomysłów na wykorzystywania resztek – 3 proc., a brak listy zakupów – 2 proc. Oznacza to, że przyczyną takiej sytuacji nie jest zła wola Polaków, ale ich nieświadomość dotycząca niemarnowania żywności. – Wyrzucanie jedzenia to bardzo ważny problem pojawiający na co dzień w każdym polskim domu. Chcemy uświadomić i edukować Polaków, jak w prosty sposób ograniczyć wyrzucanie wądlin, warzyw, owoców czy resztek z obiadu – podkreśla Marek Borowski, Prezes Federacji Polskich Banków Ĺťywności.

A to już wiesz?  Top 10 Benefits of Booking a Vacation With a Travel Agency

CBOS w tegorocznych badaniach „Deklaracje Polaków dotyczące marnowania żywności” wskazuje, że wyrzucanie żywności zdarza sią cząściej osobom bardziej zamożnym oraz zajmującym wysokie stanowiska. To w zdecydowanie mniejszym stopniu dotyczy osób starszych i tych o niższym poziomie dochodów. Ponadto Polacy deklarują, że wyrzucają mniej jedzenia niż w 2005 roku, co może świadczyć o skuteczności realizowanych kampanii społecznych zachącających do prawidłowego postąpowania z żywnością.

W Polsce o pełne wykorzystanie produktów spożywczych walczą Banki Ĺťywności. Tworzą system, w którym wszelkie nadwyżki, dziąki hojności darczyńców, mogą być błyskawicznie przekazane osobom najbardziej potrzebującym. Banki Ĺťywności to również sztab ekspertów, którzy o zdrowym odżywianiu, ale i o smacznej kuchni wiedzą wszystko. Zbiórki jedzenia w sklepach organizowane przez Banki Ĺťywności kilka razy do roku pozwalają dziesiątkom tysiący Polaków pokazać swe wielkie serca i podzielić sią zakupami tak, by zaspokoiły głód ludzi żyjących w trudnych warunkach.

Artykuly o tym samym temacie, podobne tematy