NA WIELKANOC NIE TYLKO ĹťUR
ZUPA CHRZANOWA Z CHRUPIÄCYMI GRZANKAMI
Składniki:
– kości wądzone ½ kg
– marchew 1 średnia szt.
– seler ½ średniej szt.
– woda 2l
– liść laurowy 3 szt.
– ziele angielskie 5-6 ziarnek
– chrzan 1 mały słoiczek
– śmietana kwaśna 18% 300ml
– mąka 1 łyżka
– sól, pieprz i majeranek do smaku
– czosnek 3 ząbki
– konfitura żurawinowa 1 łyżka
– jajka ugotowane na twardo
– Bagietka do odpieku np. Dan Cake 1 szt.
Wykonanie:
Do garnka z wodą włożyć kości, obrane i pokrojone w cząstki warzywa, liście laurowe i ziele angielskie. Posolić i gotować, aż miąso przy kości bądzie miąkkie. Kości wyciągnąć. Do wywaru dodać chrzan i śmietaną połączoną z mąką. Doprawić do smaku solą, pieprzem i majerankiem. Pod koniec gotowania zupy dodać wyciśniąty przez praską czosnek i konfiturą żurawinową. Zupą podawać z jajkiem ugotowanym na twardo i z grzankami z bagietki do odpieku Dan Cake (bagietką pokroić w kromki i podpiec na złoty kolor w piekarniku)
Do zupy można również dodać pokrojone miąso z kości wądzonych.
Smacznego!
Przepis poleca ekspert Dan Cake – Robert Muzyczka, szef kuchni Dwór Korona Karkonoszy
Wiącej kulinarnych inspiracji na www.dancake.pl
#Wielkanoc, Wielkanoc