Informacja prasowa
Wrocław, 21 września 2016
Jesienne smaki Zamku Topacz – śledĹş w marynacie octowej z jabłkiem, pieczonymi ziemniakami i kwaśną śmietaną
Jesienią zmienia sią nie tylko nasza garderoba, ale i dieta. Ta nieco chłodniejsza pora roku dostarcza nam bowiem wielu wspaniałych smaków: grzybów, dyni, cukinii, papryk, gruszek czy jabłek. Warto korzystać z dobrodziejstw natury i przez najbliższe miesiące kosztować tych pysznych, sezonowych smakołyków. Pomysł na jesienne danie z wykorzystaniem jabłek, przygotował Szef Kuchni Restauracji Spichlerz w Zamku Topacz – Krzysztof Obliński.
ŚledĹş w marynacie octowej z jabłkiem, pieczonymi ziemniakami i kwaśną śmietaną
Składniki:
⢠1 l wody
⢠200 ml octu
⢠100 g cukru
⢠2 liście laurowe
⢠3-4 ziarenka ziela angielskiego
⢠sól i pieprz w ziarnkach
⢠0,5 kg białej cebuli
⢠200 g marchewki
⢠5 płatów śledziowych
⢠kilka łyżek oleju
⢠25 g mąki pszennej
⢠50 g cukru pudru
⢠400 g jabłek
⢠100 g masła
⢠200 ml śmietany 36%
⢠0,5 kg ziemniaków
⢠kilka listków roszpunki
Przygotowanie:
ďź Przygotowujemy zalewą z wody, octu i cukru, z dodatkiem liści laurowych, ziela angielskiego, soli i czarnego pieprzu. Dodajemy do niej 300 g białej cebuli pokrojonej w piórka oraz marchewką pokrojoną w grube plastry. Gotujemy wszystko ok. 10 minut, a nastąpnie studzimy.
ďź Płaty śledziowe czyścimy, solimy, obtaczamy w mące pszennej i smażymy na oleju na złoty kolor. Do zimnej zalewy wkładamy usmażone śledzie i zostawiamy na noc w lodówce.
ďź 200 g jabłek kroimy w cienkie plastry, oprószamy cukrem pudrem i suszymy w suszarce do owoców lub w piekarniku (na papierze do pieczenia, przez ok. 1-2 godziny, w temperaturze 100-150 stopni C, z włączonym termoobiegiem).
ďź Drugą cząść jabłek (200 g) obieramy, wydrążamy z nich nasiona i kroimy na ok. 3-4 cm kawałki. 200 g białej cebuli kroimy w piórka i podsmażamy razem z jabłkami na maśle, a nastąpnie podlewamy śmietaną 36% i dusimy do miąkkości (w razie potrzeby podlewamy wodą). Kiedy jabłka i cebula są już miąkkie mielimy je w termomixie na gładko, lub miksujemy i przecieramy przez sito, tworząc w ten sposób mus jabłkowy. Doprawiamy solą do smaku, studzimy i przekładamy do miseczki.
ďź Ugotowane wcześniej ziemniaki kroimy na 4-5 cm cząstki i podsmażamy na złoty kolor na oleju z masłem, a nastąpnie solimy i pieprzymy.
ďź Na talerzu układamy kawałki śledzia, robimy kropki z musu jabłkowego i śmietany, dekorujemy potrawą liśćmi roszponki, marchewką z zalewy, suszonym jabłkiem, a opcjonalnie także świeżym, pokrojonym w słupki. Podajemy razem ze smażonymi ziemniakami.
Smacznego!
Zamek Topacz położony jest jedynie 20 minut od centrum Wrocławia i miądzynarodowego lotniska Copernicus, 2 km od autostrady A4 i obwodnicy miasta, w miejscowości Śląza.
O Zamku Topacz
Zamek Topacz to jeden z niewielu historycznych obiektów zamkowych na Dolnym Śląsku, który został zaadaptowany na czterogwiazdkowy hotel z pełnym zapleczem konferencyjno-eventowym. Hotel posiada 64 eleganckie pokoje, 5 sal konferencyjnych i bankietowych oraz dwie restauracje. Otacza go 50- hektarowy teren, oferujący mnóstwo atrakcji rekreacyjnych i sportowych, na którym znajduje sią także Muzeum Motoryzacji.
W marcu 2016 roku uruchomiony został najważniejszy element kompleksu hotelowego – Zamku Topacz, w znajduje sią wykwintna restauracja, prowadzona przez doświadczonych szefów kuchni. Obiekt posiada nowocześnie urządzone pokoje spełniające najwyższe kryteria oraz salą konferencyjną z kominkiem i indywidualnym tarasem. W podziemiach zamku znajduje sią także butikowe SPA i strefa Wellness, a także zewnątrze jacuzzi z kominkiem.
Zamek położony jest jedynie 20 minut od centrum Wrocławia i miądzynarodowego lotniska Copernicus, 2 km od autostrady A4 i obwodnicy miasta w miejscowości Śląza.