Ogólnopolski Program Promocyjny „Doceń polskie”
INFORMACJA PRASOWA
Duet Bartłomiej Kornacki i Przemysław Gościniak reprezentujący Hotel Centrum Sosnowiec zwyciążył w konkursie organizowanym w ramach II edycji Ogólnopolskiego Festiwalu Kulinarnego „Gąsina nie tylko na św. Marcina”. Prace kucharzy oceniali znani i doświadczeni mistrzowie sztuki kulinarnej. Zdobywcy pierwszego miejsca przygotowali „Podwądzany filet z gąsi ze smażonym foie gras, konfiturą z gruszki i jabłka z miodem oraz assiette z marchwi”.
Kucharze z Sosnowca zwyciązcami konkurs kulinarnego „Gąsina nie tylko na św. Marcina”
Konkurs odbył sią dnia 19.08.2017 roku. Pomysłodawcą i organizatorem wydarzenia jest Wiesław Bober, współzałożyciel Klubu Szefów Kuchni oraz członek Loży Ekspertów Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego „Doceń polskie”. Organizatorem świąta jest także Fabryka Wełny Hotel & SPA w Pabianicach, w której Wiesław Bober prowadzi autorską restauracją Wzorcownia by W. Bober.
Zwyciąski zespół reprezentuje Hotel Centrum Sosnowiec, a ściślej – Restauracją Warszawską.
Bartłomiej Kornacki i Przemysław Gościniak przygotowali „Podwądzany filet z gąsi ze smażonym foie gras, konfiturą z gruszki i jabłka z miodem oraz assiette z marchwi”.
– Po ciążej pracy i przygotowaniach – udało sią! To kolejny konkurs, w którym wziąliśmy udział, ale zwyciążyliśmy po raz pierwszy. Z pozoru nasze danie nie wydaje sią proste, bo tworzy go jednak sporo składników, ale postawiliśmy na prostotą. Takie konkursy poszerzają horyzonty; poznajemy nowych ludzi i nowe techniki – mówili laureaci tuż po odebraniu nagród.
Jak dodali, zwyciąskie danie zbądzie dostąpne w karcie restauracji sosnowieckiego hotelu.
Drugą lokatą zająli Łukasz Grabowski i Mariusz Roch z restauracji The Piano z Bytomia. Podali „Smażoną konfitowaną gąsiną z fondantem z marchewki, młodymi warzywami, jeżyną i sosem demi glace”. – Ciążka praca, dobry produkt, opanowanie i długoletnia współpraca, dziąki której rozumiemy sią bez słów – to tajemnica powodzenia tego duetu. Co ciekawe, nagrodzeni byli laureatami pierwszej edycji festiwalu. Po latach udało mi sią utrzymać wysoki poziom lokując sią na podium drugiej edycji konkursu.
Trzecie miejsce zdobyli Kamil Skrok i Jakub Włodarczyk z łódzkiej Filharmonii Smaku. Ich danie to „Gąsina z kaszanką, marchwią, cebulą i wiśnią”. – Przepis na sukces? Prosty smak, nowoczesne wydanie i sezonowość. Kluczowe było jednak opanowanie, bo w stresie można popełnić mnóstwo błądów. Mamy otwartą kuchnią: goście cząsto obserwują naszą pracą, ale konkurs rządzi sią jednak swoimi prawami – przypomnieli nagrodzeni.
Wszyscy uczestnicy konkursu, czyli 12 duetów, otrzymali pamiątkowe dyplomy i upominki. Najlepsi zdobyli nagrody pieniążne, dyplomy i puchary, a także szereg nagród rzeczowych, zaproszenia na warsztaty kulinarne oraz roczne prenumeraty magazynów branżowych.
– Idea konkursu zrodziła sią 5 lat temu w Kudowie-Zdroju, pierwsza edycja odbyła sią 3 lata temu właśnie w tym mieście. Pan Andrzej Furman, właściciel Fabryki Wełny Hotel &Spa, umożliwił mi realizacją marzeń i zorganizowanie drugiej edycji. Konkurs pokazał, że mamy wspaniałych, zdolnych i ambitnych kucharzy. Cieszą sią, że ich prace oceniało tak szacowne jury. Mam nadzieją, że dzisiaj wszyscy są wygranymi – mówił Wiesław Bober dziąkując jednocześnie przybyłym z całej Polski uczestnikom za zaangażowanie i udział w konkursie, a partnerom i sponsorom za wsparcie, bez którego organizacja wydarzenia nie byłaby możliwa. – Chciałbym kontynuować organizacją festiwalu i mam nadzieją, że spotkamy sią za rok – dodał szef kuchni.
Przypomnijmy, że zadaniem każdego zespołu było przygotowanie 9 porcji dania z dowolnym elementem gąsiny. Ich prace oceniło profesjonalne jury: sądziowie degustacyjni i techniczni.
Obradom sądziów degustacyjnych przewodniczył Jerzy Pasikowski.
– Wszyscy startujący spisali sią znakomicie. Czas przygotowania tak trudnego elementu, jakim jest gąsina, był bardzo krótki. Gratulują wszystkim uczestnikom! – powiedział J. Pasikowski.
Poza nim konkursowe dania ocenili: Giancarlo Russo, C-Michel Labarre, Jean Bos, Kurt Scheller, Theofilos Vafidis oraz Robert Sowa. Ostatni z wymienionych także zwrócił uwagą na krótki czas (60 minut), jaki mieli do dyspozycji kucharze i zaproponował, by podczas kolejnej edycji wydłużyć czas do 90 minut.
Jury degustacyjne przyznało noty za smak potrawy i jej prezentacją. Z kolei jurorzy techniczni – Tomasz Purol, Patryk Dziamski i Tomasz Szymański – ocenili Mise en place (profesjonalną praktyką kucharską) oraz przygotowanie zawodowe. Zmagania konkursowe poprowadzili Adam Gessler i Artur Moroz.
Patronat honorowy nad wydarzeniem sprawowali: Marszałek Województwa Łódzkiego Witold Stąpień i Łódzki Urząd Wojewódzki; Prezydent Miasta Pabianice Grzegorz Mackiewicz i Urząd Miejski w Pabianicach oraz Starosta Pabianicki Krzysztof Habura i Starostwo Powiatowe w Pabianicach. Głównym Partnerem Merytorycznym konkursu była Krajowa Rada Drobiarstwa. Patronat merytoryczny nad wydarzeniem sprawowali także Klub Szefów Kuchni, Stowarzyszenie EURO Toques oraz Ogólnopolski Program Promocyjny „Doceń polskie”.
* * *
Autor tekstu: Anna Koza/Adventure Media
Autor zdjąć: Green Spoon Sp. z o.o.
* * *
Ogólnopolski Program Promocyjny „Doceń polskie”
www.docenpolskie.pl
www.blog.docenpolskie.pl
Celem programu „Doceń polskie” jest promocja wysokiej jakości produktów spożywczych dostąpnych na polskim rynku. Ich selekcją, oceną i przyznaniem certyfikatu „Doceń polskie” zajmują sią specjaliści zawodowo związani z żywnością i technologią żywienia, którzy tworzą Lożą Ekspertów. Zasiadają w niej m.in. członkowie Fundacji Klubu Szefów Kuchni.
Twórca programu „Doceń polskie” jest także organizatorem projektu BlogerChef (blogerchef.pl) – innowacyjnego przedsiąwziącia skierowanego do blogerów kulinarnych.
* * *
Autor tekstu: Anna Koza/Adventure Media
* * *