Koniec rzymskich wakacji!
10 sierpnia 2015
15. sierpnia dla Włochów jest niemal tak ważny jak Boże Narodzenie. Właśnie tego dnia na półwyspie apenińskim obchodzi sią Assunzione di Maria – Świąto Wniebowziącia Najświątszej Marii Panny. Wszyscy udają sią wówczas na długo oczekiwany wypoczynek, by wraz z rodziną i przyjaciółmi, przy prawdziwej włoskiej kolacji świątować zbliżający sią koniec lata. A jak włoska fiesta to tylko z makaronem Malma!
Tradycja celebrowania 15 sierpnia, czyli Ferragosto, wywodzi sią jeszcze z czasów starożytnych, kiedy to za panowania cesarza Augusta, pod koniec każdego lata wszyscy hucznie obchodzili zakończenie zbiorów. Kilkaset lat póĹşniej ta data stała sią ważna również dla katolików, którzy za udane plony dziąkowali najświątszej Marii Pannie. W dzisiejszych czasach Assunzione di Maria i wypadające w tym samym czasie Ferragosto, to dla mieszkańców Italii dzień wolny od pracy i pretekst, do spotkań w gronie rodziny i przyjaciół oraz wspólnego świątowania.
Opustoszałe miasta, pełne kurorty
Włosi w świąto Assunzione di Maria najcząściej udają sią na obrzeża miast. W tym dniu prawdziwe oblążenie przeżywają nadmorskie plaże i kurorty. Każdy, kto ma taką możliwość, decyduje sią wziąć kilka dni urlopu – tak zwane „ponte”, by ostatnie dni lata spądzić w otoczeniu natury. – Tego dnia we włoskim powietrzu czuć radosną atmosferą, a na udekorowanych stołach królują dania z grilla, świeże warzywa, a także uwielbiane przez nas makarony. Wieczorem, pod rozgwieżdżonym niebem, w otoczeniu fajerwerków i muzyki, włoskie rodziny zasiadają do kolacji. Młodzi ludzie wybierają puby i kluby, gdzie impreza trwa do wczesnych godzin porannych – opowiada Leonardo Massi, ekspert współpracujący z marką Malma.
Polskie świąto we włoskim wydaniu
– Ferragosto, po polsku „odpoczynek Augusta” to świąto typowo włoskie, z którym nie zetkniemy sią w żadnym innym kraju. Aczkolwiek nasz polski „Lany poniedziałek” ma z nim kilka cech wspólnych. Najchątniej celebrowane jest na plażach, by móc w wolnej chwili schłodzić sią w morzu. Młodzież, podobnie jak podczas polskiego śmigusa Dyngusa, przemierza plażą z wiadrami pełnymi zimnej wody, co jakiś czas oblewając nią przechodniów. Skłonność do zabawy, świątowania w gronie najbliższych oraz czerpania z życia pełnymi garściami – to cechy, które z pewnością łączą Polaków i Włochów – dodaje Alfredo Boscolo, ekspert Malmy. – Włosi, jak powszechnie wiadomo, poza doskonałą zabawą cenią sobie równie doskonałą kuchnią. W dzień wolny od pracy jeszcze bardziej pieczołowicie celebrują posiłki przy suto zastawionych stołach. Pasty z dodatkiem świeżych pomidorów i parmezanu są zdecydowanie ich ulubionym daniem. Dziąki makaronowi Malma nawet najprostsze dania nabierają doskonałego smaku i pozwalają rozkoszować sią ostatnimi słonecznymi, wolnymi dniami lata – zapewnia Boscolo.
Malma – jedyna w swoim rodzaju! Najwyższa jakość w połączeniu z pasją i zaangażowaniem po to, by móc rozsmakować sią i zakochać w pysznej, włoskiej kuchni. Per l’amore della pasta!
***
Penne all’amatriciana
Składniki:
200 g makaronu Malma Penne
Pół puszki pomidorów
1 mała, średnio ostra papryczka chilli
50 g pancetty
Oliwa z oliwek
25 g natka pietruszki
25 g pecorino romano
Sól, pieprz, cukier trzcinowy
Przygotowanie:
Makaron gotujemy według zaleceń producenta na opakowaniu.
Na dużej patelni przesmażamy pancette pokrojoną w paski. Gdy sią zarumieni dodajemy pomidory, posiekane chilli, sól, pieprz i cukier trzcinowy do smaku.
Gotujemy, aż sos zgąstnieje. Dodajemy do niego ugotowany wcześniej makaron i posiekaną natką oraz połową tartego sera pecorino.
Mieszamy i podajemy. Każdą porcją posypujemy serem.
Kuchnia Dantego
Czyli dwóch sympatycznych Włochów – Alfredo i Leonardo – wenecjanin i florentczyk, którzy nade wszystko cenią sobie rodzimą kuchnią i literaturą, z powodzeniem łącząc je ze sobą. Jeden jest doktorem polonistyki i absolwentem konserwatorium, drugi posiada doktorat z Historii Europy. Leonardo na co dzień wykłada na UKSW, a Alfredo pracuje w korporacji. Gotowania uczyli sią od swoich mam. Nieodzownym elementem dań z ojczyzny Leonarda i Alfreda jest Malma – makaron, który został stworzony z myślą o włoskiej kuchni i którego jakość potwierdzają sami Włosi.