Informacje

Kuchnie świata – które z nich warto poznać?

Informacja prasowa Poznań, 16 września 2016 r. Kuchnie świata – które z nich warto poznać? Gotując na co dzień, z reguły po pracy, gdy nie

Informacja prasowa
Poznań, 16 września 2016 r.

Kuchnie świata – które z nich warto poznać?
Gotując na co dzień, z reguły po pracy, gdy nie mamy zbyt wiele czasu, stawiamy najcząściej na tradycją i przepisy, które dobrze znamy. Jednak od czasu do czasu warto urozmaicić swoje menu, wzorując sią na recepturach z różnych zakątków świata. Kuchnia włoska, grecka oraz bliskowschodnia to jedne z najsłynniejszych i najsmaczniejszych kuchni świata, które zdecydowanie warto poznać.
Kuchnie świata to przede wszystkim ogromna różnorodność. Każdy kraj pielągnuje własne tradycje kulinarne, które są przekazywane z pokolenia na pokolenie. Najbardziej popularne i jedne z najsmaczniejszych to kuchnia włoska, grecka oraz kuchnia Bliskiego Wschodu. Różnią sią one pod wzglądem technik kulinarnych, najcząściej wykorzystywanych produktów oraz przypraw. Jeśli chcemy nieco urozmaicić nasze codzienne dania, warto zapoznać sią właśnie z tymi trzema kuchniami świata.

Kuchnia włoska
Jedna z najbardziej cenionych kuchni na całym świecie. Bazuje na dużej ilości przypraw oraz ziół, takich jak bazylia, oregano, kolendra, rozmaryn, czy tymianek. Na całym świcie kojarzona jest z dwoma najpopularniejszymi włoskimi daniami, czyli pastą i pizzą. Słynie również z aromatycznych serów typu parmezan, mozzarella i mascarpone, które spożywa sią w towarzystwie białego wytrawnego wina. Charakterystyczna dla włoskich dań jest także długo dojrzewająca szynka parmeńska, która najlepiej smakuje jako jeden ze składników pizzy. Bazą wielu dań jest wyśmienita oliwa z oliwek oraz świeże warzywa, takie jak pomidory, seler czy karczochy. Menu kuchni włoskiej znane jest również ze specjalności, którymi są owoce morza czy dania rybne. Jeśli chcemy, aby nasze codzienne posiłki były nie tylko pyszne, ale również zdrowe, pełne aromatycznych ziół i przypraw to warto do swojej kuchni wprowadzić włoskie, kulinarne tradycje.

A to już wiesz?  Bezpieczne wakacje z Wartą - gwarancja opieki nad dzieckiem

Kuchnia grecka
Swoją tradycją kuchnia grecka siąga czasów starożytnych. Posiłki przygotowywane według jej receptur przepełnione są świeżymi, głównie regionalnymi warzywami, takimi jak bakłażan, oliwki, sałata, cukinia, papryka, cebula czy fasola. Kuchnia grecka słynie z pysznego sera feta, pasty tzatziki, sałatek na bazie oliwy z oliwek oraz pieczywa, które jest podawane do wiąkszości potraw. W daniach obficie wykorzystywane są owoce morza oraz ryby, a w szczególności morszczuk. Popularnymi potrawami w kuchni greckiej są także placki z cukinii, krem z soczewicy, faszerowane papryki oraz zapiekanka warzywna z sosem beszamelowym. Jest to kuchnia idealna dla wegetarian, ponieważ miąso w tutejszych potrawach jest bardzo rzadko spotykane.

Kuchnia Bliskiego Wschodu
Kuchnia ta uważana jest za jedną z najbardziej barwnych, aromatycznych i wyrazistych w smaku. Ulubionymi składnikami, wykorzystywanymi do przygotowania dań bliskowschodnich, są rośliny strączkowe, takie jak soczewica, bobik czy cieciorka. Wśród miąs królują przede wszystkim jagniącina oraz baranina. Wyjątkowy smak tworzą zioła oraz przyprawy, których nie może zabraknąć w żadnym przepisie. Do potraw cząsto dodawany jest kardamon, kminek, kolendra, cynamon, kurkuma, ziele angielskie, imbir oraz gałka muszkatołowa. Bardzo popularna jest tutaj pasta z ciecierzycy i sezamu nazywana hummusem. Równie cząsto spożywana jest baba ghanoush, inaczej pasta z bakłażana oraz falafel, czyli kotleciki, które przygotowywane są z ciecierzycy lub bobiku.

Kuchnie świata to bogactwo kulinarnych inspiracji. Poznanie trzech najpopularniejszych: włoskiej, greckiej oraz bliskowschodniej, pozwoli nam odkryć nowe, nieoczekiwane połączenia smakowe, które rozbudzą naszą kulinarną wyobraĹşnią. Poszukując składników do przygotowania bliskowschodnich dań, warto siągnąć po produkty marki Jasmeen. Najwyższej jakości składniki oraz tradycyjne receptury gwarantują ich wyjątkowy i niepowtarzalny smak. Jasmeen to przede wszystkim wyśmienite pasty (baba ghanoush, hummus, tahina), tradycyjne chałwy (waniliowa i z pistacjami), a także warzywa – gotowana cieciorka i bobik, dziąki którym przygotujemy prawdziwie orientalne dania. Bliżej kuchni śródziemnomorskiej możemy znaleĹşć sią z kolei dziąki marce Sandrini. Jej oferta bazuje na produktach takich jak: oliwa z oliwek, olej z pestek winogron, olej z ryżu czy klasyczne oliwki. ZnaleĹşć je można miądzy innymi w internetowym sklepie www.sklep.smacznego.pl.

A to już wiesz?  Ochrona danych osobowych podczas głosowania - komentarz

Dodatkowe informacje
Jasmeen to produkty kuchni orientalnej, pochodzące głównie z Libanu, kraju który jest kolebką kuchni bliskowschodniej. Najwyższej jakości składniki oraz tradycyjne receptury pozwoliły zachować ich wyjątkowy i niepowtarzalny smak. Jasmeen to przede wszystkim wyśmienite pasty (baba ghanoush, hummus, tahina), tradycyjne chałwy (waniliowa i z pistacjami), a także warzywa – gotowana cieciorka i bobik, dziąki którym przygotujemy prawdziwie orientalne dania.
LEVANT Foods – importer, eksporter i producent najwyższej jakości produktów spożywczych – to firma z 25-letnią tradycją. Odkąd powstała w 1991 r., stała sią ważnym partnerem handlowym dla polskich i zagranicznych firm. Dynamiczny rozwój i przemyślana polityka firmy sprawiły, że zaufali nam znani i cenieni światowi producenci artykułów spożywczych, z którymi współpracujemy na zasadach wyłączności. Marki w portfolio LEVANT to m.in.: Ahmad Tea London, Kuhne, Sandra (przetwory owocowe i warzywne), Sandrini (produkty kuchni śródziemnomorskiej), Adriana, Siblou (ryby i owoce morza), Champion (dodatki do kawy i herbaty), Splendor (owoce i warzywa w puszkach).
Wysoką pozycją rynkową firmy potwierdza m.in.: uzyskany ośmiokrotnie tytuł „Gazele Biznesu”, certyfikat D&B – „Przejrzysta firma” oraz członkostwo w Polskiej Konfederacji Pracodawców Prywatnych Lewiatan.
Wiącej informacji znaleĹşć można na stronie producenta www.levant.pl

Artykuly o tym samym temacie, podobne tematy