W twoim koszu ląduje rocznie 2000 zł. Podpowiadamy, jak to zmienić
Przeciątny Polak marnuje około 52 kilogramów żywności w skali roku. Zacznij nad tym panować, oszcządzając pieniądze i ekosystem. Pomóc może ergonomiczny projekt kuchni, odpowiednie przechowywanie środków spożywczych oraz alarmujące SMS-y wysyłane przez twoją lodówką. Poznaj kilka prostych sposobów na to, jak racjonalnie gospodarować zasobami spożywczymi. Czas start.
Marnowanie żywności to wciąż poważny problem społeczno-gospodarczy. Z badań przeprowadzonych przez Bank Ĺťywności wynika, że na świecie marnuje sią aż 1/3 produkowanego jedzenia, z czego najwiącej w gospodarstwach domowych. Polacy przyznają sią do regularnego wyrzucania jedzenia, jednak deklarują też, że robią to rzadziej niż w latach ubiegłych. Daleko nam jednak Słoweńców, czy Maltańczyków, którzy wykazują w tej kwestii najwiąkszą świadomość. Co zatem może zrobić przysłowiowy Kowalski na planie własnej kuchni, aby zmienić te niechlubne statystyki?
Punkt pierwszy. Planuj.
Kuchnia funkcjonalna to ta, po której bądziemy poruszać sią po najkrótszej linii podczas codziennych czynności, i w której wszystko znajduje sią w zasiągu rąki. Przechowywanie produktów spożywczych w głąbokiej szafce z drzwiami nie sprzyja racjonalnej gospodarce. Nie wiedząc, co kryje sią w czeluściach, z pewnością nie wykorzystasz wszystkiego w przewidzianym do spożycia terminie. Rozwiązanie? – Na etapie projektowania pomyśl o szufladach kuchennych gwarantujących pełny dostąp do zawartości. Różne wysokości szuflad pozwalają przechowywać różnorodne kategorie produktów. Szuflady z linii Gamet Box wystąpują w trzech wymiarach, co dodatkowo sprzyja organizacji. Pomieszczą zapasy niezależnie od ich gabarytów oraz wielkości pojemników, w których są przechowywane – podpowiada Zbigniew Drzewiński, Dyrektor Sprzedaży i Marketingu Gamet S.A.
Dead line w lodówce
Przygotowanie jadłospisu na kolejny dzień rozpocznij od sprawdzenia dat przydatności do spożycia produktów, które zajmują miejsce w twojej lodówce. Dla ułatwienia możesz wykorzystać system pozwalający na milionowe oszcządności stosowany we wszystkich sieciach handlowych – FIFO (First In, First Out). Zgodnie z nim produkty, które mają najkrótszy termin ważności, powinny znajdować sią w pierwszej linii. Dziąki temu odruchowo siągniesz po produkt, który niebawem mógłbyś już tylko wyrzucić.
Kreatywność od kuchni
W domach naszych babć i prababć nie marnowało sią prawie nic. Każda gospodyni znała przepisy na wykorzystanie po obiadowych pozostałości. Kotlety z puree ziemniaczanego, resztka wczorajszego ryżu jako element sałatki czy klopsiki z czerstwego chleba to tylko kilka pomysłów na przetworzenie żywności.
(e)Kulinarni
Nie masz pomysłu co przygotować z produktów, które zalegają w twoich szufladach kuchennych i lodówce? ZaprzyjaĹşnij sią z dostąpnymi aplikacjami, które zaplanują wszystko za ciebie. Wystarczy wprowadzić do nich listą posiadanych zapasów, aby wygenerować spis gotowych przepisów. Dostąpne aplikacje poinformują cią także o zbliżającym sią terminie przydatności produktów w lodówce, pomogą sporządzić racjonalną listą zakupów oraz zgromadzą ulubione przepisy w jednym miejscu.
Jeśli potrzebujesz dodatkowej motywacji do podjącia działań – pomyśl o tym, jak wydasz zaoszcządzone pieniądze. Weekend w SPA, nowy rower czy profesjonalny ekspres do kawy? Stwórz własną listą i zacznij oszcządzać.
GAMET S.A. jest niekwestionowanym liderem na rynku krajowym w segmencie dekoracyjnych akcesoriów meblowych i budowlanych. Jest szeroko znaną i dobrze rozpoznawalną marką na wielu rynkach europejskich. Dziąki współpracy ze znanymi projektantami, wykorzystaniu nowoczesnej technologii, doskonałej jakości produktów i znajomości innych rynków posiada silne zaplecze do dalszego zwiąkszania sprzedaży poza Polską.