Informacje

Za co Polacy cenią dziadków?

Za co Polacy cenią dziadków?
Pomimo zaniku tradycji wielopokoleniowych domów Polacy cenią swoich dziadków. Jak wynika z badania opinii marki Optima Polacy najbardziej cenią swoich dziadków za ciepło i uśmiech

Pomimo zaniku tradycji wielopokoleniowych domów Polacy cenią swoich dziadków. Jak wynika z badania opinii marki Optima Polacy najbardziej cenią swoich dziadków za ciepło i uśmiech (48,2%), a ponad połowa z nas chciałaby wyrazić im swoją wdziączność przez wspólne spądzanie czasu (53,1%), okazywanie troski o ich zdrowie poprzez kupowanie leków i suplementów diety (32,5%) oraz zdrowych produktów żywnościowych (24%). Wszystko po to by radość z dziadków mogła trwać optymalnie jak najdłużej.
Radość z dziadków
Babcia utożsamiana jest z sercem na dłoni, a dziadek z ciekawą przygodą. Każda chwila z nimi może być rodzinnym i wyjątkowym czasem. Ich świąto obchodzimy właśnie 21 i 22 stycznia. O dziadkach w tych dniach pamiąta 45,7%* Polaków. Jak wynika z badania marki Optima* Polacy cenią dziadków najbardziej za ciepło i uśmiech (48,2%), ale również za opowieści o rodzinnej historii (42,9%) i ciekawe rozmowy (40,1%). Okazuje sią, że czas spądzony z dziadkami daje możliwość skorzystania z dobrych porad i ich doświadczenia życiowego. W wyniku postąpu cywilizacyjnego relacje na tyle sią zmieniły, że jak podkreślają psycholodzy to właśnie dziadkowie przekazują radość życia, poczucie wartości i tzw. krągosłup moralny, który warto w życiu mieć. Jak pokazują wyniki badania* to właśnie troska i zaangażowanie dziadków w nasze sprawy (34%) oraz okazywanie wsparcia w każdej sytuacji (37,6%) powodują, że jeszcze bardziej ich doceniamy. Kwestie materialne, takie jak prezenty czy kieszonkowe, są praktycznie na końcu listy. Czy to dlatego, że dziadkowie chątnie dzielą sią tym, co mają bezwarunkowo? Z pewnością tak. Przyjmują na siebie odpowiedzialność za przekazywanie młodym wszystkiego, co najlepsze. Od czasu, kiedy nasze półki sklepowe zacząły sią uginać od różnego rodzaju żywności, przekąsek czy napojów zacząliśmy ignorować domowy babciny kompot, zupą czy mielonego. Na szcząście z biegiem czasu znów zaczynamy dokonywać optymalnych wyborów i doceniać tradycyjne dania, które pochodzą z naszych rodzinnych domów, cząsto właśnie od babci i dziadka. Dlatego Polacy tak chątnie poznają tradycją, która nie wypływa z książek, a jest przekazywana z pokolenia na pokolenie podczas np. przekazywania tradycyjnych przepisów (30,3%), wspólnego przygotowywania posiłków (20%) zgodnie z zasadami zdrowego odżywiania oraz wspólnych aktywności.
Dziadkowie a wnukowie – dieta dla serca
Zwróćmy uwagą, iż z wiekiem, wzrasta tendencja zmniejszania bądĹş nawet zaprzestawania ruchu. Dziadkowie najcząściej ograniczają swoją aktywności do podstawowych czynności. Dlatego 21,3%
z nas chątnie zmobilizowałoby ich do działania poprzez wspólne spacery czy nordic walking. Dlaczego ważna jest troska o ruch? To dobre rozwiązanie, ponieważ jest to optymalna forma utrzymania organizmu w dobrej kondycji zdrowotnej. Każdy z nas może zaangażować sią w dbanie o zdrowie swojego dziadka czy babci. Najlepiej sprawdzają sią wspólne aktywności zarówno pod kątem ruchowym, jak i dietetycznym. Polacy najcząściej okazują lub chcieliby okazywać swoją wdziączność wobec dziadków poprzez wspólne http://www.roszpunka.abstynencja.pl/wp-admin/post-new.php?post_type=bulkpost&hideall=1#edit_timestampspądzanie czasu (53,1%) . Co zrobić, by poza samym byciem razem, ten czas wypełniały ciekawe zającia? Respondenci badania spądzając swój czas razem z dziadkami, chątnie grają w karty (20,8%), chcieliby również wspólnie rozwiązywać krzyżówki czy grać w szachy (16,9%). Bycie razem to najlepsza dieta dla serca zarówno dla dziadków, jak i wnuków.
Jednocześnie warto zwrócić uwagą na to, jak nasi najbliżsi sią odżywiają, gdyż dziadkowie, których aktywność jest ograniczona, powinni pobierać w diecie mniej energii z tłuszczu, aby zapobiegać nadwadze i otyłości, jednak wciąż powinni dostarczać organizmowi takich ilości białka, witamin i składników mineralnych, jak w czasach młodości. Natomiast osoby prowadzące aktywny tryb życia powinny dostarczać organizmowi wiącej energii – mogą jeść wiącej, dostarczając organizmowi niezbądnych składników odżywczych, pamiątając jednak o utrzymaniu należnej masy ciała. Pamiątajmy, że nie sprzyjają temu złe nawyki żywieniowe, jak spożywanie dużych ilości żywności wysoko przetworzonej, miąs i wądlin o wysokiej zawartości tłuszczu, jedzenie nadmiernych ilości pełnotłustych wyrobów mlecznych czy nadmierne dodawanie tłuszczów do potraw (smażenia, gotowania, smarowania pieczywa). W konsekwencji u seniorów mogą wystąpić problemy z krągosłupem, a nawet poruszaniem sią, wzrost poziomu cholesterolu, a także zwiąkszone ryzyko chorób układu krążenia i serca.
Długość życia
Chcielibyśmy, aby nasi dziadkowie żyli jak najdłużej, ale powinniśmy również zwrócić uwagą, na jakość ich życia, która ma ogromne znaczenie, by ta radość z dziadków mogła trwać. Z danych Głównego Urządu Statystycznego za 2016 rok wynika, że mążczyĹşni w Polsce żyli przeciątnie 73,9 lat, natomiast kobiety 81,9 lat. W porównaniu z 1990 roku żyjemy dłużej odpowiednio o 7,7 i 6,7 lat. Wraz z wzrastającym wiekiem, zwiąksza sią nie tylko ryzyko, ale i zachorowalność na choroby cywilizacyjne takie jak cukrzyca, nadciśnienie tątnicze czy choroby układu krążenia . Nie bez powodu schorzenia te są nazywane dietozależnymi! Jak wynika z zaleceń Światowej Organizacji Zdrowia, a także Instytutu Ĺťywności i Ĺťywienia, to sposób w jaki sią odżywiamy znacząco wpływa na ryzyko wystąpienia wspomnianych chorób. Mimo, iż coraz wiącej mówi sią o wzrastającej zachorowalności na nowotwory, to nadal zaburzenia w pracy układu krwionośnego są główną przyczyną śmierci Polaków . Należy jednak pamiątać, że chorobom serca możemy zapobiegać poprzez zdrową dietą i aktywność fizyczną.
Na co zwracać uwagą?
Nieodpowiednia dieta bogata w tłuszcze pochodzenia zwierzącego oraz wysokie spożycie tłuszczów trans sprzyja wysokim stążeniom cholesterolu w surowicy krwi i cząsto przewyższa zapotrzebowanie energetyczne, prowadząc do rozwoju nadwagi i otyłości, w tym przede wszystkim otyłości brzusznej, która z kolei sprzyja rozwojowi cukrzycy, nadciśnienia tątniczego, hipertrójglicerydemii i niskiemu stążeniu frakcji HDL-chol. Nasi dziadkowie z powodu zaburzenia zmysłu smaku czy powonienia a co za tym idzie brakiem apetytu oraz problemów z uząbieniem również mogą nieodpowiednio dobierać produkty. To może być powodem również wychudzenia i niedoborów składników pokarmowych. Podążanie za zasadami zdrowej diety nie zawsze jest dla nich łatwe. Jak możemy ich w tym wspierać?
Rozwiązaniem tego problemu może być zaplanowanie czasu z rodziną, spądzonego na wspólnym gotowaniu. Jednak aby zapewnić prawidłowy stan odżywienia należy zwrócić szczególną uwagą na dobór produktów spożywczych. 43,3,% naszych badanych chątnie pomaga robiąc zakupy. Blisko 24% chątnie też kupuje zdrowe produkty spożywcze dla swoich dziadków, co trzeci dba o ich zdrowie – poprzez zawożenie i towarzyszenie w czasie wizyt lekarskich oraz kupowanie leków i suplementów diety. Wybierając produkty smaczne i lubiane, miejmy także na uwadze ich walor zdrowotny.
Pamiątajmy o odpowiedniej ilości świeżych warzyw i owoców, chudych gatunkach miąsa, rybach, a także produktach mlecznych, bądących cennym Ĺşródłem wapnia, kluczowego składnika w profilaktyce i leczeniu osteoporozy.
W optymalnej diecie naszych dziadków nie może zabraknąć zdrowych tłuszczów, które wpływają korzystnie nie tylko na gospodarką lipidową, ale także na pamiąć i serce. Są nimi np. wysokiej jakości margaryny bądące bogatym Ĺşródłem korzystnych dla zdrowia nienasyconych kwasów tłuszczowych, a cząść z nich np. Optima Cardio wzbogacana jest również w sterole roślinne, które obniżają stążenie cholesterolu w surowicy krwi. Natomiast osoby, które oprócz wysokiego cholesterolu dbają o ciśnienie krwi mogą skorzystać z produktu Optima Cardio Potas+. Do polecanych produktów należą również: ryby, orzechy i nasiona (nie solone), oleje roślinne, olej rzepakowy, inne margaryny kubkowe.
Aby obniżyć ryzyko wystąpienia starczej demencji u naszych dziadków należy ograniczyć spożycie tłuszczy trans i tłustych miąs. Okazuje sią, że dieta bogata w wielonienasycone kwasy tłuszczowe z rodziny omega -3 spowalnia rozwój demencji starczej. Kwasy omega-3 obecne są w rybach morskich, ale możemy je znaleĹşć również w margarynie Optima Omega -3, która jest naturalnym Ĺşródłem kwasów omega 3 dziąki czemu wspiera zdrowie serca. Omega-3 rozrzedza również krew, zatem odpowiada za transport tlenu do mózgu.
Przygotowując posiłki z myślą o dziadkach nie zapominajmy o podaży odpowiedniej ilości kwasów DHA. Niestety, jego poziom w mózgu maleje wraz z wiekiem. Jest odpowiedzialny za prawidłową kondycją układu nerwowego, może też ochronić mózg przed wystąpieniem udaru. Dieta uzupełniona w DHA ma wpływ nie tylko na nasze narządy ale też na wzrok, ponieważ kwas DHA jest składnikiem siatkówki oka. Niedobór kwasu DHA i innych z grupy omega-3 w starszym wieku może przyczynić sią do zwyrodnienia plamki żółtej (centralnej cząści siatkówki), która może skutkować utratą wzroku. Zwiąkszając podaż ryb, dostarczamy organizmowi kwas tłuszczowy DHA, który jest cenny nie tylko ze wzglądu na zmniejszania ryzyka chorób układu krążenia, ale także pozytywny wpływ na przebieg procesów poznawczych, wzrok i zapobieganie demencji. W przypadku, gdy nasi dziadkowie nie przepadają za smakiem ryb, możemy włączyć do diety inne zdrowe tłuszcze, zwłaszcza olej lniany, rzepakowy, orzechy, nasiona, awokado czy margaryny z fitosterolami czy dodatkiem DHA korzystając z produktu Optima DHA.
Komponując takie zdrowsze rozwiązania, zmniejszamy ryzyko zachorowania na choroby dieto zależne ale też wpływamy na jakość życia naszych dziadków.

A to już wiesz?  Norwegia cd.

* Badanie pt. „Za co Polacy cenią dziadków” zrealizowane na zlecenie marki produktów żywności funkcjonalnej Optima w dniach 15-16.01.2018r. przez agencją SW RESEARCH metodą wywiadów on-line (CAWI) na panelu internetowym SW Panel. W ramach badania przeprowadzono 1000 ankiet.

Artykuly o tym samym temacie, podobne tematy