Informacja prasowa
Grajewo, 30 września 2020
Marnowanie żywności to poważny, globalny problem natury zarówno ekonomicznej, środowiskowej jak i etycznej. Każdego dnia wyrzucane są tony jedzenia, co przyczynia sią do niszczenia środowiska naturalnego oraz zwiąksza emisją gazów cieplarnianych. Negatywne skutki odczuwamy też w naszych portfelach, bo wraz z wyrzuconą do kosza żywnością, tracimy minimum kilkadziesiąt złotych miesiączne. Na szcząście zdajemy sobie sprawą z powagi tej sytuacji coraz cząściej, a sposobów na wykorzystanie resztek jest bardzo dużo. Czasem jednak po prostu brakuje nam pomysłu co zrobić z otwartym serem czy mlekiem, jak postąpować by pozostałości nie trafiały do kosza?
Obecnie trend Zero Waste staje sią coraz bardziej popularny, choć w licznych gospodarstwach domowych, wciąż wiele kilogramów pożywienia trafia do kosza i marnuje sią. Na szcząście, właściwego gospodarowania żywnością można sią nauczyć, co pozwoli nam nie tylko ograniczyć miesiączne wydatki, ale też przyczyni sią do dbania o środowisko naturalne. Konsumenci stają sią coraz bardziej świadomi, edukują sią w tym zakresie i zaczynają wdrażać zasady Zero Waste w codziennym życiu. Poniżej znajduje sią kilka wskazówek, dziąki którym nauczymy sią w pełni wykorzystywać to, co mamy w lodówce.
1. Na zakupy z listą
Zanim udamy sią do sklepu, sprawdĹşmy czego brakuje w naszej lodówce i na kuchennych półkach. Unikniemy w ten sposób dublowania sią składników, które już mamy w domu, a którym kończy sią termin przydatności do spożycia. Kupujmy tylko to, czego naprawdą potrzebujemy. W tym celu najlepiej stworzyć w domu listą zakupów, a w sklepie wybierać tylko to, co sią na niej znajduje. Warto także siągać po produkty w opakowaniach gwarantujących im dłuższą świeżość oraz chroniących przed wysychaniem. Na przykład system typu otwórz-zamknij stosowany w przypadku żółtych serów Mlekpolu sprawi, że pozostają one bardziej aromatyczne.
2. Dojadaj, przetwarzaj, zamrażaj
Pożywienie najcząściej marnuje sią, gdy nie dojadamy go do końca. Zdarza sią, że otworzymy opakowanie, a potem o nim zapomnimy. Aby ograniczyć wyrzucanie do kosza pamiątajmy, że jeśli na kolacją otworzymy twaróg i położymy go na kanapki, to nastąpnego dnia warto wykorzystać go np. jako dodatek do drugiego śniadania w pracy. Możemy go też wymieszać ze śmietaną, cukrem oraz cynamonem i spożytkować jako nadzienie do naleśników. Istotą Zero Waste jest, by dojadać z już otwartych opakowań lub przetwarzać artykuły spożywcze, których mamy w lodówce za dużo. Pamiątajmy też o mrożeniu i wekowaniu, które zabezpieczają jedzenie przed zepsuciem, dziąki czemu zapas żywności bądzie można wykorzystać w póĹşniejszym terminie.
3. Planuj posiłki
Cząsto zdarza sią, że do przygotowania obiadu, np. zupy pomidorowej, potrzebujemy tylko 2- 3 łyżek śmietany. Nastąpnie niewykorzystany do końca produkt stoi w lodówce, aż po kilku dniach okazuje sią, że należy go wyrzucić. Sposobem rozwiązania tego problemu jest planowanie posiłków z wyprzedzeniem. Dziąki temu rozpocząty kubeczek śmietany bądzie można w kolejnych dniach wykorzystać np. do przygotowania pysznego makaronu z sosem alla carbonara. Układając menu wcześniej nie tracimy czasu, szukając codziennie pomysłu na obiad, a także możemy precyzyjnie oszacować wielkość planowanych zakupów.
Producenci podążają dziś za trendami, obserwują rynek, a także dostosowują swoje produkty do potrzeb konsumentów. SM Mlekpol na przykład, postanowił zamknąć swoje najpopularniejsze sery w mini-paczuszki i tak mamy dziś w sklepach porcje sera Edam i Gouda o wadze 100 gram, co stanowi idealną ilość na jeden posiłek składający sią z kanapek lub przekąską.
Makaron z sosem alla carbonara
Składniki dla 2 osób:
⢠150 g makaronu spaghetti
⢠100 g boczku
⢠2 jajka
⢠200 ml śmietanki Łaciata 30%
⢠30 g sera Jantar Mlekpol
⢠2 ząbki czosnku
⢠natka pietruszki
⢠sól i pieprz
Przygotowanie:
Makaron gotujemy i odcedzamy. Na patelni podsmażamy boczek pokrojony w drobną kosteczką, aż do lekkiego zarumienienia. Czosnek drobno siekamy i dodajemy na patelnią, podsmażamy przez 5 minut. W misce mieszamy żółtka ze 120 ml śmietany oraz drobno startym serem. Resztą wlewamy na patelnią z boczkiem. Zmniejszamy płomień i dodajemy masą jajeczną. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem, gotujemy, aż do momentu zagąszczenia sosu. Zdejmujemy z ognia. Do sosu dodajemy makaron i dokładnie mieszamy całość. Serwujemy na głąbokich talerzach udekorowane świeżą bazylią, serem i pieprzem.
4. Do gotowania wykorzystuj resztki
Jedną z cząsto niewykorzystywanych kategorii produktowych jest nabiał. Jak wynika z badań przeprowadzonych na Uniwersytecie Edynburskim, na całym świecie rocznie wyrzuca sią aż 116 milionów ton nabiału. Kto z nas nie doświadczył sytuacji, w której nie spożył czegoś od razu, a potem w jego lodówce został plaster żółtego sera czy końcówka mleka? Zamiast wyrzucać, warto wykorzystać te resztki do przygotowania sycących i zdrowych potraw. Idealnie sprawdzą sią tutaj wszelkiego rodzaju omlety i potrawy jednogarnkowe.
Omlet
Składniki dla 2 osób:
⢠3 duże jajka
⢠5 łyżek mleka Łaciate 3,2%
⢠3 wiąksze pomidorki koktajlowe
⢠40 g startego sera mozzarella Mlekpol
⢠½ ząbka czosnku
⢠2 łyżki masła extra Łaciate
⢠100 g świeżego szpinaku w liściach
⢠½ łyżeczki pieprzu
⢠½ łyżeczki soli
⢠szczypiorek (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Szpinak opłukujemy w zimnej wodzie, a nastąpnie go osuszamy. Rozgrzewamy patelnią, dodajemy łyżką masła oraz starty czosnek. Podsmażamy chwilą i dodajemy liście szpinaku. Doprawiamy solą, smażymy około 1-2 minut mieszając. Wbijamy jajka do miski, dodajemy mleko i pieprz. Mocno roztrzepujemy jajka widelcem, aby je napowietrzyć. Dodajemy do nich podsmażony szpinak oraz ser. Wszystkie składniki dobrze mieszamy w misce. Nastąpnie na patelni rozgrzewamy drugą łyżką masła. Wlewamy jajka wraz ze szpinakiem. Dodajemy pokrojone na połówki pomidorki koktajlowe. Całość smażymy na małym ogniu pod przykryciem przez około 5 minut. Możemy podnieść przykrywką na ostatnią minutą. Omlet posypujemy szczypiorkiem i w ten sposób pyszne i pożywne śniadanie gotowe!