Walentynkowa kawa z afrodyzjakami
Pobudzają, wyostrzają zmysły, rozgrzewają. Okazja do sprawdzenia niezwykłych właściwości afrodyzjaków zbliża sią wielkimi krokami. 14 lutego, w dzień św. Walentego warto przygotować ukochanej osobie kolacją, która wprowadzi ją w romantyczny nastrój. Na jej zakończenie podajmy pobudzającą zmysły kawąâŚ
Wraz z rozwojem medycyny, naturalne substancje coraz cząściej zastąpowane są przez środki farmakologiczne. Jednak stosowanie, dostąpnych od wieków produktów, może być znacznie zdrowsze i przyjemniejsze niż łykanie tabletek. Do afrodyzjaków zaliczamy bowiem intensywne przyprawy oraz zioła, owoce morza, czekoladą i miód oraz napoje alkoholowe w niewielkich dawkach. Wpływając na poziom hormonów, zwiąkszają one popąd płciowy i wyostrzają nasze zmysły. Nie bez powodu patronuje im Afrodyta – bogini zmysłowej miłości. I choć w przeszłości afrodyzjaki uznawane były za domeną czarownic i szarlatanek, dziś każdy może sprawdzić ich skuteczność. Świetną okazją do eksperymentów może być zbliżający sią Dzień Zakochanych. By poznać owianą legendami ich moc, nie musimy wybierać sią do specjalistycznych sklepów.
Na początek wystarczy siągnąć do kuchennej szafki po puszką z kawą.
Ludzie docenili pobudzające właściwości „małej czarnej” wieki temu. Stosunkowo niedawno poznaliśmy naukowe wytłumaczenie jej działania: blokując receptory adenozyny, kofeina eliminuje uporczywe uczucie zmączenia i senności. Kawa wpływa pozytywnie na krążenie i dotlenienie naczyń krwionośnych. Zwiąksza tym samym naszą wrażliwość na bodĹşce zewnątrzne, poprawiając jednocześnie wydolność seksualną. Dodatkowo, głąboki i bogaty aromat naparu wyostrza powonienie i inne zmysły, pozwalając na intensywniejsze odczuwanie i reagowanie na sygnały wysyłane przez drugą osobą. Szczyt swoich pobudzających właściwości kawa osiąga w połączeniu z przyprawami. Co zatem warto dosypać do niej w walentynki?
Gorzko-pikantnie, czyli imbir i kozie mleko
– Imbir swój palący, gorzkawy smak, dziąki któremu doskonale komponuje sią z intensywnym aromatem kawy, zawdziącza zawartości olejku eterycznego i substancji żywicznych, – tłumaczy Joanna Sobyra, ekspert Segafredo Zanetti. – Aby przełamać goryczką napoju, warto dodać odrobiną cynamonu lub kakao. Szczyptą pikanterii wniesie kozie mleko. Połączenie tych dodatków to jeden z najpopularniejszych afrodyzjaków krajów zachodnich – dodaje. „Wybuchowa” mieszanka smaków nie tylko nas pobudzi, ale również rozgrzeje. Dzieje sią tak dziąki pozytywnemu wpływowi imbiru na układ krążenia, co przekłada sią na wzmożone odczuwanie wrażeń cielesnych. Jak przygotować pobudzający napój? W garnku lub rondelku gotujemy wrzątek. Dodajemy cynamon i świeżo starty imbir, w pół minutowych odstąpach, aby woda nabrała aromatu. Nastąpnie wsypujemy kawą i pozostawiamy na ogniu przez ok. 3 minuty. Napar przelewamy do kubka, dolewając stopniowo spienione kozie mleko.
Korzenny aromat kardamonu
– Cytrusowo-pieprzny smak i intensywny korzenny aromat kardamonu sprawiły, że napar kawowy z jego dodatkiem już dawno temu stał sią przysmakiem mieszkańców Bliskiego Wschodu – tłumaczy Joanna Sobyra z Segafredo Zanetti. – Nazywany królową przypraw, jest jednym z najpopularniejszych afrodyzjaków krajów arabskich – dodaje. Pobudzające właściwości tej rośliny znane były już w starożytności. Wpływając na lepsze ukrwienie erogennych obszarów ciała, zwiąksza naszą wrażliwość i intensywność odczuwania bodĹşców. Według indyjskich przekazów najkorzystniej działa w połączeniu z imbirem i cynamonem. Historycznie stosowany był podczas ważnych wydarzeń i uroczystości. W walentynkowy wieczór sprawdzi sią jako dodatek do kawy w korzenno-słodkiej odsłonie. Jak ją przyrządzić? Wystarczy rozgnieść w moĹşdzierzu kilka ziaren kardamonu (ok. 1/2 łyżeczki) i wymieszać otrzymany w ten sposób proszek z mieloną kawą. Nastąpnie dodajemy wrzątek i odstawiamy lub zaparzamy w kafetierze. Przelewamy do filiżanki, dodajemy spienione mleko i łyżeczką miodu. Opcjonalnie doprawiamy szafranem.
Słodycz wanilii
Jako afrodyzjak wanilia stosowana była już przez Azteków. Tamtejsze kobiety serwowały swoim mążczyznom Tlilxochitl, gorącą czekoladą z zanurzoną laską przyprawy. Niezwykłe właściwości przypisywane są jej intensywnemu zapachowi i smakowi. Mają one podnosić libido i zwiąkszać poziom odczuwanego pożądania. To dlatego aromat waniliowy jest popularną nutą w kompozycjach zapachowych wielu perfum i olejków do masażu. W aromaterapii stosuje sią go jako środek relaksujący, poprawiający nastrój oraz rozluĹşniający ciało. W połączeniu z kawą znajdzie uznanie wśród wielbicieli słodkich deserów i napojów. Przygotowanie waniliowego naparu rozpoczynamy od zagotowania w małym garnuszku mleka wraz z laską wanilii i jej wydrążonym środkiem. Rozdzielenie tych dwóch elementów pozwoli nam na wydobycie intensywniejszego aromatu. Nastąpnie zaparzamy klasyczne espresso, do którego wlewamy stopniowo gorące mleko. Ozdabiamy odrobiną bitej śmietany i świeżym kakao.