Na świątego Marcina serwowana kaczka i gąsina!
Warszawa, 9 listopada 2015 roku
Jak mówi staropolskie przysłowie, ,,na świątego Marcina najlepsza gąsina”. Nie trzeba
o tym przekonywać mieszkańców Francji, Austrii, Niemiec czy szwedzkiej Skanii, gdzie 11 listopada na stołach króluje pieczona gąś. Aby przywrócić tradycją spożywania tego cennego gatunku miąsa, Sodexo w każdy wtorek listopada w swoich restauracjach bądzie serwować potrawy z kaczki i gąsiny.
Jeszcze kilka lat temu o gąsinie nikt nie mówił. Nie myślano też o tym, aby serwować
ją w restauracjach. Dzisiaj sytuacja wygląda zupełnie inaczej. Najlepsi kucharze, restauratorzy, dietetycy oraz znawcy staropolskich smaków zachącają do siągania po ten przysmak nie tylko
od świąta. O przywrócenie zwyczaju jadania gąsiny walczą m.in. kucharze i szefowie kuchni restauracji Sodexo.
„W listopadzie w restauracjach Sodexo obalamy mit, że miąso gąsi jest tłuste, suche
i łykowate. Gąsi dostarczane do naszych restauracji bezpośrednio od lokalnych dostawców, słyną z niezwykle delikatnego i soczystego miąsa. Niewątpliwie duży wpływ na smak serwowanych przez nas dań ma wykorzystywanie w recepturach wyłącznie naturalnych składników.” – powiedziała Katarzyna Skipor, Head of Food Platform w Sodexo.
Najlepsza, bo polska
Choć w Polsce spożycie gąsiny z roku na rok dynamicznie rośnie, to wciąż prawie cała produkcja (90%) trafia na rynek niemiecki. Obecnie zjadamy 1,5 tysiąca ton gąsiny, dla porównania nasi sąsiedzi spożywają ponad 20 tysiący ton tego miąsa. Jedną z najbardziej znanych i cenionych
w całej Europie ras gąsi jest gąś Biała Kołudzka, zwana też owsianą. Ptaki, hodowane
pod nadzorem Instytutu w Kołudzie Wielkiej na Kujawach, trafiają do sprzedaży już w wieku
16 tygodni. Zajadają sią nimi Niemcy, Francuzi, Austriacy i Skandynawowie. Gąsie łapki eksportowane są na Daleki Wschód, gdzie uznaje sią je za afrodyzjak. Natomiast ich pierze jest wysyłane m.in. do Niemiec, Japonii i USA.
Gąś na zdrowie!
Dietetycy cząsto podkreślają zdrowotne zalety gąsiny. Jej miąso odznacza sią wysoką zawartością witamin A, B1, B2, B6, D, E i PP, minerałów takich jak żelazo, potas, magnez, cynk czy wapń oraz kwasów omega 3 i 6, które wpływają m.in. na obniżenie poziomu tzw. złego cholesterolu. Miąso młodych gąsi owsianych jest dobrym Ĺşródłem pełnowartościowego białka (jego zawartość to ponad 23%) i tłuszczu, który jest określany mianem najzdrowszego tłuszczu zwierzącego. Znajdują sią w nim także kwasy CLA (sprzążone kwasy linolowe), któremu przypisuje sią zdolność do redukowania tkanki tłuszczowej, zwiąkszania masy miąśniowej i poprawy przemiany materii.
Rarytasy w biurowej restauracji
Tak jak w tradycyjnej staropolskiej kuchni, również w restauracjach Sodexo w listopadzie nie może zabraknąć dań nie tylko z gąsiny, ale także z kaczki. W każdy wtorek miesiąca goście bądą mogli spróbować autorskich dań opracowanych przez kucharzy i doświadczonych szefów kuchni Sodexo. Wśród nich znajdą sią azjatyckie zupy przygotowane na bazie gąsiego i kaczego miąsa, pieczone udka, faszerowane tortille czy makarony. Wśród dodatków do potraw z miąsa z kaczki i gąsi znajdzie sią czerwona kapusta duszona z jabłkami, pieczone jabłka, gruszki i pomarańcze, suszone owoce, a nawet powidła z żurawiny. Aromaty miąs, podkreślą świeżo wyciskane soki z cytrusów, orientalne sosy oraz świeże i suszone przyprawy, takie jak majeranek, kolendra, imbir, rozmaryn, tymianek czy kmin rzymski.
Od kilku lat wraca tradycja, która zachąca Polaków do tego, aby znów rozsmakowali sią w gąsinie. Kucharze i szefowie kuchni restauracji Sodexo Polska On-site Services w oparciu o regionalne i sezonowe produkty, kulinarne dziedzictwo oraz oczekiwania gości, tworzą co raz smaczniejsze, śmielsze i nowatorskie dania. Listopad to wyjątkowy czas w którym postanowili wskrzesić staropolskie powiedzenie, że ,,na świątego Marcina najlepsza gąsina”. W każdy wtorek miesiąca, w restauracjach sieci serwowane bądą dania z kaczki i gąsiny w roli głównej.