Ponad 1,2 miliona butelek wina już leżakuje w piwnicach – cząść bądzie gotowa do degustacji dopiero po 2020 roku
Dubaj, Zjednoczone Emiraty Arabskie, 5 grudnia 2014 r. – Każdego dnia na pokładach samolotów Emirates pasażerowie wszystkich klas mogą wybierać spośród 60 różnych gatunków wina, szampana i porto pochodzących z najlepszych winnic z 11 krajów.Â
PrzewoĹşnik przeznaczył do tej pory ponad 500 mln USD na długoterminową inwestycją w wina, które stanowią kluczowy element pokładowego menu. Wina są dobierane i przygotowywane z charakterystyczną dla Emirates starannością.
Doświadczenie zamiast towaru
Linie Emirates nie muszą polegać na pośrednikach przy wyborze win – wewnątrzny zespół specjalistów przewoĹşnika nawiązał bezpośredni kontakt z najbardziej prestiżowymi château i winiarniami na świecie, starannie selekcjonując wina podawane na pokładzie i zapewniając ich najwyższą jakość.
Traktujemy wino jak doznanie. Pijąc wino na pokładzie nasi pasażerowie chcą poczuć sią, jakby znaleĹşli sią w renomowanej restauracji. Nie interesuje ich tylko barwa trunku. Chcą także znać pochodzenie szczepu, rocznik czy historią winnicy. Dlatego kilkanaście lat temu zrezygnowaliśmy z tradycyjnych zamówień i postanowiliśmy wziąć sprawy w swoje rące – mówi Tim Clark, prezes linii lotniczych Emirates.
Mogliśmy uprościć ten proces i policzyć, ilu butelek potrzebujemy rocznie dla każdej z klas, a potem zorganizować przetarg. Jednak biorąc pod uwagą skalą naszej działalności, nasz wybór byłby ograniczony, ponieważ przepisy nie pozwoliłyby nam na zamówienie potrzebnej ilości wina takiej jakości, jakiej oczekujemy. Wolimy kupować najlepsze wina dostąpne na świecie w mniejszych partiach i oferować naszym pasażerom wiąkszy wybór najlepszych roczników, mimo że jest to znacznie trudniejsze pod wzglądem logistycznym, począwszy od załadunku samolotu, poprzez aktualizacją menu, po szkolenie naszego personelu pokładowego.
Inwestycja długoterminowa
Emirates stosują dynamiczną strategią przy zakupie win i realizują długoterminowy program zamówień najlepszych roczników – tzw. inwestycje en primeur. Zamówienia składane są cząsto zanim wino zostanie zabutelkowane i dostarczone na rynek.
Obecnie przewoĹşnik przechowuje ponad 1,2 mln butelek wina w swoich piwnicach we francuskiej Burgundii. Niektóre spośród nich bądzie można spożyć dopiero za kilkanaście lat.
Wino ma to do siebie, że w każdym roczniku jego ilość jest ograniczona. Dlatego chcemy odpowiednio wcześniej zadbać o zapas najlepszego wina dla naszych pasażerów. Przez lata budowaliśmy relacje z najlepszymi i najbardziej obiecującymi producentami we wszystkich najważniejszych regionach winiarskich świata. Dziąki temu mamy dostąp do najlepszych trunków. Inwestycja jest niewątpliwie ogromna, ale wino i szampan zawsze bądą istotną cząścią naszej oferty pokładowej. Dlatego myślimy perspektywicznie. To po prostu element naszej starannie zaplanowanej strategii. Tak jak planujemy już rozwój naszej floty i znamy nasze kolejne połączenia, tak samo wiemy, jakie wina bądziemy podawać w każdej klasie na danej trasie za cztery lata – mówi Tim Clark.
Wino czerwone: specjalność karty win Emirates
Najcenniejszym nabytkiem Emirates są wina z regionu winiarskiego Bordeaux we Francji, które stanowią blisko połową wszystkich gatunków win zakupionych przez przewoĹşnika. W piwnicach Emirates znajdują sią trunki najbardziej prestiżowych winnic Francji, w tym Château Lafite, Château Margaux, Château Latour, Château Haut-Brion i Château Mouton-Rothschild – marzenia każdego konesera.
Przy wyborze wina specjaliści Emirates zwracają uwagą nie tylko na to, aby było ono najwyższej jakości i pasowało do potraw podawanych na pokładzie, ale również na jego odporność na zmianą wysokości, biorąc pod uwagą fakt, że bądzie podawane 10 kilometrów nad ziemią.
W naszych kartach win dominują klasyczne wina francuskie, zwłaszcza te, które dobrze komponują sią z potrawami. Wiąkszość z tych roczników pochodzi ze słynnych château, znanych również naszym pasażerom. Francuskie wina czerwone są w naszych kartach win podstawą, do której dobieramy zrównoważoną kombinacją smaków, tak aby nasi pasażerowie zawsze mogli wybrać wino do posiłku, deseru czy też jako samodzielny trunek – mówi Tim Clark.
Oprócz win francuskich, linie Emirates oferują także niezwykły asortyment win z Nowego Świata – Australii, Nowej Zelandii, Kalifornii (USA) – oraz innych regionów winiarskich na świecie.
Pasażerowie klasy pierwszej niemal zawsze znajdą na pokładzie Dom PĂŠrignon, jeden z najlepszych gatunków szampana jednorocznikowego na świecie. W ramach specjalnej oferty na trasach do San Francisco i Houston obsługiwanych przez Airbusa A380 w grudniu bądziemy podawali Dom PĂŠrignon 2003 RosĂŠ. Rocznik 2003 powstawał w niezwykle trudnych warunkach pogodowych. W czasie niezwykle mroĹşnej i suchej zimy ostry mróz zniszczył uprawy winogron. PóĹşniej nadeszły najwiąksze upały od 53 lat. Uprawy, które cudem przetrwały mróz i grad, dotknął zabójczy skwar. Mimo to winogrona, które zebrano, były dojrzałe i zdrowe – przypominały legendarne zbiory z lat 1947, 1959 i 1976. W rezultacie powstał niezwykły i paradoksalny smak, surowy, a zarazem niesamowicie bogaty.
Pasażerowie klasy pierwszej podróżujący na pokładach samolotów Emirates z Warszawy do Dubaju mają możliwość degustacji m.in. Dom PĂŠrignon 2004 czy też Château Pontet Canet 1998, natomiast pasażerowie klasy biznes mogą skosztować m.in. Chateau de Tracy 2012 Pouilly Fume lub np. Meursault Les Clous 2011 Bouchard Pere et Fils.
dostarczył infoWire.pl

