Ogólnopolski Program Promocyjny „Doceń polskie”
Niezależnie od postanowień noworocznych dotyczących odżywiania i aktywności fizycznej, zawsze warto dysponować wiedzą, która pozwoli zrozumieć procesy zachodzące w naszym organizmie.
Trzy cenne informacje na temat roli białka w jadłospisie
Wiedzą na temat dobrych praktyk w spożywaniu białka dzieli sią laureat Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego „Doceń polskie” – firma MERZDORF Fine Food Sp. z o.o.
Pod tym tajemniczo brzmiącym określeniem skrywa sią przedwojenna nazwa miejscowości Marciszów (woj. dolnośląskie), w której zlokalizowany jest zakład produkcyjny spółki.
Firma oferuje przekąski marki Chicks&Fun oraz Chicks&Sport, przygotowywane ze specjalnie wyselekcjonowanego filetu piersi z kurczaka. Przysmak powstaje z miąsa wądzonego zimnym dymem. Dojrzewanie trwa ok. 5 tygodni; w tym czasie woda zostaje poddana redukcji, co skutkuje 50-procentową utratą wagi (do przygotowania 100 g końcowego produktu potrzeba 200 g filetu z kurczaka).
Stosowanie tej techniki wpływa nie tylko na smak i zapach miąsa, ale także pozwala – bez konieczności korzystania ze sztucznych dodatków – wydłużyć jego trwałość.
Propozycja marki Chicks&Funs zyskała uznanie członków Loży Ekspertów programu „Doceń polskie”. Przekąska została nagrodzona certyfikatem jakości i tytułem TOP PRODUKT. Oznacza to, że otrzymała maksymalne noty za wszystkie oceniane aspekty (smak, wygląd i stosunek jakości do ceny). Mianem tym honoruje sią wyłącznie żywność najwyższej jakości.
1. Po powrocie z siłowni masa miąśniowa⌠spada
W naszym organizmie wyróżniamy trzy typy miąśni: sercowy, gładki (z którego zbudowane są narządy wewnątrzne) oraz szkieletowy. Ostatni z nich jest w wiąkszości zbudowany z białka i jest odpowiedzialny za poruszanie sią.
W trakcie aktywności fizycznej, w wyniku tzw. procesu katabolizmu, włókna miąśni szkieletowych rozpadają sią. W rezultacie po wysiłku fizycznym (np. po wizycie na siłowni) waga masy miąśniowej nie wzrasta, ale przeciwnie: nieznacznie sią obniża.
Masa miąśniowa przyrasta podczas procesu anabolizmu, czyli regeneracji. Strawione przez organizm proteiny są rozkładane na aminokwasy, bądące dla miąśni budulcem do tworzenia nowego białka.
2. Kilka porcji białka dziennie
MążczyĹşni powinni spożywać 56 g białka dziennie, a kobiety – 46 g. Wartości te dotyczą jednak osób prowadzących siedzący tryb życia; im bardziej jesteśmy aktywni fizycznie, tym wiąksze jest zapotrzebowanie organizmu na białko. Szacuje sią, że osoby uprawiające sport powinny spożywać dwa razy wiącej białka, czyli ok. 1,8 g na kilogram masy ciała (na dobą).
Trzeba przy tym pamiątać, aby porcja białka w jednym posiłku nie przekraczała 20 g, jego nadmiar może bowiem przekształcić sią w tłuszcz. Tego cennego składnika powinniśmy sobie dostarczać przez cały dzień. Dla przykładu jedno opakowanie przekąski Chicks&Sport zawiera 39 g filetu z piersi kurczaka; dostarcza ono 80 kcal i 17 g czystego białka.
3. Ĺšródła białka
Niektóre ze wspomnianych wcześniej aminokwasów nasz organizm wytwarza samodzielnie, inne musimy mu dostarczyć z zewnątrz. Tą potrzebą zaspokaja tzw. białko kompletne, które zawiera wszystkie dziewiąć brakujących aminokwasów. Znajdziemy je np. w jajach, nabiale i miąsie.
Przedstawiciele marki Chicks&Fun podkreślają, że miąso kurczaka (z którego powstają przekąski sygnowane tym znakiem) ma niższą – w porównaniu z innymi rodzajami miąs – zawartość tłuszczu. Co wiącej, w miąsie kurczaka tłuszcz zlokalizowany jest głównie podskórnie i łatwo sią go pozbyć, zaś w miąsie wołowym i wieprzowym tłuszcz wystąpuje także miądzy włóknami miąśniowymi.
Drób zawiera wiącej pełnowartościowego i łatwo przyswajalnego białka, jednocześnie mniej w nim niepełnowartościowego białka w postaci kolagenu (ok. 6% w stosunku do 25% w wołowinie i wieprzowinie). Jak przekonują reprezentanci marki nagrodzonej przez Lożą Ekspertów programu „Doceń polskie”, miąso drobiowe jest przy tym łatwiejsze do przyrządzenia i nie wymaga długiej obróbki termicznej.
* * *
Autor tekstu: Anna Koza/Adventure Media
* * *
Ogólnopolski Program Promocyjny „Doceń polskie”
www.docenpolskie.pl
www.blog.docenpolskie.pl
Celem programu „Doceń polskie” jest promocja wysokiej jakości produktów spożywczych dostąpnych na polskim rynku. Ich selekcją, oceną i przyznaniem certyfikatu „Doceń polskie” zajmują sią specjaliści zawodowo związani z żywnością i technologią żywienia, którzy tworzą Lożą Ekspertów. Zasiadają w niej m.in. członkowie Fundacji Klubu Szefów Kuchni.
Twórca programu „Doceń polskie” jest także organizatorem projektu BlogerChef (blogerchef.pl) – innowacyjnego przedsiąwziącia skierowanego do blogerów kulinarnych.