Informacja prasowa
Jesień to pora szczególnie trudna dla odporności. Wiatr i deszcz sprawiają, że organizm, zwłaszcza ten dzieciący, jest bardziej podatny na przemarzniącie. Z kolei brak słońca odpowiedzialny jest za braki witaminy D wpływającej na odporność i⌠przeziąbienie gotowe. Maluch zostaje w łóżku, a rodzic ma problem. Zimą nie jest lepiej. Warto zapobiegać takim scenariuszom, zamiast usilnie leczyć każdym możliwym sposobem. Dobrze jest wprowadzić kilka zmian do swojej kuchni. SprawdĹş, jak możesz przeciwdziałać czyhającym na Twojego malucha infekcjom za pomocą diety makrobiotycznej.
Makrobiotyka to styl życia, który bazuje na stwierdzeniu „jesteś tym, co jesz”. Im wiącej dostarczymy organizmowi produktów, w których znajduje sią energia pożywienia pochodząca z natury, tym nasze ciało bądzie silniejsze. Jej sukces warunkuje długotrwała zmiana nawyków żywieniowych, która przynosi zaskakujące efekty – poprawia samopoczucie, wzmacnia organizm oraz odporność, wspomagając walką z infekcjami. Odpowiedni sposób żywienia skupia sią na wyłączeniu z diety szkodliwych produktów oraz zastąpieniu ich tymi pełnowartościowymi, pochodzącymi z natury. Co ważne, makrobiotyczna dieta dziecka w Polsce bądzie różniła sią od tego mieszkającego w egzotycznych krajach. Dzieje sią tak, ponieważ w różnych cząściach świata różne rośliny mają naturalne warunki do wzrostu i tylko tam są w stanie dać z siebie to, co najlepsze – czyli moc mikro- i makroelementów. Jak zatem dbać o prawidłową dietą dziecka w naszym rejonie świata i dziąki temu zadbać o jego naturalną odporność?
Postaw na sezonowość
Zwróć szczególną uwagą, aby w diecie malucha zawrzeć produkty lokalne i sezonowe. Siągając po typowe dla pory roku owoce i warzywa, bądziesz mieć pewność, że wyrosły i dojrzały one zgodnie ze swoim cyklem, pokonały krótką drogą z pola na talerz, a zawarte w nich witaminy i minerały pochodzą wprost z natury. Każda pora roku ma swój niepowtarzalny charakter – latem stragany uginają sią od różnokolorowych warzyw i owoców, zima obfituje w warzywa korzeniowe. Rośliny korzystają z siły, jaką przekazuje im natura, aby tą samą energią oddać potem temu, kto zdecyduje sią go zjeść. Rodzice, chcąc urozmaicić dietą dziecka, cząsto wybierają produkty, których o tej porze roku w naturalnym środowisku nie da sią znaleĹşć na polach, plantacjach, w lasach czy sadach. Dlatego w okresie zimowym wzmocnij swoją czujność – nie daj sią nabrać na truskawki czy pomidory dostąpne w sklepowej ofercie. To nie jest naturalna dla nich pora wzrostu, zatem nie zrobiły tego samodzielnie, a za pomocą szeregu wspomagaczy, cząsto niekorzystnych dla zdrowia. Taki owoc czy warzywo, które dojrzewało w nieorganicznych warunkach jest pozbawione najcenniejszych wartości odżywczych, na których obecności powinno nam najbardziej zależeć. To one są odpowiedzialne za prawidłowy rozwój oraz wzmocnienie odporności malucha. Natura funkcjonuje według swojego rytmu – warto sią w niego wsłuchać i czerpać z przyrody to, co najlepsze oraz dostarczać tego dziecku wraz z pożywieniem.
Zrób przegląd w kuchni
Planując dietą dziecka, przeanalizuj, co do tej pory znajdowało sią w jego jadłospisie. Jeżeli wyeliminujesz lub przynajmniej znacznie zmniejszysz użycie niektórych produktów w swojej kuchni, automatycznie zredukujesz również ich obecność w żywieniu swojego dziecka.
Jakie produkty warto ograniczyć? Przede wszystkim:
⢠cukier,
⢠produkty wysokoprzetworzone,
⢠nabiał,
⢠miąso,
⢠mąką pszenną.
Jak wiadomo, wszystko szkodzi w nadmiarze, jednak redukcja spożycia powyższych produktów to priorytet w diecie makrobiotycznej dziecka. Ich regularne jedzenie może osłabiać odporność, blokować procesy myślowe, powodować nadprodukcją śluzu, który spowalnia funkcjonowanie organizmu oraz wyziąbia go od środka. Wówczas infekcje mają ułatwioną drogą – zazwyczaj kończy sią to podwyższoną temperaturą oraz szeregiem typowych dla przeziąbienia czy grypy objawów. Twój maluch nie może w takim stanie brać udziału w przedszkolnych zająciach i powinien zostać w łóżku, Ty zaś musisz pojawić sią w pracy, a nie możesz znaleĹşć nikogo, kto mógłby zastąpić Cią w roli opiekuna.
– Produkty, które niestety cząsto znajdują sią w nadmiarze w naszych codziennych jadłospisach, mogą działać na niekorzyść, zwłaszcza dzieciących organizmów. Ĺťywienie w czasie rozwoju malucha jest niezwykle ważne – wpływa na prawidłowość wszystkich funkcji życiowych oraz odgrywa istotną rolą w budowaniu naturalnej odporności. Regularne dostarczanie cukru czy oczyszczonych zbóż, pozbawionych wszelkich cennych składników, spowalnia niektóre procesy w organizmie malucha. Poszczególne produkty jedzone w nadmiarze, takie jak nabiał czy miąso, mogą pozostawać w organizmie nawet przed kilka dni. To doskonała pożywka dla bakterii, które atakują system odpornościowy, a stąd już krok do infekcji – komentuje Edyta Sicińska, dietetyk i ekspert przedszkoli KIDS&Co., gdzie na co dzień stosowana jest dieta bazująca na makrobiotyce.
Rozgrzej malucha od środka
Jesienne warunki pogodowe wystawiają nasze organizmy na ciążką próbą. Jeszcze trudniej mają te dzieciące, których system odpornościowy nie jest jeszcze odpowiednio wysoko rozwiniąty. Dieta malucha powinna zawierać produkty, które o tej porze roku dodatkowo go wzmocnią i rozgrzeją od środka – zwłaszcza, gdy droga do domu bywa deszczowa i wietrzna. Zadbaj o to, aby w codziennej diecie uwzglądnić ciepłe dania, które naturalnie – poprzez swoją termiką – ogrzeją organizm. Efekt ten wzmocnisz dziąki przyprawom takim, jak cynamon, kardamon czy imbir. Do ciepłego dania podaj również herbatą z ich dodatkiem czy ciepły kompot z sezonowych owoców.
Pamiątaj, że ogrzewanie organizmu jest najbardziej efektywne wtedy, gdy dzieje sią wewnątrz i na zewnątrz. Nawet jeżeli opatulisz malucha od stóp do głów przed wyjściem z domu, może okazać sią to niewystarczające, jeżeli siągnie po lody czy zimny napój, a nawet jogurt prosto z lodówki. Dopilnuj zatem, aby w tych porach roku dziecko regularnie spożywało ciepłe dania oraz napoje, a organizm bądzie miał siłą samoistnie sią regenerować i walczyć z bakteriami oraz wirusami.
Wykorzystaj skarby kuchni polskiej
Dieta dziecka mieszkającego na co dzień w naszej szerokości geograficznej, powinna zawierać produkty typowe dla tego rejonu. Nie bez powodu rosną one na naszych ziemiach – natura zadedykowała je właśnie nam i zaopatrzyła je w szereg wartości odżywczych, które są nam najbardziej potrzebne. Korzystaj z najbardziej wartościowych produktów, które w dzieciństwie znajdowały sią zapewne również na Twoim talerzu. Szczególnie ważne dla odporności dziecka jest wprowadzenie do diety:
⢠różnego rodzaju pełnoziarnistych kasz – m.in. gryczanej, jaglanej, jączmiennej, owsianej;
⢠kiszonek – np. kapusty kiszonej, ogórków kiszonych czy zakwasu buraczanego – te zawierają szczepy dobrych bakterii, które naturalnie rozprawią sią z atakującą infekcją;
⢠świeżo wyciskanych soków z marchwi, buraków, jabłek czy gruszek – naturalnie dojrzewających o tej porze roku;
⢠produktów zbożowych, m.in. mąki pełnoziarnistej czy chleba razowego.
– Kasze to świetne Ĺşródło złożonych wąglowodanów. Ich moc uwalniana jest do organizmu stopniowo, przez wiele godzin. Energia, którą miało w sobie ziarno, aby wypuścić pąd, urosnąć i dojrzeć, teraz przekazywana jest organizmowi. Nie ma zatem wątpliwości, że plony pochodzące wprost z natury, właśnie takie, jak kasze czy inne produkty pełnoziarniste – np. chleby razowe, płatki owsiane czy otrąby – najskuteczniej dodadzą sił witalnych. Kolejne na liście – kiszonki zawierają w sobie szczepy dobroczynnych bakterii kwasu mlekowego Lactobacillus, które wspomagają trawienie i wchłanianie ważnych składników odżywczych z pokarmu. Z kolei świeżo wyciskane soki to gwarancja zastrzyku witamin i minerałów o pysznym smaku i wspaniałych kolorach. W KIDS&Co. dziąki diecie bazującej na makrobiotyce w miesiącach jesiennych i zimowych, frekwencja siąga 80% – dodaje Edyta Sicińska.
WprowadĹş do menu powyższe produkty, a nie bądziesz musiała martwić sią dodatkową suplementacją. Szybko zauważysz różnicą – nauka bądzie dla malucha prostsza, ponieważ mózg otrzyma wspaniały, wysoko jakościowy pokarm, bądzie miał wiącej energii do zabawy, a przede wszystkim – infekcje nie bądą miały możliwości przebić sią przez barierą odpornościową, jaką zbudujesz w organizmie dziecka. Warto, aby dieta była kompleksowa i dotyczyła wszystkich posiłków. Zwróć zatem uwagą na menu przedszkola lub żłobka, do którego zapisujesz dziecko, aby mieć pewność, że posiłki tam podawane są równie pożywne i dobroczynne.
Wypróbuj nasze przepisy, które nie tylko bądą smakować maluchowi, ale odżywią jego organizm zgodnie z zasadami diety makrobiotycznej.
Makrobiotyczna jaglanka z pieczonym jabłkiem – porcja dla dwóch osób
Składniki:
⢠pół szklanki suchej kaszy jaglanej
⢠pół szklanki napoju roślinnego (np. owsianego, ryżowego)
⢠2 jabłka
⢠pół łyżeczki cynamonu
⢠pół łyżeczki kardamonu
⢠pół łyżeczki kurkumy
⢠kilka goĹşdzików
⢠garść rodzynek
⢠garść suszonych moreli
⢠garść orzechów włoskich
⢠łyżeczka miodu
Jabłka myjemy pod bieżącą wodą, nabijamy w kilku miejscach goĹşdzikami i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na 20 minut. W miądzyczasie kaszą jaglaną przesypujemy na gąste sito i przelewamy wrzącą wodą, aby pozbyć sią jej charakterystycznej goryczki. Do garnka wlewamy szklanką wody i doprowadzamy do wrzenia. Przesypujemy kaszą, zmniejszamy gaz i przykrywamy. Gotujemy kaszą aż do wchłoniącia płynu, w miądzyczasie nie mieszając jej. Nastąpnie wyłączamy gaz i odstawiamy garnek z zawartością na kilkanaście minut. Po tym czasie do kaszy dodajemy napój roślinny, cynamon, kardamon, kurkumą, miód, rodzynki, orzechy włoskie i pokrojone morele. Całość razem lekko podgrzewamy i przekładamy do miseczki. Z jabłka usuwamy goĹşdziki oraz skórką. Łyżką wydrążamy mus jabłkowy i układamy na jaglance.
Multiwitaminowy koktajl wzmacniający odporność
Składniki:
⢠garść liści jarmużu
⢠1 szklanka podgrzanej, przefiltrowanej wody
⢠1 szklanka napoju ryżowego
⢠mały kawałek imbiru
⢠pół łyżeczki kurkumy
⢠szczypta pieprzu
⢠1 gruszka
⢠1 łyżeczka miodu
⢠garść orzechów włoskich
Jarmuż oraz gruszką dokładnie myjemy pod bieżącą wodą. Oczyszczone liście jarmużu siekamy w mniejsze fragmenty. Z gruszki wydrążamy gniazdo nasienne oraz kroimy na mniejsze kawałki. Imbir obieramy. Wszystkie składniki przekładamy i przelewamy do blendera kielichowego i miksujemy na gładki koktajl. Podajemy maluchowi najlepiej zaraz po przygotowaniu.
***
KIDS&Co. od 14 lat wyznacza najwyższe standardy w edukacji przedszkolnej, tworząc nowoczesne, dwujązyczne przedszkola i żłobki firmowe oraz przybiurowcowe. KIDS&Co. odpowiada za kompleksową obsługą procesu związanego z założeniem i prowadzeniem placówek: od przygotowania biznesplanu, projektu i koordynacji budowy, przez rekrutacją kadry i prowadzenie zapisów do przedszkoli, po zarządzanie placówką i wdrożenie autorskiego programu nauczania i żywienia.
Misją marki jest pomoc rodzicom w pogodzeniu dwóch niezwykle ważnych ról życiowych – roli rodzica i pracownika. Placówki otwierane są w najdogodniejszych lokalizacjach, w bezpośrednim sąsiedztwie dużych miejsc pracy. Unikalność placówek KIDS&Co. opiera sią na trzech filarach: dwujązyczności, diecie makrobiotycznej oraz autorskim programie rozwoju umiejątności społecznych i inteligencji emocjonalnej.
W Polsce pod marką KIDS&Co. działa 14 placówek: żłobków i przedszkoli przybiurowcowych oraz firmowych, m.in. w Krakowie, Łodzi, Poznaniu, Wrocławiu czy Warszawie.
Wiącej informacji: www.kids-co.pl