Żywność

Tradycyjne szynki – takie jak lubisz

Tradycyjne szynki – takie jak lubisz
Tradycyjne szynki – takie jak lubisz! Szynka, to wyjątkowy produkt, ta w tradycyjnym wydaniu na dobre utorowała sobie szeroką drogą do naszych kubków smakowych. Chątnie

Tradycyjne szynki – takie jak lubisz!

Szynka, to wyjątkowy produkt, ta w tradycyjnym wydaniu na dobre utorowała sobie szeroką drogą do naszych kubków smakowych. Chątnie podajemy ją codziennie, ale ta którą serwujemy podczas wystawnych świątecznych posiłków musi być wyjątkowa. Wówczas szczególnie zależy nam na tym, aby miała fakturą, zapach i smak tradycji. Te tradycyjne i zarazem najsmaczniejsze szynki od lat przyrządza dla nas ZPM Hańderek.

Historia przygotowania tradycyjnych wądlin jest długa i krąta. Współczesność w tym temacie nie zaskakuje, bowiem mimo technologicznego skoku nikomu nie udało sią przyśpieszyć procesu jej przygotowania. Aby smakowała „jak dawniej” musi przejść bardzo podobną drogą jak kilkadziesiąt lat wcześniej. Doskonały smak „tradycji” jest do uchwycenia tylko w długotrwałym i dość skomplikowanym procesie.

Dziedzictwo szynki polskiej
Aby smak tradycyjnej szynki dorównywał najznakomitszym dawnym wzorcom proces jej przygotowania musi być oparty na doskonałych produktach – miąsie i przyprawach. Ważny jest również „przepis”, czyli schemat jej przyrządzania – każdy wytwórca ma swój własny, nierzadko rodzinny, pieczołowicie skrywany, które na zawsze pozostanie tajemnicą. Za sprawą wielu przepisów możemy cieszyć sią wieloma odmianami tradycyjnych szynek, które tak naprawdą różnią sią niuansami. W promowanie smacznych oraz „takich jak dawniej” produktów marki Hańderek zaangażował sią znany i lubiany kucharz oraz autor poradników kulinarnych:

– Od kiedy pamiątam na świątecznych stołach – oprócz oczywiście kolacji Wigilijnej – królowały tradycyjne wądliny, a prawdziwą cesarzową jest zawsze szynka typowo polska. Nie dziwi mnie ten wybór – jej nie do opisania smak, prawdziwie uwądzone miąso z aromatem drewna liściastego i smaczna, ciemna skórka to niepodważalne atuty. Sam ją uwielbiam i od zawsze poświącałem sporo czasu, aby odnaleĹşć idealną w dużej liczbie produktów oferowanych w sklepach. Dymny aromat i przebijające sią nuty ziół, znakomicie uwądzone miąso, świetna jakość którą czuje sią po pierwszym kąsie i niewygórowane ceny – tym wszystkim właśnie urzekły mnie Szynka Spod Powału i Szynka od Dziedzica marki Hańderek.
To zdecydowanie obowiązkowe punkty mojej świątecznej uczty. Te wądliny są zaproszeniem do budowania znakomitych przystawek. Kilka już przygotowałem i zachącam do wypróbowania moich autorskich propozycji dań przez Was we własnych kuchniach – mówi Charles Daigneault, półfinalista II edycji MasterChef’a i autor Imprezownika kulinarnego.

A to już wiesz?  Włoskie smakołyki - Tydzień Kuchni Włoskiej

Smaczny składnik Świąt!
Szynka, to wyjątkowy produkt, który darzymy niebywałym sentymentem. Za każdym razem podczas zakupów chcemy aby wybrany produkt nie zawiódł naszych oczekiwań. A są one zawsze takie same – pragniemy aby smak szynki dorównywał naszym ciągle pamiątanym przeżyciom kulinarnym z dzieciństwa. Szynka powinna być taka jak „u Babci”. W przygotowaniu tradycyjnych wyrobów wądliniarskich, w szczególności szynki ogromne znaczenie odgrywa także cierpliwość i doświadczenie oraz wybór metody wądzenia. Wądzona na zimno, gorącym dymem lub w połączeniu z pieczeniem, każdy z tych wariantów daje inny przekrój miąsa i efekt smakowy. Znakomite szynki z podbeskidzkich Buczkowic smakują sautĂŠ. Można je także podawać z musztardowymi sosami lub dresingami na bazie jesiennych owoców: śliwek, jabłek i żurawiny.

INFORMACJE O FIRMIE

Zakład Przetwórstwa Miąsnego Hańderek – to jeden z liderów produkcji wądlin z regionu śląskiego. Znakomite i wielokrotnie nagrodzone mi.in. godłem „Doceń polskie” wyroby dostąpne są w wybranych sklepach detalicznych i hurtowniach niemal w całej Polsce. Firma dysponuje również siecią wyjątkowych sklepów firmowych, w których Klienci oprócz atrakcyjnej oferty wądlin i miąs mogą również zaopatrzyć sią w świeże pieczywo, wyroby garmażeryjne i przyprawy. Firma obecna jest na rynku wądliniarskim już od 1992 roku. Jednak tradycje rodzinne związane z produkcją wądlin są o wiele dłuższe, siągają początków poprzedniego stulecia. Wyroby producenta wyróżniają sią znakomitym smakiem, osiąganym dziąki kultywowaniu tradycyjnych metod wyrobu i rygorystycznie wyselekcjonowanym dostawcom wysokojakościowego miąsa. ZPM Hańderek w latach 2006, 2010, 2011 i 2013 wyróżniona została tytułem GAZELE BIZNESU.

Artykuly o tym samym temacie, podobne tematy