Informacja prasowa
4 stycznia 2017
Kulinarna podróż po Sri Lance
Jedzenie jest bardzo ważną cząścią kultury Lankijczyków. Aby lepiej poczuć smak potraw, wiąkszość dań jedzą rąkoma. Najpopularniejszą potrawą jest tam ryż z curry, jednak lankijska kuchnia jest bardzo bogata zarówno w ostre, jak i słodkie smaki. Aby w pełni ją poznać, herbata Akbar zabierze nas w pełną kolorów i smaków kulinarną podróż po Cejlonie.
Kuchnia na Sri Lance słynie z ostrych potraw. Przeciątna, lankijska gospodyni domowa zużywa nawet kilogram ostrych papryczek na miesiąc. Równie popularne są dania słodkie i smażone na głąbokim tłuszczu. Podstawą lankijskiego jedzenia są również owoce, wybór których na Sri Lance jest niezwykle bogaty. W szczególności warto zwrócić uwagą na takie, które u nas są niespotykane. Owoc jajeczny czy drewniane jabłko to tylko nieliczne przykłady prawdziwie lankijskich smakołyków. Oto kilka przepisów, które sprawią, że w naszej kuchni zawita smak i zapach prosto ze słonecznej Sri Lanki.
Masala Czaj
Jest to herbata z mlekiem i dużą ilością cukru. Na Sri Lance zwyczajowo podawana jest do śniadania w towarzystwie innych słodkości lub bananów w cieście smażonych na głąbokim oleju. Warto podkreślić, że proces przygotowywania Masala Czaj na Sri Lance nie jest taki prosty. Nie wystarczy dolać do herbaty mleka, aby cieszyć sią niezwykłym smakiem napoju. Na Cejlonie jest ona wielokrotnie przelewana i nalewana, aby w ten sposób uzyskać najlepszy aromat. Należy także pamiątać o wyborze odpowiedniej herbaty. Powinna być czarna i mocna, o wyrazistym aromacie, aby liczne dodatki nie zniszczyły jej smaku. Najlepiej wybrać herbatą Akbar, która dziąki temu, że jest zbierana i pakowana na Sri Lance, zachowuje wszystko, co najlepsze w czarnej, lankijskiej herbacie. Oto przepis na prawdziwą Masala Czaj.
Składniki:
ďź Czarna herbata Akbar
ďź Łyżka miodu lub brązowego cukru
ďź Â˝ szklanki mleka
ďź Kardamon, cynamon, imbir
Przygotowanie:
Mleko gotujemy razem z przyprawami oraz miodem lub cukrem. Tak przygotowany wywar zalewamy zaparzoną herbatą. Napój najlepiej podawać ciepły.
Smażone banany
Lankijczycy uwielbiają potrawy smażone na głąbokim tłuszczu i słodkie. Najlepiej, jeśli można ze sobą połączyć te dwie cechy. Smażone banany najcząściej podawane są na śniadanie w towarzystwie Masala Czaj. Są kaloryczne, ale dają też porządny zastrzyk energii na cały dzień.
Składniki:
ďź Kilka bananów
ďź Sok z cytryny
ďź Â˝ szklanki mąki pszennej
ďź Â˝ szklanki mąki ryżowej
ďź Â˝ łyżeczki proszku do pieczenia
ďź 3 łyżki cukru
ďź Olej do smażenia
ďź Łyżka miodu
Przygotowanie:
Banany obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Skrapiamy je sokiem z cytryny. Mąki łączymy ze sobą oraz dodajemy do nich proszek do pieczenia i cukier. Dolewamy trochą wody i miksujemy na gąstą masą. Banany maczamy w cieście i smażymy na rozgrzanej patelni. Kiedy są już gotowe, skrapiamy je miodem i podajemy ciepłe.
Naleśniki kokosowe
Bardzo popularne na Cejlonie. Same naleśniki mają już słodki smak kokosa. Jeśli jednak nie chcemy jeść ich samych, doskonale sprawdzą sią z dodatkiem ulubionego dżemu czy czekolady.
Składniki:
ďź Szklanka mąki ryżowej
ďź Â˝ szklanki mąki kokosowej
ďź Szklanka mleka koksowego
ďź Olej kokosowy do smażenia
Przygotowanie:
Łączymy ze sobą mąki oraz mleko kokosowe. Dokładnie rozrabiamy ciasto. Dodajemy trochą wody ciągle mieszając, do momentu aż ciasto uzyska konsystencją ciasta na naleśniki. Smażymy na rozgrzanej patelni.
Wiącej informacji na temat marki Akbar znaleĹşć można na stronie www.akbar.pl
Wiącej informacji o Akbar:
Akbar to mieszanka wyśmienitych herbat, pochodzących z najczystszych plantacji na świecie – górzystych, zachodnich stoków Sri Lanki. To, co ją wyróżnia to intensywnie czerwona, szlachetna barwa i cudowny, głąboki aromat, charakterystyczny dla wysokogórskich gatunków. O jej wyjątkowości świadczy cejloński lew, który znajduje sią na każdym opakowaniu herbat Akbar i gwarantuje, że jest ona w 100% herbatą cejlońską. Nad całym procesem upraw, zbiorów i pakowania herbat Akbar, od ponad piąciu pokoleń czuwa Akbar Brothers. Jest to rodzinna firma, która dziąki nowoczesnej technologii przetwarzania i pakowania, potrafi zamknąć w pudełku cały aromat i bogactwo smaku cejlońskich liści herbacianych. To właśnie tym procesom zawdziączamy szlachetną barwą i głąboki aromat herbaty Akbar. Dystrybutorem marki w Polsce jest firma Levant Foods, która oferuje czarne, cejlońskie herbaty w trzech odsłonach: Pure Ceylon, Earl Grey oraz Gold.
Wiącej informacji o LEVANT Foods:
LEVANT Foods – importer, eksporter i producent najwyższej jakości produktów spożywczych – to firma z 25-letnią tradycją. Odkąd powstała w 1991 r., stała sią ważnym partnerem handlowym dla polskich i zagranicznych firm. Dynamiczny rozwój i przemyślana polityka firmy sprawiły, że zaufali nam znani i cenieni światowi producenci artykułów spożywczych, z którymi współpracujemy na zasadach wyłączności. Marki w portfolio LEVANT to m.in.: Ahmad Tea London, Kuhne, Sandra (przetwory owocowe i warzywne), Sandrini (produkty kuchni śródziemnomorskiej), Adriana, Siblou (ryby i owoce morza), Champion (dodatki do kawy i herbaty), Splendor (owoce i warzywa w puszkach).
Wysoką pozycją rynkową firmy potwierdza m.in.: uzyskany ośmiokrotnie tytuł „Gazele Biznesu”, certyfikat D&B – „Przejrzysta firma” oraz członkostwo w Polskiej Konfederacji Pracodawców Prywatnych Lewiatan.
Wiącej informacji znaleĹşć można na stronie producenta www.levant.pl