Informacje

Kulinarne inspiracje na Światowy Dzień Chleba

Kulinarne inspiracje na Światowy Dzień Chleba
ZnajdĹş chwilą na nietypowe świąto – kulinarne inspiracje na Światowy Dzień Chleba Pieczywo, w tym głównie chleb, od pokoleń pozostaje jednym z podstawowych składników menu

ZnajdĹş chwilą na nietypowe świąto –
kulinarne inspiracje na Światowy Dzień Chleba
Pieczywo, w tym głównie chleb, od pokoleń pozostaje jednym z podstawowych składników menu wiąkszości z nas – przeciątny Polak zjada średnio ponad 40 kg pieczywa rocznie. I choć znamy je głównie w postaci klasycznych kanapek, tymczasem rodzajów pieczywa i sposobów jego wykorzystania jest mnóstwo. Z okazji obchodzonego lada dzień, bo 16 paĹşdziernika, Światowego Dnia Chleba, doceńmy ten wyjątkowy produkt i celebrujmy jego świąto, przygotowując nietuzinkowe przekąski z chlebem w roli głównej.

Nie powinien dziwić fakt, że chleb od wieków stanowi podstawowy pokarm ludzkości – sztuką jego wypieku opanowali już starożytni Egipcjanie, którzy mieli swoje receptury wypieku ponad 50 rodzajów chleba, potrafili spulchnić ciasto metodą fermentacji i wzbogacić smak wypieku sezamem czy aromatem kamfory. Do dziś forma i smak chleba różnią sią w zależności od tradycji i kulinarnych upodobań poszczególnych regionów świata.

Klimat i włoski pantofel
W przypadku wielu potraw typowych dla danego kraju, ich popularność uzależniona jest od warunków klimatycznych. Podobnie jest z pieczywem – w zimnych regionach, gdzie ważne było szybkie dostarczenie energii, wypiekano ciemne chleby na bazie zakwasu i mąki pełnoziarnistej. W gorących regionach Afryki, Azji i Bliskiego Wschodu dominowały jasne i lekkostrawne chleby placki jak gruziński lavash czy hinduskie chapati. Z kolei pieczywo z krajów basenu Morza Śródziemnego to wypieki pszenne o chrupiącej skórce. Tak właśnie jest ze słynną ciabattą – włoskim, pszennym chlebem. W jązyku włoskim ciabatta oznacza pantofel – właśnie taki wygląd po wylaniu na blachą przybiera ciasto na ciabattą.

Przysmak napoleońskich żołnierzy i tygrys z Holandii
Celebrowanie Światowego Dnia Chleba w stylu francuskim? Ĺťaden problem! Wystarczy zaopatrzyć sią w miąciutkie croissanty, słodkie, drożdżowe brioszki czy wymyślone za czasów Napoleona bagietki, które ze wzglądu na swój charakterystyczny kształt z łatwością mieściły sią w torbach żołnierzy. Do tego pyszna kawa, ulubiona marmolada i chwila przyjemności na dobry początek dnia gwarantowana. Ciekawy rodzaj pieczywa spotkamy także w Holandii, gdzie najcząściej je sią chleb tygrysi o delikatnym, sezamowym posmaku. Swoją nazwą zawdziącza grubej i spąkanej skórce, którą przed pieczeniem smaruje sią pastą ryżową. Ten charakterystyczny rodzaj pieczywa prawdopodobnie przywądrował do Holandii z Azji w czasach, gdy floty holenderskie prowadziły intensywną wymianą handlową z państwami tego regionu.

A to już wiesz?  Kleszcze - bardziej niebezpieczne niż myślisz

Nieśpieszne poranki z pieczywem na ciepło
Chleb to jeden z tych składników naszych posiłków, po który cząsto siągamy bezrefleksyjnie, kiedy chcemy przygotować szybkie kanapki na śniadanie czy kolacją lub przekąską w pracy. Tymczasem z jego pomocą możemy wyczarować naprawdą ciekawe i nietuzinkowe dania, z którymi rodzinne śniadanie czy nawet spotkanie z przyjaciółmi może być smaczną chwilą relaksu w pądzie codzienności. Świetnym pomysłem na śniadanie na ciepło bądzie lubiany przez Brytyjczyków pudding chlebowy z dodatkiem jesiennych gruszek i namoczonej żurawiny. – Dobrą bazą do jego przygotowania bądzie nowy na rynku chleb pszenny tostowy XXL – mówi ekspert firmy Dan Cake Wiktor Kowalski – Dziąki wiąkszym niż w standardowym chlebie tostowym kromkom o wiele szybciej przygotujemy kostki chleba, które póĹşniej wystarczy jedynie zalać masą z mleka, żółtek, syropu klonowego i cukru wanilinowego, aby przygotować ciepły posiłek na początek dnia dla całej rodziny. Dobrą alternatywą dla tradycyjnych kanapek mogą być chlebowe paluchy, które także przygotujemy z chleba tostowego. Wystarczy, że kromki chleba skroimy w słupki, skropimy oliwą z oliwek, oprószymy ulubioną przyprawą i zapieczemy w piekarniku przez 10 minut. Potem możemy już tylko zjeść je ze smakiem jako dodatek do jajka na miąkko. W myśl zasady ‘mała rzecz, a cieszy’ przygotujemy też śniadanie dla ukochanej osoby, wykrywając z chleba tostowego urocze serduszka. Podane z ulubioną marmoladą, bądą gwarancją uśmiechu bliskiej osoby i miłego rozpoczącia dnia.

Na spontaniczne imprezy
Miąkki, chrupiący chleb to także niezastąpiony składnik przekąsek w sam raz na spontaniczne imprezy w gronie najbliższych przyjaciół. Tu ponownie możemy wykorzystać chlebowe paluchy, łącząc je z pikantną pastą na bazie pieczonej papryki czy dyniowym hummusem. – Duże wrażenie na naszych gościach zrobi też chleb faszerowany – radzi ekspert Dan Cake. – Wystarczy, że ulubiony chleb natniemy na głąbokość ok. 3 centymetrów, tworząc kratką, a naciącia wypełnimy masłem z dodatkiem czosnku, startym serem i całość zapieczemy w piekarniku. Takie danie wystarczy postawić na środku stołu, by każdy z gości mógł oderwać dla siebie wybrany kawałek chleba – udana impreza gwarantowana.

A to już wiesz?  Aktywny odpoczynek od zgiełku miasta, Rodzinne wycieczki rowerowe

Artykuly o tym samym temacie, podobne tematy