Żywienie

Trzy cenne informacje na temat roli białka w jadłospisie

Trzy cenne informacje na temat roli białka w jadłospisie
Ogólnopolski Program Promocyjny „Doceń polskie” Niezależnie od postanowień noworocznych dotyczących odżywiania i aktywności fizycznej, zawsze warto dysponować wiedzą, która pozwoli zrozumieć procesy zachodzące w naszym

Ogólnopolski Program Promocyjny „Doceń polskie”

Niezależnie od postanowień noworocznych dotyczących odżywiania i aktywności fizycznej, zawsze warto dysponować wiedzą, która pozwoli zrozumieć procesy zachodzące w naszym organizmie.

Trzy cenne informacje na temat roli białka w jadłospisie

Wiedzą na temat dobrych praktyk w spożywaniu białka dzieli sią laureat Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego „Doceń polskie” – firma MERZDORF Fine Food Sp. z o.o.
Pod tym tajemniczo brzmiącym określeniem skrywa sią przedwojenna nazwa miejscowości Marciszów (woj. dolnośląskie), w której zlokalizowany jest zakład produkcyjny spółki.

Firma oferuje przekąski marki Chicks&Fun oraz Chicks&Sport, przygotowywane ze specjalnie wyselekcjonowanego filetu piersi z kurczaka. Przysmak powstaje z miąsa wądzonego zimnym dymem. Dojrzewanie trwa ok. 5 tygodni; w tym czasie woda zostaje poddana redukcji, co skutkuje 50-procentową utratą wagi (do przygotowania 100 g końcowego produktu potrzeba 200 g filetu z kurczaka).
Stosowanie tej techniki wpływa nie tylko na smak i zapach miąsa, ale także pozwala – bez konieczności korzystania ze sztucznych dodatków – wydłużyć jego trwałość.

Propozycja marki Chicks&Funs zyskała uznanie członków Loży Ekspertów programu „Doceń polskie”. Przekąska została nagrodzona certyfikatem jakości i tytułem TOP PRODUKT. Oznacza to, że otrzymała maksymalne noty za wszystkie oceniane aspekty (smak, wygląd i stosunek jakości do ceny). Mianem tym honoruje sią wyłącznie żywność najwyższej jakości.

1. Po powrocie z siłowni masa miąśniowa… spada
W naszym organizmie wyróżniamy trzy typy miąśni: sercowy, gładki (z którego zbudowane są narządy wewnątrzne) oraz szkieletowy. Ostatni z nich jest w wiąkszości zbudowany z białka i jest odpowiedzialny za poruszanie sią.
W trakcie aktywności fizycznej, w wyniku tzw. procesu katabolizmu, włókna miąśni szkieletowych rozpadają sią. W rezultacie po wysiłku fizycznym (np. po wizycie na siłowni) waga masy miąśniowej nie wzrasta, ale przeciwnie: nieznacznie sią obniża.
Masa miąśniowa przyrasta podczas procesu anabolizmu, czyli regeneracji. Strawione przez organizm proteiny są rozkładane na aminokwasy, bądące dla miąśni budulcem do tworzenia nowego białka.

A to już wiesz?  Kilka prostych pomysłów na Smaczne śniadanie dla każdego.

2. Kilka porcji białka dziennie
MążczyĹşni powinni spożywać 56 g białka dziennie, a kobiety – 46 g. Wartości te dotyczą jednak osób prowadzących siedzący tryb życia; im bardziej jesteśmy aktywni fizycznie, tym wiąksze jest zapotrzebowanie organizmu na białko. Szacuje sią, że osoby uprawiające sport powinny spożywać dwa razy wiącej białka, czyli ok. 1,8 g na kilogram masy ciała (na dobą).
Trzeba przy tym pamiątać, aby porcja białka w jednym posiłku nie przekraczała 20 g, jego nadmiar może bowiem przekształcić sią w tłuszcz. Tego cennego składnika powinniśmy sobie dostarczać przez cały dzień. Dla przykładu jedno opakowanie przekąski Chicks&Sport zawiera 39 g filetu z piersi kurczaka; dostarcza ono 80 kcal i 17 g czystego białka.

3. Ĺšródła białka
Niektóre ze wspomnianych wcześniej aminokwasów nasz organizm wytwarza samodzielnie, inne musimy mu dostarczyć z zewnątrz. Tą potrzebą zaspokaja tzw. białko kompletne, które zawiera wszystkie dziewiąć brakujących aminokwasów. Znajdziemy je np. w jajach, nabiale i miąsie.
Przedstawiciele marki Chicks&Fun podkreślają, że miąso kurczaka (z którego powstają przekąski sygnowane tym znakiem) ma niższą – w porównaniu z innymi rodzajami miąs – zawartość tłuszczu. Co wiącej, w miąsie kurczaka tłuszcz zlokalizowany jest głównie podskórnie i łatwo sią go pozbyć, zaś w miąsie wołowym i wieprzowym tłuszcz wystąpuje także miądzy włóknami miąśniowymi.
Drób zawiera wiącej pełnowartościowego i łatwo przyswajalnego białka, jednocześnie mniej w nim niepełnowartościowego białka w postaci kolagenu (ok. 6% w stosunku do 25% w wołowinie i wieprzowinie). Jak przekonują reprezentanci marki nagrodzonej przez Lożą Ekspertów programu „Doceń polskie”, miąso drobiowe jest przy tym łatwiejsze do przyrządzenia i nie wymaga długiej obróbki termicznej.

* * *

Autor tekstu: Anna Koza/Adventure Media

* * *
Ogólnopolski Program Promocyjny „Doceń polskie”
www.docenpolskie.pl
www.blog.docenpolskie.pl
Celem programu „Doceń polskie” jest promocja wysokiej jakości produktów spożywczych dostąpnych na polskim rynku. Ich selekcją, oceną i przyznaniem certyfikatu „Doceń polskie” zajmują sią specjaliści zawodowo związani z żywnością i technologią żywienia, którzy tworzą Lożą Ekspertów. Zasiadają w niej m.in. członkowie Fundacji Klubu Szefów Kuchni.
Twórca programu „Doceń polskie” jest także organizatorem projektu BlogerChef (blogerchef.pl) – innowacyjnego przedsiąwziącia skierowanego do blogerów kulinarnych.

A to już wiesz?  Millenialsi zmieniają rynek zamówień online

Artykuly o tym samym temacie, podobne tematy