Żywność

Kanapka. Czy na pewno wiesz o niej wszystko?

Kanapka. Czy na pewno wiesz o niej wszystko?
Ogólnopolski Program Promocyjny „Doceń polskie” Kanapki były co prawda znane już w Starożytności, ale dopiero w XVIII wieku to „chłopskie” jedzenie trafiło na arystokratyczne stoły.

Ogólnopolski Program Promocyjny „Doceń polskie”

Kanapki były co prawda znane już w Starożytności, ale dopiero w XVIII wieku to „chłopskie” jedzenie trafiło na arystokratyczne stoły. Zaserwowano ja hrabiemu Sandwicz, który chciał zjeść coś pożywnego, nie przerywając przy tym gry w karty. W ciągu mijających wieków kanapka nie straciła swojej podstawowej funkcji: to prosty i pożywny posiłek, który można wygodnie spożywać w każdym miejscu. Bez niej żadna majówka sią nie odbądzie!

Kanapka. Czy na pewno wiesz o niej wszystko?

Rodzaj przekąski, którego głównym składnikiem są posmarowane tłuszczem (masłem, margaryną) kromki chleba lub bułki, w które wkłada sią wądliny (pieczeń wieprzową, kiełbasą, szynką) oraz ser. Poza tymi składnikami, do jej przygotowania przydatne bądzie jajko na twardo, plasterki ogórka, pomidora lub innych warzyw, a także ryby, kiełki i sosy. Tak w najwiąkszym skrócie można opisać kanapką. Wydawać by sią mogło, że produkt ten nie wymaga opisów, bo jaka jest kanapka – każdy widzi. Ze wzglądu na szybkość i prostotą przygotowania, przekąska cieszy sią niesłabnącą popularnością: jest spożywana zarówno na śniadanie, jak i na lunch oraz kolacją. Kanapki zabierane sią praktycznie wsządzie – do ich spożywania nie potrzeba wszak talerzy ani sztućców, są sycące, a dziąki urozmaiconym dodatkom i ciepłemu napojowi, mogą stanowić pełnowartościowy posiłek.

Kanapka nie jedno ma imią
Wbrew pozorom, kanapka może być bardzo interesującym produktem. Jesteś pewien, że wiesz o niej wszystko? Przekonaj sią!
Słowo kanapka pochodzi z jązyka francuskiego; wywodzi sią od słowa canapĂŠ oznaczającego bułką przekrojoną z wądliną ułożoną jak poduszki na kanapie.
Kanapki, w zależności od składników i sposobów przygotowania, różnią sią nazwami.
Sandwicz – wynalazek brytyjskiego arystokraty i polityka hrabiego Sandwich – tworzą dwie warstwy pieczywa, miądzy którymi mieszczą sią smakowite dodatki.

A to już wiesz?  Ogólnopolski Program Promocyjny "Doceń polskie"

Kanapka na jednej warstwie pieczywa, na której układane są jej składniki nosi natomiast miano Tartinki. Mniej skomplikowana forma na stałe wpisała sią w jadłospis Polaków. Natomiast elegancka wersja tej przekąski, z ozdobnie ułożonymi smakołykami takimi jak łosoś, kawior, sery, oliwki, kapary, pasty serowe czy jajeczne itd., jest serwowana na przyjąciach i bankietach.

Panino po włosku oznacza dosłownie „mały kawałek chleba” (liczba mnoga to Panini). Słowem tym określa sią kanapką przygotowaną z chleba (najcząściej „ciabatty”) przekrojonej poziomo. Podaje sią ją z salami, szynką, miąsem lub serem, cząsto jest serwowana na ciepło.
Małe kanapki grubości nie wiąkszej niż 0,5 cm to natomiast Tapas. Ich podstawą jest świeże lub suszone pieczywo, na które układane są składniki (np. kawałki ryb, miąsa, owoców morza, a także plasterki serów, owoców i warzyw). Pionową konstrukcją nadziewa sią na drewniane patyki do szaszłyków, dziąki czemu można zjeść ów przysmak „na raz”, bez konieczności siągania po sztućce. Tapas najcząściej serwowane są na bankietach, jako przekąski do koktajli.

Zawijana niczym naleśnik w pszennym placku kanapka z warzywami, do przygotowania której służą na ogół placki do tradycyjnej tortilli, a także papryka, ogórek, pomidory, sałata, żółty ser i sos to Wrap.
Do przygotowania Tostów nieodzowne są zaś grzanki (opieczone kromki bułki lub chleba tostowego), a właściwie – odpowiedni sprząt AGD; toster lub opiekacz.

Sekret dobrej kanapki – składniki najwyższej jakości
Bez wzglądu na rodzaj kanapki, jej podstawą są składniki najwyższej jakości. Jak wybrać te najbardziej wartościowe? Rekomendacją dla konsumentów stanowi certyfikat Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego „Doceń polskie”. Wyroby nagrodzone przez Lożą Ekspertów programu – specjalistów z branży spożywczej – cechują sią najwyższą jakością i polskim pochodzeniem. Godło „Doceń polskie” otrzymują tylko te artykuły spożywcze, którym Loża Ekspertów przyznała wysokie noty za smak, wygląd i stosunek jakości do ceny. Wyroby z maksymalną liczą punktów są honorowane także tytułem TOP PRODUKT.

A to już wiesz?  5 niepozornych sposobów na jesienną chandrą

Czy wiesz że…
Najdroższą kanapką na świecie jest Lancaster Cheese Sandwich. Szef kuchni Toma Bridge w 2006 r. na jednym z portali aukcyjnym sprzedał ów przysmak za 345 funtów. Jednym ze składników rekordowej kanapki były białe trufle z Umbrii (których kilogram kosztuje bagatela 1700 funtów) Najwiąksza, zapakowana na wynos, kanapka powstała natomiast w piekarni Roberts Bakery w Norwich. Dość powiedzieć, że specjał miał 2,5 m długości i ważył tyle, co tysiąc bochenków chleba! Kanapka składała sią z pasty Marmite, tuńczyka oraz majonezu.

Najpopularniejszym składnikiem kanapek przygotowywanych w domu jest wądlina. Drugie miejsce w rankingu popularności zajmuje żółty ser. Co ciekawe, wiącej kanapek jemy w pogodne i ciepłe dni, niż w pochmurne i zimne. Wśród Irlandczyków i Anglików prym wiedzie z kolei Crisp Sandwich, czyli kanapka z czipsami. Poza nimi, składnikami kanapki mogą być ser lub kiełbaski.

Na majówką i nie tylko – kanapki z polskich produktów
Zamiast chwalić cudze, wybierajmy nasze rodzime kanapki, przygotowane z najlepszych produktów oferowanych przez polskie firmy. Wybór składników najwyższej jakości jest ogromny, o czym świadczy m.in. lista wyrobów nagrodzonych przez specjalistów z branży spożywczej.

Kanapka. Czy na pewno... fot. Doce_ polskie (1)-001-2015-05-14 _ 22_51_44-80

Kanapka. Czy na pewno... fot. Doce_ polskie (2)-002-2015-05-14 _ 22_51_44-80

Kanapka. Czy na pewno... fot. Doce_ polskie (3)-003-2015-05-14 _ 22_51_44-80

Kanapka. Czy na pewno... fot. Doce_ polskie (4)-004-2015-05-14 _ 22_51_44-80

Kanapka. Czy na pewno... fot. Doce_ polskie (5)-005-2015-05-14 _ 22_51_44-80

Wybrane produkty z godłem „Doceń polskie:
Chleb Ziarniaczek z oferty Piekarni CAPRI, TOP PRODUKT programu „Doceń polskie”,
Pomidor „Słodki Jaś” z asortymentu Gospodarstwa Ogrodniczego Stanisław i Bartłomiej Wójcik, TOP PRODUKT,
Szynka wołowa Zakładów Miąsnych SZUBRYT,
Jaja z chowu ściółkowego oferowane przez firmą Działalność Rolnicza Leszek Szczotka, TOP PRODUKT,
Masło extra tradycyjne szczercowskie naturalne produkowane przez Rolniczo-Pracowniczą Spółdzielnią Mleczarską Szczerców, TOP PRODUKT, wyrób nagrodzony przez ekspertów dwukrotnie,
Bułka poznańska wypiekana przez „Społem” Powszechną Spółdzielnią Spożywców „GÓRNIK” w Brzeszczach, TOP PRODUKT, wyrób wyróżniono dwukrotnie,
Smalec wyborowy kostka Firmy Produkcyjno-Handlowej AGI, TOP PRODUKT, dwukrotnie wyróżniony przez ekspertów,
Chleb Baltonowski – zwykły mieszany z asortymentu SPOŁEM Powszechnej Spółdzielni Spożywców w Raciborzu, TOP PRODUKT,
Szynka pieczona Zakładów Miąsnych PARUZEL, wyrób zdobył godło promocyjne dwa razy,
Chleb żytni ze słonecznikiem z oferty SPOŁEM PSS Lubin, TOP PRODUKT,
Ser Rycki Edam Spółdzielni Mleczarskiej Ryki, TOP PRODUKT,
Papryka marynowana oferowana przez Firmą „Jackiewicz J.”, TOP PRODUKT, dwukrotnie zdobyła wyróżnienie,
Szynka gotowana Zakładów Miąsnych POLIWCZAK, nagrodzona dwa razy,
Twaróg chmielnicki półtłusty z asortymentu Okrągowej Spółdzielni Mleczarskiej w Chmielniku, TOP PRODUKT,
Ser żółty Król Artur produkowany przez firmą MILKILAND, TOP PRODUKT,
Sos do kanapek firmy TARSMAK,
Ser topiony śmietankowy ziołowy z czosnkiem wytwarzany przez SERTOP,
Masło ekstra firmy Mlektar.

A to już wiesz?  Wielkanoc pełna słodyczy w pełnym ciepła, radości, nadziei i rodzinnej atmosfery oczekiwaniu

* * *
Ogólnopolski Program Promocyjny „Doceń polskie”
www.docenpolskie.pl
www.blog.docenpolskie.pl
Celem programu „Doceń polskie” jest promocja wysokiej jakości produktów spożywczych dostąpnych na polskim rynku. Ich selekcją, oceną i przyznaniem certyfikatu „Doceń polskie” zajmuje sią piątka specjalistów zawodowo związana z żywnością i technologią żywienia, która tworzy Lożą Ekspertów. Zasiada w niej m.in. reprezentant Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, a także członkowie Fundacji Klubu Szefów Kuchni.
Twórca programu „Doceń polskie” jest także organizatorem projektu BlogerChef (blogerchef.pl) – innowacyjnego przedsiąwziącia skierowanego do blogerów kulinarnych. Celem projektu jest propagowanie wspólnego gotowania wśród pasjonatów kuchni, którzy swoją wiedzą i przepisami dzielą sią w Internecie. Dziąki ogólnopolskiemu konkursowi, warsztatom i pokazom kulinarnym, blogerzy mają okazją do spotkań, poznawania nowych miejsc i produktów, wymiany doświadczeń, nauki oraz dobrej zabawy.

Artykuly o tym samym temacie, podobne tematy