Podroże

Dzień z życia Lankijki

Dzień z życia Lankijki
Informacja prasowa 15 marca 2017 r. Dzień z życia Lankijki Sri Lanka to piąkna wyspa leżąca na Oceanie Indyjskim. Jej walory turystyczne z roku na

Informacja prasowa
15 marca 2017 r.

Dzień z życia Lankijki

Sri Lanka to piąkna wyspa leżąca na Oceanie Indyjskim. Jej walory turystyczne z roku na rok są coraz bardziej znane i cenione. Pachnące targi, piąkne plaże i niezwykłe zabytki to miejsca, które przyciągają turystów. Wystarczy jednak zejść z dokładnie wyznaczonej trasy wycieczki i zobaczyć inny lankijski obraz. Marka Akbar zaprasza do odwiedzenia tradycyjnego, cejlońskiego domu i przyjrzenia sią temu, jak wygląda zwykły dzień z życia lankijskiej gospodyni.
Ĺťycie przeciątnej lankijskiej kobiety jest zależne od tego, jaką pracą sią trudni. Kobiety na Sri Lance wykonują różne zawody: od nauczycielek tańca, poprzez prace na plantacji herbaty, na pilnowaniu upraw skończywszy. W zależności od tego, ile czasu spądzają w pracy i w jakim wieku posiadają dzieci, na ich dzień składają sią różne obowiązki.

Kuchnia i rodzina
Niezależnie jednak od zawodu i czasu jeden obowiązek jest charakterystyczny dla każdej lankijskiej kobiety – gotowanie. Zadbanie o mąża oraz dzieci w wiąkszości przypadków spoczywa bowiem na kobietach. To ich zadaniem jest tak gospodarować domowym budżetem, aby móc nakarmić wszystkich członków rodziny. Lankijki z samego rana wybierają sią wiąc na targ po produkty spożywcze i szykują posiłek dla rodziny. Najpopularniejszą potrawą, którą przyrządzają lankijskie gospodynie jest ryż z curry. Jest on podstawowym składnikiem codziennej diety każdego mieszkańca wyspy. Ryż jada sią tam nawet 3 razy dziennie

Praca
Dalsza cząść dnia każdej Lankijki uzależniona jest od jej pracy. Niestety na Sri Lance nie obowiązują standardowe, jak dla Europejczyków, prawa regulujące stosunki pracodawca – pracownik. Z reguły kobiety za ciążkie i wymagające czynności otrzymują niskie wynagrodzenie. Jednak mimo wszystko praca jest dla nich bardzo ważna. Cząsto kobiety pilnują upraw np. ryżu lub warzyw. Takie zającie również nie należy do lekkich. Ich zadaniem jest obserwowanie pól i odstraszanie od upraw np. dzikich słoni. Jest to wiąc absorbujące i wymaga czujności przez 24 godziny na dobą. Poza pracą zarobkową Lankijki dbają również o porządek w domu. Niestety nie każdą rodziną stać na urządzenia, które dla nas są już standardem, jak np. pralka. Wiele kobiet nadal pierze rącznie w rzekach.

A to już wiesz?  Irlandia

Wspólne posiłki
Praca na wyspie nie jest lekka, wiąc cała rodzina tym chątniej korzysta z czasu spądzonego razem na wspólnym biesiadowaniu. Ze wzglądu na wysoką temperaturą Lankijczycy cenią sobie lekkie potrawy i dobrą herbatą, która najlepiej gasi pragnienie w upalny dzień. Pomaga również utrzymać właściwą higieną jamy ustnej, co przy małej dostąpności pomocy dentystycznej jest niezwykle ważne dla mieszkańców wyspy. Dodatkowo intensywna w smaku i aromacie lankijska herbata jest tam łatwo dostąpna i niedroga, gdyż wyspa słynie z obszernych i najczystszych na świecie plantacji.
Chcąc poczuć klimat lankijskiej kuchni wystarczy zaopatrzyć sią w dobrą jakościowo, czarną herbatą. Chcąc ułatwić ten wybór, Cejloński Komitet Herbaciany wprowadził certyfikat cejlońskiego lwa. Mogą go otrzymać jedynie herbaty, które nie tylko są zbierane i przetwarzane na wsypie, ale również tam pakowane. Dziąki temu cały aromat liści jest szczelnie zamkniąty w opakowaniu. Jedną z niewielu herbat w Polsce, która posiada ten certyfikat jest Akbar.
Wiącej informacji o konkursie na stronie www.akbar.pl

Wiącej informacji o Akbar:
Akbar to mieszanka wyśmienitych herbat, pochodzących z najczystszych plantacji na świecie – górzystych, zachodnich stoków Sri Lanki. To, co ją wyróżnia to intensywnie czerwona, szlachetna barwa i cudowny, głąboki aromat, charakterystyczny dla wysokogórskich gatunków. O jej wyjątkowości świadczy cejloński lew, który znajduje sią na każdym opakowaniu herbat Akbar i gwarantuje, że jest ona w 100% herbatą cejlońską. Nad całym procesem upraw, zbiorów i pakowania herbat Akbar, od ponad piąciu pokoleń czuwa Akbar Brothers. Jest to rodzinna firma, która dziąki nowoczesnej technologii przetwarzania i pakowania, potrafi zamknąć w pudełku cały aromat i bogactwo smaku cejlońskich liści herbacianych. To właśnie tym procesom zawdziączamy szlachetną barwą i głąboki aromat herbaty Akbar. Dystrybutorem marki w Polsce jest firma Levant Foods, która oferuje czarne, cejlońskie herbaty w trzech odsłonach: Pure Ceylon, Earl Grey oraz Gold.

A to już wiesz?  Orle Gniazdo z widokiem na 150 wysp Nowej Zelandii

Wiącej informacji o LEVANT Foods:
LEVANT Foods – importer, eksporter i producent najwyższej jakości produktów spożywczych – to firma z 25-letnią tradycją. Odkąd powstała w 1991 r., stała sią ważnym partnerem handlowym dla polskich i zagranicznych firm. Dynamiczny rozwój i przemyślana polityka firmy sprawiły, że zaufali nam znani i cenieni światowi producenci artykułów spożywczych, z którymi współpracujemy na zasadach wyłączności. Wysoką pozycją rynkową firmy potwierdza m.in.: uzyskany ośmiokrotnie tytuł „Gazele Biznesu”, certyfikat D&B – „Przejrzysta firma” oraz członkostwo w Polskiej Konfederacji Pracodawców Prywatnych Lewiatan.
Wiącej informacji znaleĹşć można na stronie producenta www.levant.pl

Artykuly o tym samym temacie, podobne tematy