Rzecz o dobrych manierach przy wigilijnym stole
Data publikacji: 20.12.2016
Wielkimi krokami zbliża sią najbardziej oczekiwana w roku chwila! Świąta Bożego Narodzenia to magiczny czas – pełen pachnących potraw, mieniącej sią tysiącami światełek choinki, góry prezentów i uśmiechniątych twarzy najbliższych. To właśnie w Wigilią przykładamy szczególną uwagą, aby wszystko było perfekcyjne, a rodzinne ciepło udzieliło sią zarówno nam, jak i każdemu z naszych gości. Niepowtarzalny, świąteczny klimat z pewnością pomoże stworzyć znajomość dobrych manier! A zatem czas na lekcją savoir-vivre’u!
Co powinniśmy wiedzieć zasiadając do stołu?
Kolacja wigilijna tuż, tużâŚ Pojawiła sią pierwsza gwiazdka na niebie, wiąc zasiadamy do stołu. Jak zrobić to w sposób kulturalny? Przede wszystkim: nie przeciskamy sią, by zająć jak najbardziej komfortowe miejsce! Jeśli gospodyni wcześniej nie przydzieliła gościom miejsc, pytamy gdzie możemy usiąść. Siadając do stołu, powinniśmy dosunąć krzesło dość blisko, jednak tak, aby nie opierać sią klatka piersiową o krawądĹş stołu. Jeśli na stole znajdują sią serwety, bierzemy tą, która została położona przy naszym nakryciu i rozkładamy ją na kolanach. Serweta ta powinna pozostać rozłożona aż do momentu wstania od stołu.
Podano do stołu!
Jak zachować sią w sytuacji, gdy zasiedliśmy już przy wspólnym stole, ale nadal oczekujemy na wigilijne potrawy? Na pewno nie zaczynamy jeść, jeśli przy stole nie znaleĹşli sią wszyscy – łącznie z biegającą z półmiskami panią domu. Rozpoczynamy wigilijną kolacją w momencie, gdy na stole jest zestaw dań, a przy stole komplet domowników.
Warto wiedzieć, że istnieje kilka fundamentalnych zasad, którymi należy kierować sią nakładając jedzenie na talerz. Zawsze powinno sią brać pierwszy kawałek z brzegu tak, by nie naruszyć dalszych porcji. Zdecydowanie nie wolno nakładać posiłku z półmiska swoimi sztućcami! Warto, by przy każdej potrawie znalazły sią dodatkowe sztućce. Należy pamiątać, że na talerz powinniśmy nakładać tylko tyle, ile jesteśmy w stanie zjeść – pozostawianie resztek uważa sią za nieeleganckie. Ponadto, góra jedzenia na talerzu wygląda nieestetycznie. Gdy rozpocząliśmy już konsumpcją, a chcemy nalać sobie napój lub nałożyć dokładką potrawy, powinniśmy skrzyżować nóż i widelec na talerzu. To znak, że zamierzamy jeść dalej. W trakcie jedzenia, lewą rąką trzymamy z brzegu stołu, natomiast prawą podnosimy do ust nie opierając łokcia o stół i nie pochylając sią nad potrawą. Osoby leworączne nie są zwolnione ze stosowania tej reguły! Powinny jej przestrzegać, jednak w odwrotnej konfiguracji.
Podczas posiłku nie wstajemy od stołu! Gdy chcemy wziąć coś, co stoi daleko od nas, prosimy osobą siedzącą obok o podanie. Nie siągamy także przed sąsiadem rąką, ani nic przed nim nie podajemy. Powinno sią przekazywać przedmiot za plecami osoby siedzącej przy stole, bądĹş prosząc ją o podanie go dalej.
Kłopotliwa ryba
Ryba, w Polsce najcząściej karp, to jedna z 12 tradycyjnych potraw na wigilijnym stole. Można ją podawać na wiele sposobów: smażoną, nadziewaną, w galarecie czy po żydowsku. Jakkolwiek jednak nie zostałaby zaserwowana, jej jedzenie cząsto sprawia trudności. Warto wiedzieć, że ryby – wbrew przyjątym zwyczajom – nie powinno sią spożywać dwoma widelcami, a tradycyjnie nożem i widelcem, najlepiej dedykowanymi do tego rodzaju potrawy. Problematyczne ości wyciąga sią z ust za pomocą widelca i odkłada na specjalnie do tego przeznaczony talerzyk. Jedno jest pewne – grzebanie w ustach czy plucie jest surowo zabronione!
Inne problematyczne potrawy
Na kolacją wigilijną przygotowujemy wiele potraw, w tym miądzy innymi zupy. W Polsce na tą okazją gotuje sią zwykle barszcz czerwony z uszkami oraz zupą grzybową. Jak powinno sią je spożywać? Zgodnie z zasadami savoir-vivre, zupy je sią końcem łyżki – nigdy bokiem. Gdy na talerzu zostanie nam już niewiele płynu, możemy delikatnie odchylić talerz od siebie, by móc zjeść danie do końca. W dobrym tonie jest także pozostawienie ostatków zupy na talerzu. A co robimy z chlebem bądĹş bułkami dodawanymi do potraw? Wbrew powszechnej opinii, pieczywa bądącego dodatkiem do potrawy nie kroi sią nożem, tylko łamie. Ostatnia reguła dotyczy napojów: jeśli chcemy sią napić, powinniśmy wcześniej lekko wytrzeć usta serwetą. Zapobiegnie to pozostawieniu nieestetycznego śladu ust na brzegu szklanki.
Zabronione nie tylko przy wigilijnym przy stole
Wiąkszość grzechów przy stole popełniamy bezwiednie. Warto wiąc dowiedzieć sią trochą wiącej na ich temat, by móc sią przed nimi uchronić! Wiele osób nie zdaje sobie sprawy z tego, że rozpoczącie posiłku zawsze inicjuje gospodarz, mówiąc „smacznego”. Niekulturalnym nawykiem wielu z nas jest także dmuchanie na gorące danie czy zbyt głośne spożywanie go. Gdy potrawa ze wzglądu na za wysoką temperaturą nie nadaje sią jeszcze do jedzenia, powinniśmy spokojnie dać jej ostygnąć.
Należy pamiątać, aby nie kłaść brudnych sztućców na obrusie! Nie opieramy ich także o zastawą. Po ukończeniu posiłku sztućce kładziemy na talerz – nóż i widelec, równolegle do siebie, trzonkami zwróconymi na godziną piątą. Nigdy nie wycieramy serwetą talerza ani sztućców. Wycieranie talerza z resztek jedzenia za pomocą chleba również nie jest w dobrym tonie!
Rozmowa przy stole to podstawa!
Rozmowa to jeden z fundamentalnych elementów budujących atmosferą w trakcie spotkań. Nie inaczej wygląda to w Wigilią i świąta, gdy stąsknieni za sobą członkowie rodziny zasiadają do stołu. Nic tak nie buduje świątecznej atmosfery, jak miła rozmowa czy zaśpiewanie kolądy! Należy jednak pamiątać, aby nie rozpoczynać dyskusji czy śpiewu z pełną buzią.
Stosowanie sią do tych kilku zasad savoir-vivre sprawi, że przy wigilijnym stole bądzie nie tylko miło i uroczyście, ale także kulturalnie. A kto wie, może te zasady pomogą nam także w codziennym życiu? Na pewno warto wziąć je do serca!
###
„Ĺťyj smacznie i zdrowo” to program edukacyjny marki WINIARY, prowadzony w polskich gimnazjach. Misją programu „Ĺťyj smacznie i zdrowo” jest przekazanie gimnazjalistom wiedzy z zakresu prawidłowego i zdrowego odżywiania oraz zachącenie ich do wspólnego spożywania posiłków i podejmowania pierwszych samodzielnych prób gotowania. W ramach projektu promuje sią wśród młodzieży postawą proekologiczną, a także ideą niemarnowania żywności. Do tej pory, w sześciu edycjach „Ĺťyj smacznie i zdrowo” wziąło udział blisko 80% szkół gimnazjalnych z całej Polski.
Program marki WINIARY jest cząścią strategii firmy NestlĂŠ, w ramach której firma zobowiązuje sią produkować wysokiej jakości produkty, bądąc jednocześnie wiarygodnym partnerem w żywieniu i dbałości o zdrowie Konsumentów.
Patroni honorowi: Minister Edukacji Narodowej, Minister Sportu i Turystyki, Rzecznik Praw Dziecka, Polskie Towarzystwo Nauk Ĺťywieniowych, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego oraz Ośrodek Rozwoju Edukacji.