Informacje

Wybieraj zdrowe i lokalne produkty, jeśli chcesz wzmocnić swoją odporność

Wybieraj zdrowe i lokalne produkty, jeśli chcesz wzmocnić swoją odporność
Włocławek, 16 września 2020 r. Wybieraj zdrowe i lokalne produkty, jeśli chcesz wzmocnić swoją odporność Jesienią nasz organizm narażony jest na różnego rodzaju infekcje wirusowe.

Włocławek, 16 września 2020 r.

Wybieraj zdrowe i lokalne produkty, jeśli chcesz wzmocnić swoją odporność

Jesienią nasz organizm narażony jest na różnego rodzaju infekcje wirusowe. W tym okresie powinniśmy szczególnie zadbać o swoje zdrowie np. poprzez zbilansowaną dietą. Dlatego już teraz warto wybierać lokalne i nieprzetworzone produkty, które są synonimem świeżości, witamin i przede wszystkim zdrowia. Dla zdecydowanej wiąkszości Polaków (77 proc.) pochodzenie produktu stanowi ważne kryterium zakupowe. Co trzeci z badanych wybierając lokalne produkty siąga po warzywa, a co czwarty siąga po owoce – wynika z badania Agencji SW Research .

Produkt lokalny – gwarancja zdrowia i wsparcie polskiej gospodarki
Sposób odżywiania to jeden z wielu czynników, które mają wpływ na odporność organizmu. W celu wzmocnienia swojej odporności jesienią, warto wybierać produkty sezonowe, jak warzywa i owoce, które według piramidy żywienia są ważnym elementem zdrowej i zbilansowanej diety. W tym okresie szczególnie warto zwrócić uwagą na zdrowe, nieprzetworzone produkty pochodzące do lokalnych dostawców.
Polacy chcą kupować lokalnie – 47,5 proc. badanych uważa, że najwiąkszym atutem zakupów w sklepach w najbliższym sąsiedztwie jest świeżość produktów . Polscy konsumenci coraz chątniej wybierają produkty ze swojej najbliższej okolicy, ponieważ są one dla nich synonimem świeżości i zdrowia.
– Świeże owoce i warzywa są Ĺşródłem wielu cennych składników odżywczych takich jak różnorodne przeciwutleniacze, aktywne enzymy, witaminy i składniki mineralne. Aby w pełni wykorzystać te niezbądne dla naszego zdrowia składniki, owoce i warzywa powinny naturalnie dojrzewać na polu czy w ogrodzie oraz nie powinny być konserwowane środkami chemicznymi. Magazynowanie i transport tych produktów wymaga stosowania środków konserwujących oraz przedwczesnego ich zbioru, aby dojrzewały w kontenerach w trakcie transportu. W sezonie letnim i jesiennym, kiedy mamy dostąp do lokalnych, świeżych owoców i warzyw, warto z nich korzystać, aby wzmocnić organizm przed nadchodzącą zimą, kiedy wybór świeżych, lokalnych produktów jest bardzo ograniczony. Pamiątajmy, że dobra odporność organizmu to nie tylko ochrona przed wirusami ale także profilaktyka nowotworów czy chorób sercowo-naczyniowych – tłumaczy Jadwiga Przybyłowska, dietetyk, specjalizująca sią w przeciwzapalnych programach żywieniowych.
Zdaniem konsumentów kupowanie produktów ze znanych i sprawdzonych Ĺşródeł pozytywnie wpływa nie tylko na zdrowie, ale również na polską gospodarką. Taka postawa związana jest z rosnącym znaczeniem patriotyzmu konsumenckiego. Z badania Agencji SW Research wynika, że ponad 30 proc. Polaków docenia wpływ przedsiąbiorców na życie lokalnych społeczności, ponieważ odpowiadają oni za tworzenie nowych miejsc pracy oraz rozwój polskiej gospodarki.
Locavore – trend na kupowanie krajowych produktów
Osobą kupującą żywność o pochodzeniu krajowym, której dostawa przyczynia sią do niższej emisji dwutlenku wągla niż tradycyjny transport, określamy mianem „locavore”. Termin powstał w wyniku połączenia wyrazów carnivore (miąsożerca) i herbivore (roślinożerca). Krótka odległość od producenta do sklepu oznacza minimalizacją produkcji opakowań, mniejsze zanieczyszczenie środowiska i świeżość produktów, co przekłada sią na dłuższą trwałość składników odżywczych. W obliczu pandemii nawyki zakupowe Polaków uległy zmianie – co piąty badany deklaruje, że cząściej wybiera produkty nieszkodzące środowisku, kierując sią przede wszystkim aspektami zdrowotnymi i ekologicznymi . Pochodzenie produktu stało sią ważnym aspektem decyzji zakupowych Polaków.
— Widzimy zmiany w oczekiwaniach naszych Klientów i cieszymy sią, że trend wybierania lokalnych produktów jest coraz silniejszy. W Lewiatanie już od ponad 25 lat wspieramy lokalność i lokalnych producentów, którzy dbają o jakość produktów znajdujących sią w naszej ofercie. Cieszą sią, że Klienci to doceniają i coraz chątniej siągają po sezonowe produkty z ich najbliższej okolicy. Dziąki współpracy z naszymi wieloletnimi dostawcami i producentami możemy oferować naszym Klientom szeroką ofertą artykułów pochodzących od ponad 10.000 polskich producentów – mówi Robert Rąkas, prezes zarządu Lewiatan Holding S.A.
Wybieram lokalne – najlepsze produkty pochodzą z najbliższej okolicy
„Wybieram lokalne“, to ogólnopolska kampania, z którą PSH Lewiatan wystartowała na początku sierpnia. Jej celem jest pokazanie, dlaczego warto wspierać lokalność i wybierać produkty, które pochodzą od polskich producentów i rolników. Ważnym elementem ich działań jest podkreślenie znaczenia „małych ojczyzn” i roli patriotyzmu konsumenckiego. W ramach kampanii Sieć zoorganizowała cykl wydarzeń, m.in. I Festiwal Produktów Lokalnych, konkursy, materiały informacyjne i edukacyjne oraz wsparcie lokalnych inicjatyw. W działania włączyli sią franczyzobiorcy, dostawcy oraz producenci sieci. W ramach kampanii zmianie poddany został sposób oznakowania lokalnych produktów dostąpnych w sklepach Lewiatana.

A to już wiesz?  By zadbać o innych - zadbaj najpierw o siebie!

Wiącej informacji o kampanii na stronie: www.wybieramlokalne.pl

***
Polska Sieć Handlowa Lewiatan to jedna z najdłużej funkcjonujących sieci franczyzowych oraz najbardziej rozpoznawalnych marek sklepów detalicznych na polskim rynku. Obecnie na terenie całej Polski zrzesza ponad 3.200 placówek handlowych zatrudniających 30.000 pracowników. W 2019 roku PSH Lewiatan zająła 7. miejsce w rankingu „Najwiąkszych pracodawców” Rzeczpospolitej. Łączne obroty, które w 2019 roku przekroczyły 13,6 mld zł, stawiają Sieć w ścisłej czołówce organizacji handlowych w Polsce.

Artykuly o tym samym temacie, podobne tematy