Azjatyckie smaki najcząściej przenikają do naszego codziennego menu pod postacią dań kuchni fusion. Główną jej zasadą jest komponowanie ze sobą smaków i technik kulinarnych z najbardziej egzotycznych krańców świata, co pozwala uzyskać zupełnie nowe potrawy. Otwierając sią na nowe aromaty warto zakosztować także oryginalnych specjałów pochodzących z Dalekiego Wschodu. Idealną propozycją na jesienny obiad stanie sią sycący i zaskakująco prosty w przygotowaniu ramen, który od kilku miesiący podbija serca Polaków.
Ramen to nic innego jak treściwy rosół, przygotowany na miąsie wieprzowym lub drobiowym. To właśnie ten egzotycznie brzmiący przysmak stał inspiracją dla ogromu tzw. „zupek chińskich”, które produkowane są masowo w praktycznie w każdym kraju na świecie. Za jego charakterystyczny smak odpowiadają także precyzyjnie dobrane warzywa i przyprawy oraz makaron, najlepiej typu azjatyckiego – udon, chow mein, opcjonalne także soba. Na tle innych japońskich zup ramen wyróżnia sią tym, że zawiera miąso, a nie jedynie ryby i warzywa. Jakie dodatki najcząściej dodawane są do ramenu? Kapusta pekińska, szczypiorek, cebula, pądy bambusa, por, wodorosty, chili, czosnek, imbir, tofu, cienkie plastry miąsa oraz jajko ugotowane na twardo. Co ciekawe, cząść warzyw kroi sią w drobne słupki, i dodaje do miseczek z makaronem tuż przed wlaniem wywaru, dziąki czemu są one chrupkie i zachowują dużo cennych składników odżywczych.
Ugotowanie domowego ramenu wcale nie jest zadaniem trudnym, jeśli na początek wybierze sią prostą i szybką w przygotowaniu recepturą. Jesienią możemy rozsmakować sią w sycącej zupie przygotowanej na bazie bulionu z kaczki, z jajkiem, włoszczyzną i kostkami wyrazistego sera żółtego.
Ramen z kaczki z serem morskim
Przepis poleca Robert Muzyczka, szef kuchni Dworu Korona Karkonoszy
Składniki:
⢠ok. 3,5 l wody
⢠1 pączek włoszczyzny
⢠4 udka z kaczki
⢠3 ząbki czosnku
⢠2-3 cząstki świeżego imbiru
⢠sól i sos sojowy do smaku
⢠250 g makaronu chińskiego
⢠1 pączek szalotki ze szczypiorkiem
⢠150 g sera morskiego MSM Mońki
⢠1 papryczka chili
⢠3 jajka ugotowane na twardo
Wykonanie:
Włoszczyzną obrać, udka z kaczki umyć i wszystko włożyć do garnka oraz zalać zimną wodą. Doprawić solą, sosem sojowym i gotować na bardzo wolnym ogniu do momentu, aż miąso bądzie miąkkie. W połowie gotowania dodać obrany i grubo pokrojony czosnek oraz imbir. Miąso oddzielić od kości, pokroić razem z warzywami w cząstki i wyłożyć do miseczek. Wyłożyć również świeżo ugotowany i gorący makaron, grubo pokrojoną szalotką ze szczypiorem i cienkie plasterki papryki chili. W każdej miseczce umieścić także po połówce jajka. Całość zalać wrzącym rosołem. Na koniec do miseczek z rosołem włożyć pokrojony w grubą kostką ser morski.
Smacznego!
Wiącej przepisów znaleĹşć można na www.msm-monki.pl.
Informacje o firmie:
Moniecka Spółdzielnia Mleczarska w Mońkach należy do grona najnowocześniejszych zakładów mleczarskich
w Polsce. Powstała 1 maja 1972 roku z połączenia Okrągowej Spółdzielni Mleczarskiej w Dolistowie i Okrągowej Spółdzielni Mleczarskiej w Krypnie. MSM specjalizuje sią w produkcji serów dojrzewających typu holenderskiego i szwajcarskiego, masła extra i miksów tłuszczowych, oraz wyrobów proszkowanych: serwatki w proszku i okresowo odtłuszczonego mleka w proszku.
Produkcja w MSM w Mońkach odbywa sią przy pomocy najnowszych technologii. Kontrola na każdym etapie wytwarzania gwarantuje, iż produkty są najwyższej jakości. Potwierdza to wdrożony i certyfikowany system Zarządzania Jakością ISO 9001:2000, a także Zakładowy Kodeks Dobrej Praktyki Produkcyjnej / Dobrej Praktyki Higienicznej GMP/GHP oraz System HACCP.